Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 11 Mart 2015 - 12:53 Yorum: 0

Fındıkta verim ve kalitenin artırılması

Türkiye'deki yaşlı fındık bahçelerinin sökülerek yenilenmesi için TTB tarafından hazırlanan rapor, ilgili bakanlıklara gönderildi

Fındıkta verim ve kalitenin artırılması

TRABZON (AA) - Türkiye'deki yaşlı fındık bahçelerinin sökülerek yenilenmesi için Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından hazırlanan rapor, ilgili bakanlıklara gönderildi.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, borsa tarafından fındıkla ilgili hazırlanan raporun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcaklıoğlu'na gönderildiği belirtildi.

Borsa tarafından hazırlanan raporda, dünya fındık üretim ve ticaretinin büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye'de son tespitlere göre 713 bin hektarlık alanda fındık tarımı yapıldığı ifade edilen açıklamada, fındık tarımında ana üretim bölgesi olarak da adlandırılan Ordu, Giresun ve Trabzon'da, yaklaşık 418 bin hektar ile fındık alanlarının büyük kısmının yer aldığı vurgulandı.

Fındığın ilk dikilip yetiştirildiği yöre olan ve birinci standart bölge olarak da adlandırılan bu kesimde fındık bahçelerinin önemli kısmının ekonomik ömürlerini doldurduğu kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Tüketim artıyor, üretim azalıyor. Son 10 yıldaki ortalama üretim miktarları baz alındığında yıllık 600 bin ton civarında gerçekleşen Türkiye rekoltesi içinde, bu yörede dekar başına üretimin 80-90 kilograma kadar düştüğü görülmektedir. Türkiye'de üretimin düştüğü bir zaman trendinde özellikle 2009'dan sonra dış ve iç tüketimin arttığı, 2013 yılındaki rakamlara göre de 700 bin tonun üzerinde çıktığı anlaşılmaktadır. Bu durumda üretim, talebi karşılayamayacak bir duruma gelmiştir. Özellikle de Doğu Karadeniz'de sürekli bir verim düşüklüğü yaşanmaya başlanmıştır."

Raporda, borsanın, sorunun çözümü için 2002 yılında gündeme getirdiği, 2012'de de "Kaliteli Fındık Projesi" ile ileriye taşıyıp 2013 yılında "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi"yle hayata geçirdiği uygulamanın, yaşlı bahçelerin yenilenebileceğini, üreticilerin de buna duyarlı ve istekli olduklarını ortaya koyduğu belirtildi.

Fındık bahçelerinin yenilenmesi noktasında 2013 yılında 10, 2014 yılında ise 45 yaşlı bahçede söküm yapıldığı ve yeniden dikim gerçekleştirildiği ifade edilen raporda, bir dönümlük alanda yapılacak, kesim, söküm ve temizleme maliyetlerinin yaklaşık bin 100 lira, dikim ve 5 yıllık bakım maliyetlerinin de 900 lira civarında olduğu vurgulandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber