Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 15 Ekim 2016 - 16:13 Yorum: 0

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kolombiya'da gerçekleştirilen UCLG Dünya Teşkilatı'nın 5. Kongresi 5. Yerel ve Bölgesel Lider Zirvesi'nin...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kolombiya'da gerçekleştirilen UCLG Dünya Teşkilatı'nın 5. Kongresi 5. Yerel ve Bölgesel Lider Zirvesi'nin genel kurulunda yaptığı konuşmasında, "Ortadoğuya barış gelmeden Avrupa'ya barış gelmez" dedi.

UCLG-MEWA Dönem Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da gerçekleştirilen UCLG Dünya Teşkilatı'nın "5. Kongresi ve Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesinin Genel Kurulunda kurul üyeleri ve katılımcılara seslendi. Genel Kurulda Ortadoğu ve Gaziantep'in konumunu anlatan Şahin, "Ben şunu çok iyi biliyorum ki Ortadoğu'ya barış gelmeden Avrupa'ya Amerika'ya barış gelmeyecek. Çatışmanın bittiği bir yerde mutlaka gücümüzü birleştirmemiz ve hoşgörüyü empatiyi yapmamız lazım. Aksi takdirde günde milyonlarca göç eden insanları ve yüzlerce hayatını kaybeden çocukları görürüz" dedi. Daha güzel bir dünya için, barış dolu bir dünya için, çocuklara bırakılacak en güzel miras için, daha huzurlu ve sevgi dolu bir dünya için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini belirten Şahin, "Bölgeden gelen tüm sorunları çözebilmemiz için siz UCLG üyelerinin desteğine ihtiyacımız. UCLG'nin bütün paydaşlarına ihtiyacımız olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in "zirve" yapan ve bilgi ile teknolojiyi iyi kullanan bir kent olduğunu, kendilerinin de bunu iyi değerlendirdiğini belirten Şahin, ilk zirveyi Adana'da "Akıllı Şehir Zirvesi" olarak yaptıklarını, sonrasını ise çocuklara daha iyi bir çevre bırakmak için çevre konusunda Malatya'da bir "çevre zirvesi" yaptıklarını vurguladı. Şahin, çıkan sonuçları paydaşları ile paylaştıklarını ve uygulamaların da takibini yaptıklarını da sözlerine ekledi. Gaziantep'te yaptıkları iki önemli konu başlığından birisinin gastronomi alanında olduğunu dile getiren Şahin, ikinci konu başlığının ise göç meselesi olduğunu aktardı. Göçü yönetmenin ve yerel yöneticilerin üzerindeki yükü hafifletmek için yapılan çalışmalara değinen Şahin, "Göçten etkilenen insanların başında gelen çocuk ve kadınlara yönelik projeler yaptık. Özellikle eğitim, sağlık, istihdam, şiddetle mücadele, psikolojik destek gibi başlıklarda eylem planlarımızı hazırladık ve uygulamaya koyduk. 8 Kasım'da da bir kez daha Malatya'da bütün konumlarımızı hazırlamak için bir araya geliyoruz" diye konuştu.

UCLG olarak yaptıkları faaliyetlere de değinen Fatma Şahin, dünyadaki uluslararası bütün gücü, Avrupa Birliği Konseyi, Birleşmiş Milletler'deki Mülteci Yüksek Komiserliği D-8 Ekonomi Zirvesi, Uluslararası Göç Örgütü gibi komitelerle çok yoğun bir şekilde işbirliğini başladıklarını belirtti. Şahin, bu çalışmaların sonucunda elde edilen veriler ve çözüm yollarını değerlendirip daha güçlü bir sonuca varacaklarını bildirdi.

AFRİKA SEÇİLMİŞ KADINLAR BİRLİĞİ'NE KADIN HAKLARINI ANLATTI

Bogota'da ki UCLG Dünya Zirvesi Yerelde Seçilmiş Kadınlar Oturumuna da katılan Şahin, burada Afrika Seçilmiş Kadınlar Birliği üyelerine ve katılımcılara kadın haklarını anlattı. Katılımcılar arasında Paris, Madrid ve Panama gibi belediyelerin kadın belediye başkanları da yer aldı. Kadın meselesinin artık duygusal bir mesele olmadığını, sürdürülebilir ve kalkınabilir bir mesele olduğunu, hattı bunu temel hak ve hürriyet olarak gördüğünü dile getiren Şahin, "Artık ülkelerin gelişmişliğine, mali gücüne bakılmıyor. O ülkedeki kadın erkek eşitliğine, engelli hakkına, çocuk hakkına, ne kadar kadın dostu olup olmadığına bakılıyor. Akıllı ekonomilerin konuşulduğu, bilgi ve teknolojinin yaşandığı çağımızda toplumun yarısının aklını yok sayamazsınız. Dolasıyla artık kadın hakları ekonomik politikalarının da temel meselesi olarak karşımızda durmaktadır. Artık şehirler yarışıyor. Kalkınma ve demokrasi yerelden başlıyor. Kadın yerel yöneticilerin her geçen gün sayılarının dünyada yükselmesi veya yükselmemesi diye bir seçeneğin yok olduğu bir dünya düzenindeyiz" şeklinde konuştu. Şahin, bir kadın yönetici olarak 15 yıl partisinde çeşitli görevlerde bulunduğunu, parlamentoda bakanlık ve milletvekillik yaptığını hatırlatarak, şimdi de bir yerel yöneticilik yaptığını ifade etti. Şahin, "Aslında ben yerel yönetimlerin bir kadın işi olduğunu gördüm. 2,5 yıllık görevimde yapılan işlerin yüzde 80'nin iletişime dayalı olduğunu gördüm. Bunu bütün kademeleri kıyaslayarak söylüyorum. Bir kadın yönetici ve belediye başkanı olduğunuz zaman toplumun buradan nasıl faydalanacağına bakıyorsunuz. Bunun için biz belediyemizin en önemli ve aktif birimleri olan imar, fen işleri ve mali işleri kadın yöneticilere teslim ederek işe başladık. Doğumdan ölümü, kadını ve çocuğu merkezi alan projeler ürettik. Çalışan anneye kreş desteği, kız çocukların okullaşması için sosyal destekli projeler ürettik. Kadın ve kız çocukların sağlıktan yaralanması için çok önemli projeler ürettik. Kadın yöneticilerin farkını ortaya koyduk. Bugün nasıl bir UCLG MEWA'nın bir kadın başkanı olarak karşınızdaysam, sivil örgütlenme yapıyorsak, yerel ve ulusal alanda bu örgütlenmeyi ayak tutmamız lazım. Bu salonun yarısının erkek olduğu bir toplanı olmalı ve bütün dünyada kadın erkek eşitliliğinin hızlı bir şekilde yayılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Şahin, bütün dünyada demokrasiyi sahip çıkılması gerektiğini, bu açıdan kadın haklarının daha çok güçleneceğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber