Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 05 Eylül 2016 - 14:13 Yorum: 0

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Mehmet Cengiz Hacıevliyagil:

Gözde Akademi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Mehmet Cengiz Hacıevliyagil, kas-iskelet sistemi hastalıklarında PRP yönteminin dokuların...

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Mehmet Cengiz Hacıevliyagil:

Gözde Akademi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Mehmet Cengiz Hacıevliyagil, kas-iskelet sistemi hastalıklarında PRP yönteminin dokuların tamirine olanak sağladığını ifade etti. PRP tedavi yönteminde ilacın, hastanın kendi kanından yapıldığına dikkat çeken Hacıevliyagil, "PRP, trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır" dedi.

PRP yönteminde, tüp içerisindeki maddelerin kanın yapısını bozması ve ayrıştırması işleminin sağlıklı olarak temin edilebilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Doktor Mehmet Cengiz Hacıevliyagil, "Hastadan damar yolu ile yaklaşık 10 cc kadar kan bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüplere alınır. Bu tüplerin çok değişik çeşitleri vardır. Önemli olan tüpün içindeki maddelerin, kan hücrelerinin yapısının bozulmasını ve ayrıştırmanın sağlıklı olmasını temin edebilmesidir. Alınan kan, tüp ile özel santrifüj işleminden geçirilir. Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker. Üzerinde trombositten zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır.Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha da yoğun olduğu yaklaşık 2 cc bir bölüm vardır. Özel sistem sayesinde her milimetre küpünde yaklaşık 1-2 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç eklenir. PRP artık hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır. PRP ağrı kesici değildir tedavi eder" şeklinde konuştu.

Hacıevliyagil, PRP tedavi yönteminin mevcut diğer yöntemlere iyi bir alternatif yöntem olduğunu dile getirdi. Hacıevliyagil, "Diz kireçlenmelerinde, diz eklemi içinde 2-4 mililitre kadar, tek doz veya birer ay arayla üç kez uygulanır. Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşmeye başlar ve iyileşme süreci, dokudaki harabiyete göre 3 ay ile 12 ay arasında devam eder. PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmaz. Kortizon ağrıyı kesmesi için yapılır ve tekrarlanan kortizon enjeksiyonlarını kemik ve yumuşak doku yoğunluğunu azalttığı saptanmıştır. PRP uygulamalarında, ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer. Kortizon uygulamalarında görülen şikayetlerin tekrarlaması, PRP tedavisi sonrası gözlenen bir durum değildir. PRP tedavisi, yaş ortalaması yükselen toplum ile birlikte çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diz kireçlenmelerinin tedavisinde mevcut yöntemlere iyi bir alternatiftir" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber