Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 19 Eylül 2014 - 11:35 Yorum: 0

Gazze'nin gülmeyi ve konuşmayı unutan çocukları

Onlar, İsrail'in saldırılarında yaralanan ama ondan daha ötesi gülmeyi ve konuşmayı unutan Filistinli çocuklar...

Gazze'nin gülmeyi ve konuşmayı unutan çocukları

Onlar, İsrail'in saldırılarında yaralanan lakin ondan daha ötesi gülmeyi ve konuşmayı unutan Filistinli çocuklar... Bu çocuklardan birisi, kendisinin yaralandığı ve annesinin gözlerinin önünde öldüğü hava saldırısının arkasından ne gülen ne de konuşan 6 yaşındaki Amani. 

İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaralanan 21 Filistinli daha Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 222. Filo Komutanlığına bağlı C-130 Herkül tipi uçakla Türkiye'ye getirildi. 

Tel Aviv'den takribî 2,5 saat devam eden gezi esnasında uçuş takımı ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) görevlileri, yaralılara yakın ilgi gösterdi. Aralarında 5 çocuğun da yer aldığı 21 yaralı, Gazze'den başlayan zorlu yolculuklarının sonunda İzmir'de tedavi altına alındı. 

Amani Abu Taha, henüz 6 yaşında. Amani'ye refakat eden babası Muhammed Abu Taha, ağustosun 2'sinde İsrail tanklarının İsrail'in doğusundan girerek çok sayıda evi misyon aldığı saldırıyı anlattı. Hedef tahsil edilen evlerin içerisinde kendi evlerinin de olduğunu belirten Abu Taha, evde ailesinin yanı dizi yakın akrabalarının da bulunduğunu söyledi. İsrail füzesinin evde koltukta oturan benzeri ile kızı Amani'nin tam ortasına düştüğünü anlatım eden Abu Taha, 'Eşim, torunum ve amcamın oğulları, şehit düştü. Amani'nin yaralanması, bunları gördükten sonra bize hafif geldi. Amani, annesinin ölümüne tanık yer aldığı günden bu güne nerdeyse hiç konuşmuyor, gülmüyor' dedi.

Amani'nin bacağında 3 ayrı kırık olduğunu ve bacağa giren şarapnel parçasının da doku kaybına sebep olduğunu söyleyen Abu Taha, 'Türkiye'ye gidiyoruz, sebebiyse Türkiye tıp açısından gelişmiş. Gazze'de herkes Türkiye'yi övüyor. Daha evvela Türkiye'de tedavi edilen yaralılar da Türkiye'yi övüyor' diye konuştu.

Keskin nişancının vurduğu Jamal da Türkiye'de

Ali Jamal, 19 yaşında bir üniversite öğrencisi, Gazze'de yasa okuyor. Ali Jamal, evinden çiftliklerine giderken İsrailli keskin nişancının kurşunlarına maruz kalmış. İlk kurşunun omzuna isabet ettiğini, düştüğü yerde yeniden keskin nişancının gayesi olmamak için takribî on dakika kalkmadığını söz eden Jamal, şöyle devam etti:

'10 dakika sonra devinim edince ikinci kurşunla sol bacağımdan yaralandım. Arkasından 3. kurşun geldi. Dizimin üstünden, bacağımdan vuruldum. Hareket etmedim, cep telefonu ile ambulansı aradım. Yaklaşık yarım saat yalnız bekledim.  Çok kan kaybettim, hastanede 12 birim kan verdiler. Neredeyse kan kaybından ölecektim lakin hiç bilincimi kaybetmedim. İki kez ameliyat oldum. Platin mevcut bacağımda, üçüncü bir ameliyat gerektiğini söylediler. Şimdi Türkiye'ye gidiyorum sebebiyse ameliyatlarda sıkıntılar yaşadım. Türkiye'de daha iyi bakılacağıma inanıyorum.'

Şarapnel parçaları ile yaralanan 5 yaşındaki Aiş...

Tedavi olmak için babası ile Türkiye'ye gelen Filistinli çocuklardan birisi de 5 yaşındaki Aiş Abu Heddef.  Baba Salih Abu Heddef, oğlunun ağustosun 8'inde insansız uçakların attığı bombalarla omurgasından yaralandığını belirterek, İsrail'in saldırısında benzeri ve bir diğer çocuğunun da yaralandığını dile getirdi. Diğer oğlu 6 yaşındaki Muhammed'in de başı, karnı ve sırtından şarapnel parçaları sebebi ile yaralandığını ve İstanbul'da sıkı bakımda olduğunu anlatım eden Abu Heddef, şunları söyledi:

'Bombalamada evim yüzde yüz yıkıldı. Halamın 3 oğlu da öldü. Oğlum Aiş'in vücudunda pek aşırı şarapnel parçası mevcut lakin en sıkıntılı bulunan omurgasına girmiş. Karın boşluğundan ameliyatla şarapnel parçaları çıkardılar lakin sonra enfeksiyon gelişti. Bunun üstüne karnı 40 gün açık kaldı, ateşi devamlı yükseldi, 40'a çıktı. 2 gün evvela operasyonla karın boşluğunu kapattılar. Bu zaman içerisinde ağlamadan ötürü oğlum iki yerden fıtık oldu.'

Şarapnel parçası, 6 yaşındaki Nime'yi boynundan yaralamış

Filistinli yaralılardan 6 yaşındaki Nime Aloush, tedavi olmak için Türkiye'ye yola çıkan çocuklardan bir diğeri. Dedesi Beşir Aloush'un refakat ettiği Nime, taraf komşunun evinin insansız hava vasıtası ile İkaz amaçlı bombalandığını söyledi. Bunun üstüne evi boşalttıkları tam o anda bomba düştüğünü anlatım eden Aloush, amcasının kucağında bulunan Nime'nin şarapnel parçası ile yaralandığını dile getirdi. Şarapnel parçasının Nime'nin yüzünün solundan girdiğini, sağından çıktığını söz eden Aloush, saldırıda Nime'nin amcasının, babasının ve annesinin yaralandığını belirtti. Dede Aloush, 'Nime'nin boynunda, şahdamarında yaralanma sonucunda baloncuk yani anevrizma oluşmuş. Buna müdahale edemeyeceklerini söylediler' dedi. 

ETİKETLER: Gazze , İsrail , Çocuklar , Saldırı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber