Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Nisan 2014 - 13:58 Yorum: 0

Fındıktaki zirai don olayı

TARSİM Genel Müdürü Bora: "Hasar tespiti için tüm eksperlerimiz sahada. Mayıs ayının başında hasar tespitleri tamamlanacak. Oradaki durumun tespitiyle hasar miktarını belirleyip tazminatları da sistemimiz gereği hasat döneminde ödüyoruz"

Fındıktaki zirai don olayı

GİRESUN (AA) - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, fındıktaki zirai don olayına ilişkin, "Hasar tespiti için tüm eksperlerimiz sahada. Mayıs ayının başında hasar tespitleri tamamlanacak. Oradaki durumun tespitiyle hasar miktarını belirleyip tazminatları da sistemimiz gereği hasat döneminde ödüyoruz" dedi.

Bora, TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü binasında, fındıkta yaşanan zirai don olayına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bölgede 30 ve 31 Mart'ta yaşanan don olayı ile fındıkta ciddi zarar meydana geldiğini hatırlatan Bora, "Aynı tarihlerde Türkiye'nin farklı yerlerinde de don olayları yaşandı. Bunların başında Malatya'da kayısı geliyor ama birçok üründe 51 ilden Türkiye genelinde o iki veya üç güne mahsus olmak üzere 55 binin üzerinde hasar ihbarı aldık. Yılbaşından bugüne kadar toplam hasar ihbarı 75 bin iken, sadece iki gün sonrasında 55 bin ihbar oldu" diye konuştu.

Poliçe ve parsel bazında hasar tespiti yapıldığını belirten Bora, şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde poliçe sayımız 37 bin ama bunun en büyük kısmı Giresun'da 18 bin 800 ve Ordu ilimizde 12 bin 50 adet. Bunlardan tamamına yakınından hasar ihbarı geldi. Hasar tespiti için tüm eksperlerimiz sahada. Toplam 77 ekibimiz sahada çalışıyor. Mayıs ayının başında hasar tespitleri tamamlanacak. Bizim sistemimiz bir sigorta sistemidir. Parsel ve poliçe bazında sigorta yapıldığı için her bahçenin, her parselin ayrı ayrı hasar tespitinin yapılmış olması gerekiyor. Oradaki durumun tespitiyle hasar miktarını belirleyip tazminatları da sistemimiz gereği hasat döneminde ödüyoruz. Çünkü üreticimiz hasat döneminde gelirini elde edebilecekti. Biz de hasarları hasat döneminde sistem gereği ödüyoruz. Burada ödeme konusunda miktar ne olursa olsun hiçbir sorunumuz yok."

 

- "Sigorta çok önemli bir tedbir"

Herkesin sigorta yaptırmamasının kendilerini üzdüğünü vurgulayan Bora, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki toplum olarak tedbir almaya fazla meyilli değiliz. Tedbir almakta hep geç kalıyoruz. Sigorta da çok önemli bir tedbir. Oraya verilen küçük primlere acımamak lazım, her sene ödemek lazım. Bundan dolayı sigorta yaptırmaktan kaçınmamak gerekiyor. Tüm üreticilerimize tavsiyem sigortalarını ihmal etmemeleri ve yaptırmalarıdır. Bu tür olaylar her sene yaşanmasa da birkaç senede bir yaşanma olasılığı yüksek. Bu nedenle devletimiz bu iş için büyük bir fon ayırıyor, primlerin 3'te 2'sini ödüyor."

Bülent Bora, fındıkta zararın büyük olduğunu, özellikle belirli bir yükseklikten sonra hemen hemen ürünün hiç kalmadığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber