Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 19 Eylül 2014 - 15:35 Yorum: 0

Gaziler için Genelkurmay Karargahında ilk tören

Genelkurmay Başkanlığınca bu yıl ilk defa gaziler için Genelkurmay Karargahında tören düzenlendi.

Gaziler için Genelkurmay Karargahında ilk tören

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 'Gücünü Türk milletinin engin kalp ve güveninden sektör kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, dün bulunduğu bunun şeklinde bugün de tıpkı inanç ve azimle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'ilelebet payidar kalacaktır' dediği Türkiye Cumhuriyeti'nin, mukaddes vatan topraklarının bölünmez bütünlüğünün, Yüce Türk milletinin birlik ve beraberliğinin koruyucusu olmaya devam edecektir' dedi.

Genelkurmay Başkanlığınca bu sene ilk kez gaziler için Genelkurmay Karargahında tören düzenlendi.  

Atatürk Kültür Sitesinde, Mustafa Kemal Atatürk'e 'gazi' unvanının verilmesi ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen törene yurdun muhtelif yerlerinden gelen 22 gazi ve aileleri katıldı. Askerlerin yanı dizi polis, köy korucusu ve hemşire gazilerin de bulunduğu etkinlikte bütün gazileri temsilen gelenlerden en yaşlısı 83, en genci 28 yaşında oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının peşinden Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu sebebi ile gazilik unvanının ve gaziliğin Türk tarihindeki noktayı ve önemi konulu konferans verildi.  

'Gazilerimiz' kısa filminin izlenmesinin peşinden kürsüye malul gazi Jandarma Binbaşı Mehmet Bedri Aluçlu çıktı.

Siirt'te 2007'de terör örgütünce tuzaklanan mayının patlaması sonucunda görme yetisini ve ellerini kaybeden Aluçlu, bu toprakların şehide ve şehadete yabancı olmadığını söyledi. 

'Bizler bu toprakların çocuklarıyız, bu toprak üstündeki her birey bunun şeklinde bu vatan için canımızı vermeye and içmişiz' diyen Aluçlu, vatana sevdalı olduklarını söyledi. Aluçlu, şunları kaydetti:

'Ne yazık ki bu toprak için canımızı verme şerefine eremedik. Fakat bu toprak için canını verme şerefine eren şehitlerimiz ile taraf yana savaşma onurunu yaşadık. Bir elimize şehadet kapısının tokmağı dokunurken başka elimizle geçip giden çağın kapısının kolunu tutmaktayız. Belki de bu şehadet kapısının tokmağına dokunduğumuz için, ölümün nefesini soluduğumuz için, düşmanın hain suratını defalarca gördüğümüz için bu mücadeleyi, bu kana kan, göze göz, dişe diş mücadeleyi duymayanları, duyamayanlara, hissetmeyenlere, hissedemeyenlere duyurmak, ifade etmek bize düşer. Biz Diyadin'de kurşun yiyen kardeşimizi de Saray'da şehit bulunan teğmenimizi de Abalı'da havalanan karakolumuzu da iliklerimize kadar hissettik. Günlerce açılmayan yollara, yakılan okullara ses çıkarmayan yöneticileri de gördük, duyduk ve ıstırabını çektik. Fakat biliyoruz ki bakmadan umut ettiğimiz bu vatan için ölürsek yazılsın kabrimize vatan mahsun, biz mahsun.'

Türk Silahlı Kuvvetlerine sundukları olanaklar için teşekkür eden Aluçlu, sıhhatli bir bireyin engellilerin çektiği sıkıntıları bilemeyeceğini söyledi.

Kendisinin de engelli olmaksızın öncelikle onların neler yaşadığını ayrım edemediğini dile getiren Aluçlu, 'Engelli gazilerimizin hüzünlerini aşmakta silahlı kuvvetlerimizden ziyade asıl iri vazife halk kuruluş ve kuruluşlarındadır. Valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler bizim gündelik yaşamda yaşadığımız sıkıntıları aşmak için bize katkı etmek, bizi görmek, hissetmek ve bilmek zorundadır. Fakat böyle bir ihtiyaçları, istekleri, talepleri olduğunu hiç mi hiç zannetmiyoruz' diye konuştu.

Konuşması salondakiler sebebi ile uzunca alkışlanan Aluçlu'nun peşinden teröristlerce 2007'de Şırnak'ta döşenen mayına basması sonucunda gazi bulunan Piyade Er Osman Çakmak ile son Kurtuluş Savaşı gazisi Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün kızı İpek Tülay Artunç da duygularını anlatım ettiler.

Orgeneral Güler

Daha sonra kürsüye gelen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kahraman gazilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in garnizon komutanları aracılığı ile ilettiği davete katılımlarından ötürü gazilere şükranlarını sunan Orgeneral Güler, memleket dışındaki programı dolayısıyla etkinliğe katılamayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in kalp ve selamlarını iletti.

Gazileri ağırlamaktan gurur duyduklarını vurgulayan Güler, şunları söyledi:

“Sizler tarih boyunca ulu Türk milletinin bekası için gösterdiğiniz kahramanlıklarınızla bugün tıpkı biçimde Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına yönelen her türlü tehdide karşı vermekte olduğumuz mücadelede, sarsılmaz inancımıza ilham kaynağı oldunuz, tükenmez gücümüze kuvvet kattınız. Sizler ulu Türk milletinin en kıymetli gurur kaynağı oldunuz. Türk milleti sizlerin fedakarlığını hiç bir süre unutmayacaktır. Birlik ve bütünlüğümüzün, memleket sevgimizin, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ölümsüzleşen abideleri bulunan siz kahraman gazilerimiz, her süre vefa dolu gönlümüzde yaşayacaksınız.'

Gazilerden huzurlu olmalarını ve kendilerine güvenmelerini dileyen Orgeneral Güler, 'Çünkü gücünü Türk milletinin engin kalp ve güveninden sektör kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, dün bulunduğu bunun şeklinde bugün de tıpkı inanç ve azimle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'ilelebet payidar kalacaktır' dediği Türkiye Cumhuriyeti'nin, mukaddes vatan topraklarının bölünmez bütünlüğünün, Yüce Türk milletinin birlik ve beraberliğinin koruyucusu olmaya devam edecektir' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı şekilde gazilere bulunan vefa borcunun her süre farkında olduklarını anlatım eden Güler, onların hayatlarını kolaylaştırmak ve daha iyi standartlarda yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak için başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hakkında bütün kurumlarla hummalı çaba arasında olduklarını bildirdi.

Karavanadan yemek

Etkinlikte Türk Silahlı Kuvvetleri Foto Film Merkezi Komutanlığınca hazırlanmakta bulunan şiir dinletisi, sinevizyonda sunulan görüntüler eşliğinde izlendi. 'Kahraman Gaziler Destanı' oratoryosunun da sahnelendiği törende, süre vakit duygusal anlar da yaşandı. Şiir dinletisi esnasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Afşar Çelik ile Orgeneral Güler'in benzeri Demet Güler ve fazla fazla sayıda davetli gözyaşlarını tutamadı.

Atatürk Kültür Sitesindeki törenin sonunda Güler ve eşi, günün anısına gazilere muhtelif hediyeler verdi. Etkinliğe eklenen gaziler, hatırlanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Daha sonra gaziler ve aileleri için yemekhanede öğle yemeği verildi. Yapılan yemek duasının peşinden davetliler, komutanlar ve askerlerle yemek yedi.

ETİKETLER: Gaziler , Genelkurmay , Karargah , tören
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber