Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 20 Ağustos 2014 - 18:14 Yorum: 0

Fitch'ten bankacılık sektörü açıklaması

Fitch Ratings, Türk bankalarının ani kredi büyümesinin ve yüksek dış borçlanmasın, aşırı derecede gergin piyasa koşullarının oluşması halinde aşağı yönlü riskleri artırdığını belirtti.

Fitch'ten bankacılık sektörü açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının birden kredi büyümesinin ve yüksek hariç borçlanmasın, çok fazla derecede gerilmiş alan koşullarının oluşması şeklinde aşağı yönlü riskleri artırdığını belirterek, dört iri hususi bankanın ise zinde anamal tamponları olduğunu kaydetti.

Fitch Ratings’ten yapılan yazılı açıklamada, 'Türk bankalarının birden kredi büyümesi ve yüksek hariç borçlanması aşırı derecede gerilmiş alan koşullarının oluşması şeklinde aşağı yönlü riskleri artırıyor. Türkiye’nin en iri dört hususi bankası bulunan Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin zinde anamal tamponları, biraz zayıflamış olsa da halen mevcut' denildi.

Türkiye bankacılık sistemine ilişkin raporda, Türk bankalarının yabancı yükümlülüklerinin arttığı, bilhassa kısa vadede, kredi talebinin mevduat büyümesinin önüne geçtiği belirtilirken, 'Kısa vadeli kredi talebinin artması, olası bir stres senaryosu şeklinde döviz varlıkların tedavüle sokulabilmesi üstündeki belirsizlik, bankaları aşağı yönlü risklere karşı daha duygulu bir duruma getiriyor' ifadelerine yer verildi.

Fitch açıklamasında şunlar kaydedildi:

'Bankaların kısıtlı oranda  döviz nakdi ve ipoteksiz döviz taşınır ederi bulunuyor. Bu durumda, hariç borçlarını ödemesi yapmak için Merkez Bankası’nın rezervini aşağı çekmek mecburiyetinde kalabilirler. Dört bankanın yekün kredi hacmi 2008 yılının sonunda buyana yaklaşık 2,5 kat arttı.  Raporlanan kredi büyümesi ölçütleri sıhhatli olmakla birlikte, seri gelişme azda olsa performans bozulmasını maskelemeye destekçi oluyor. Kredi büyümesinde bu yılın ilk yarısında sektörel gelişme yaklaşık yüzde 7,3 seviyesindeydi. Bu yılın sonunda da kredi büyümesinin yüzde 15-20 oranında olacağına inanıyoruz.”

Açıklamasında, nema ve kur arasındaki ilişkiye de değinen Fitch, 'Keskin nema oranı değişikliklerinin ve dikkat çekici başlı nakit birimleri karşısında liradaki dalgalanmanın devam etme olasılığı olduğunu düşünüyoruz. Dört iri hususi bankanın kredi profilleri değişken etkinlik ortamına karşı hassas. Bu bankaların geniş ve çeşitlendirilmiş temsilcilik ağının olması bir kredi gücü kaynağıdır' değerlendirmesinde bulundu.

Dört iri hususi bankanın anamal yapısının halen tatminkar olduğunu belirten Fitch, 'Fakat 2010 yılından buyana tamponlarda deforme mevcut. Regülatörlerin daha sıkı talepleri, döviz cinsinden varlık üstündeki liranın değerini kaybetmesi etkisi, denetimsel anamal rasyolarını aşağı itti' ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca, daha güçsüz ve duygulu anamal piyasalarının 2013 yılında anamal miktarının azalmasına sebep bulunduğu anlatım edildi.

Dün AA muhabirinin sorularını yanıt veren Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Dow, uluslararası çok sayıda finans kuruluşunun Türkiye’nin bu yılki ekonomik gelişme göstermesine ilişkin yukarı yönlü revizyonlar yaptığını hatırlatarak, Fitch'in de yakın sürede Türkiye’nin bu sene için gelişme tahminini yüzde 2,4’ten yüzde 2,7’ye yükselttiğini anlatım etmişti. 

'Diğer uluslararası finans kuruluşları da Türkiye’nin ekonomik gelişme göstermesine ilişkin tahminlerini yukarı yönlü revize etti. İlk çeyrekte yüzde 4,3 ile zinde bir gelişme gördük' diyen Dow, Türkiye’nin ekonomik gelişme hızının bankacılık sektörünü de yakından ilgilendirdiğini vurgulamıştı.

ETİKETLER: Fitch Ratings , Bankacılık
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber