Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 06 Mart 2015 - 12:23 Yorum: 0

Fransız mühendisin siyasetteki hedefleri büyük

Türkiye'ye bir iş için 2002'de gelen ve daha sonra Bursa'ya yerleşip evlenen çifte vatandaş Delaisement, deneyimlerini siyasette değerlendirerek ülkeye bu alanda da hizmet etmek istiyor

Fransız mühendisin siyasetteki hedefleri büyük

BURSA (AA) - CEM ŞAN - VOLKAN BAYRAKTAR - Bir iş için geldiği Türkiye'yi çok seven ve 12 yıldır Bursa'da yaşayan Fransız mühendis Philippe Roger Delaisement (49), mesleğindeki başarısı ve kariyerini siyaset alanında sürdürmeyi hedefliyor.

AK Parti'den Bursa Milletvekili olabilmek için aday adaylığı başvurusunda bulunan çifte vatandaş Delaisement, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektromekanik (mekatronik) mühendisi olarak Fransa'da bir fabrikada çalışırken makine montajı için 2002 yılında Türkiye'ye görevlendirildiğini ve ülke hakkında ortaya atılanlar, olaylar ve klişe bilgilerden dolayı başta gelmek istemediğini söyledi.

Biraz araştırma yaptıktan sonra düşüncelerinin değiştiğini ve Türkiye'ye gelmeye karar verdiğini belirten Delaisement, Bursa'ya yerleştikten sonra eşi Evrim Delaisement ile evlendiğini anlattı.

Türklerin daha sıcakkanlı olduğunu dile getiren Delaisement, "Bu ülkeyi çok seviyorum. 12 sene boyunca hiç sıkıntı yaşamadım. Eskiden Türkiye nasıldı bilmiyorum ama 12 yıl boyunca Türkiye yükselişte ve kendini çok geliştirdi. Az kaldı ve biraz daha ileri gitmek lazım" dedi.

- "Başkanlık sistemi Türkiye'ye uygun"

Delaisement, siyaseti sevdiğini ve bu alanla ilgili dünya çapında araştırmalar yaptığını ifade etti.

Türkiye'nin son 12 yılda daha fazla demokratikleştiğini vurgulayan Delaisement, "En iyi şeylerden biri, cumhurbaşkanını halk seçiyor. Bu çok önemli. Bu tam demokrat bir ülkenin yapacağı iş. Halk karar veriyor çünkü en önemli olan halktır" değerlendirmesinde bulundu.

Fransız mühendis, Türk siyasetinde bir eksiklik olduğunu düşündüğünü anlattı. Milletvekillerinin, yeni kanunlar için oy verdiğini belirten Delaisement, "Çıkan yeni kanunları kontrol etmek lazım. Yasalarda değişiklik yapabilirsiniz ama yaptığınız değişiklikte belki başka açılardan hatalar olabilir. Bunu kontrol etmek lazım. Mesela Fransa'da senato var. Milletvekillerinin kanunlarda yaptıkları değişikleri onlar kontrol ediyor ve sonra onaylıyorlar" diye konuştu.

Delaisement, başkanlık sisteminin Türkiye'ye yarar sağlayacağına inandığını aktardı.

Bu sistemle Türkiye'nin tam demokratik bir ülke olacağını söyleyen Delaisement, "Başkanlık sistemi Türkiye'ye uygun. Bu konuda anayasanın güncelleştirilmesi gerekiyor. Mesela Fransa'da Napolyon o zaman ne yazdıysa şu anda hala devam ediyor ama dünya farklı. Eskiden bu teknoloji yoktu. Belki yüzde 100 değiştirmeye gerek yok ama güncelleştirmek lazım" ifadesini kullandı.

- "Akrabalarım aday adayı olduğumu duyunca çok şaşırdı"

Philippe Roger Delaisement, Avrupalıların Türkiye hakkında doğru bilgiye sahip olmadığına dikkati çekti.

Bu ön yargıların düzeltilmesi gerektiğine işaret eden Delaisement, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin öyle olmadığını anlatıyorum. Arkamda bir güç olursa Türkiye'nin öyle olmadığını, daha vurucu ve güzel bir şekilde anlatabilirim. Fransa'da yaşayan akrabalarım milletvekili aday adayı olduğumu duyunca çok şaşırdı ve onlar için sürpriz oldu. Onlar hala Türkiye'yi iyi tanımıyor. Hakkımda, 'Bu kişi nasıl Türkiye'yi sevebilir?' diye düşünüyorlar. Evet, Türkiye'yi de insanlarını da seviyorum çünkü bu ülkede problem yok. Onlar yanlış görüyor. Daha sonra onlara Türkiye'yi ve neden aday adayı olduğumu anlatınca bana destek verdiler. İsveç'ten bir arkadaşımın, Bursa'da fabrika kurmasına öncülük ettim. Bunu tek başıma ve küçük bir güçle yapabiliyorsam milletvekili olunca o zaman Türkiye'ye bir firma değil 10 tane, 100 tane getirebilirim. Bunun için milletvekili aday adayıyım."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber