Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 15 Mart 2015 - 10:48 Yorum: 0

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin:

"Birleşmiş Milletler, 'savaşlar olmasın, insan hakları herkes için eşit uygulansın' diye kuruldu. Şimdi geldiğimiz noktada, dünyanın başka bir tarafında bir kişiye bir şey olduğunda kıyamet kopuyor, başka bir tarafında milyonlarca insan evsiz kalıyor, ail

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin:

SENDAİ (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Birleşmiş Milletlerin (BM) "savaşlar olmasın, insan hakları herkes için eşit uygulansın" diye kurulduğunu belirterek, "Şimdi geldiğimiz noktada, dünyanın başka bir tarafında bir kişiye bir şey olduğunda kıyamet kopuyor, başka bir tarafında milyonlarca insan evsiz kalıyor, ailesi parçalanıyor, canından oluyor, duyarsızlık var" dedi.

3. BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı dolayısıyla Japonya'nın Sendai kentinde bulunan Şahin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Afet risklerinin azaltılmasında kadının önemine" ilişkin soruyu yanıtlayan Şahin, BM tarafından 10 yılda bir düzenlenen konferansın, risk yönetimini, ülkeyi, ülkeleri, şehirleri, bireyleri ve toplumları risklere karşı hazırlamayı amaçladığını söyledi.

Bugünün dünyasında sadece deprem, tsunami gibi fiziki risk ve afetlerin bulunmadığını dile getiren Şahin, teknolojik ve sanayi kaynaklı afetlere de işaret etti. 

Türkiye'nin bölgesinde ayrıca "sosyal afet" denilen risklerin olduğunu belirten Şahin, "Bunlar da göç ve savaş mağdurları. Genelde bu işin mağduru ve kaybedeni ise çocuklar ve kadınlar oluyor" diye konuştu.

Ülkedeki genç nüfus ve kadınların oranına dikkati çeken Şahin, "Bunları yalnızca depremde, afette veya riskli alanda mağdur olan kişilerden çıkarıp, merkeze alıp, özne yapıp, onları da dirençli hale dönüştürmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın artık koruyucu hekimlik gibi "Ne yapılması gerekiyor ki bu olaylar olmasın" konusunu tartıştığını ifade eden Şahin, "İkinci kademe ise olduğu anda ne yapılacak? Olduktan sonra ise işin rehabilitasyon bölümü, sosyal destek kısmı, yani nasıl yönetileceği var. Artık bunların her kademesinde çok ciddi şekilde artık devletler arası koordinasyon, toplumlar arası işbirliği ve bilinç yükseltmeye gidiyor" dedi.

Toplumun yarısını temsil eden kadınların da burada en önemli grubu oluşturduğunu kaydeden Şahin, kadının her noktada donanımlı, dirençli hale dönüştürülmesi ve bu risklere karşı daha iyi hazırlanması gerektiğini bildirdi.  

Gaziantep'in "sosyal afetleri en yüksek şehir" olduğunu dile getiren Şahin, Suriye'de 4 yıldır devam eden iç savaş ve gelen göçe dikkati çekti.

Bunun sosyal olarak yönetilmesi gerektiğini aktaran Şahin, "Hem kendi içimizdeki kadınları hem göçle gelen kadın ve çocukların entegrasyonunu yönetmemiz gerekiyor. Biz onun için buradayız. Bu konuda Türkiye'nin yaptıklarını maalesef yeterince anlatamıyoruz. Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor, Türkiye tek başına bütün dünyanın yaptığı yardımlardan çok daha fazlasını yapmayı başarıyor" görüşünü bildirdi.

Gaziantep'te kadın ve çocuk ağırlıklı olmak üzere kamplarda 50 bin, kampların dışında 300 bin Suriyeli'nin yaşadığını anlatan Şahin, kentte bakıma muhtaç, sosyal destek verilmesi gereken mağdur, muhtaç kadın ve çocukların olduğunu dile getirdi.

Bu kişilerin entegrasyonunu sağlamak gerektiğine de dikkati çeken Şahin, "İnancımız her ne kadar beraber olsa bile kültürler arası sorun var, birlikte yaşamayı entegre etmek gerekiyor" diye konuştu.

Bu konuda yapılanları incelemek, devletlerin tecrübelerini almak ve kendi yaptıklarını daha iyi anlatmak için konferansa katıldıklarını söyleyen Şahin, Suriye'den gelenlere ilişkin, "Dünya bu sayıyı nasıl yönettiğimizi merak ediyor" ifadesini kullandı.

Şahin, konferans kapsamında yarın da çocuk ve gençlerin, sosyal afetlere dirençli hale getirilmesi konusunu ele alacaklarını belirtti.

-"Birleşmiş Milletler yok, levhası var"

Fatma Şahin, "Suriye konusunda, uluslararası toplumun daha fazla destek niyeti olup olmadığının" sorulması üzerine de "Çok enteresan bir şey, coğrafyadan coğrafyaya, bölgeden bölgeye, inançtan inanca, mezhepten mezhebe dünyanın ilgisi değişiyor" dedi.

İnsanı merkeze alan, dilini, dinini, mezhebini, cinsiyetini yok sayan bir dünya anlayışının bulunmadığını vurgulayan Şahin, farklı bölgelerdeki aynı olaylara karşı uluslararası toplumun, hukukun farklı tepki gösterdiğine dikkati çekti.

Birleşmiş Milletlerin, "savaşlar olmasın, insan hakları herkes için eşit uygulansın" diye kurulduğuna işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Şimdi geldiğimiz noktada dünyanın başka bir tarafında bir kişiye bir şey olduğunda kıyamet kopuyor, başka bir tarafında milyonlarca insan evsiz kalıyor, ailesi parçalanıyor, canından oluyor, bir duyarsızlık var. Sosyal adaleti, sosyal barışı sağlayamadığınız bir dünyayı nasıl yöneteceksiniz, açıkçası çok endişeliyim.

Özellikle kendi bölgemden baktığımda, yaklaşık 1 yıldır Belediye Başkanıyım, İskandinav ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bütün ülkelerinden çok güçlü liderler geliyor. Dışişleri bakanları, başbakanlar geliyor. Sivil toplum ve sosyal yardım kuruluşları adı altında levhalarını koyuyorlar, içeriğine baktığın zaman hiçbir şeyin tam anlamıyla yapılmadığını görüyoruz."

Birleşmiş Milletlerin uygulamalarını eleştiren Şahin, "Birleşmiş Milletler yok, levhası var, yok. Gelenlerin hepsi 'Zaten Türkiye bu işi çok iyi yapıyor' diyerek gidiyor. Elini taşın altına koymak, 'Benim yapacak işim var, bu bölgede de yaşayan insanların sorumluluğu hepimizin üzerinde' diyerek, empati yapıp daha güçlü bir destek vermek gibi bir dertleri de yok" ifadelerini kullandı.

BM'nin yapısına bakıldığında, çok ciddi kaynak sorunlarının yaşandığını dile getiren Şahin, "Kendi içinde bunu yönetemeyen bir sistem nasıl gidip sınırlar ötesi insani yardımı daha güçlü yapacak. Türkiye'de AFAD olmasa, hükümet olmasa BM'nin levhasının dışında etkin bir yöntemi yok. Çocukları, kadınları ve insanları direk etkileyen bir sosyal desek sistemi yok. Çok lokal, çok küçük yapıyorlar, küçük yapılan işi de çok büyükmüş gibi gösteriyorlar" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber