Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Mart 2018 - 11:08 Yorum: 0

Geçtiğimiz yıl kilogramı 5 TL’den alıcı bulan muz bahçelerinde hummalı bahar bakımı başladı

Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden birisi olan Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, muz bahçelerinde bakım çalışmaları başladı.

Geçtiğimiz yıl kilogramı 5 TL’den alıcı bulan muz bahçelerinde hummalı bahar bakımı başladı

Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden birisi olan Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, muz bahçelerinde bakım çalışmaları başladı. Açık alanda yetiştirdiği doğal ve kendine has aroması olan muzuyla ünlü Gazipaşa'da havaların ısınması ile birlikte muz bahçelerinde bahar bakımı başladı. Muz bahçeleri önce muz talaşlarından temizleniyor, ardından gelecek sezon meyve verecek muz fidanları seçilerek bakım ve onarımı yapılıyor. Daha sonra ise damlama sulama sistemi döşenip çiftlik gübresi verilip naylonlar ile üstü kapatılıyor. Muz fideleri haftalık sulanarak büyümesi sağlanıyor.

Yüzlerce kişinin 3 ay boyunca iş imkanı bulduğu bahçelerde çalışmalar şenlik havasında sürüyor. Bahçelerde Türk vatandaşlar kadar Suriyeli ve Kuzey Iraklı Türkmenler de çalışma fırsatı buluyor. Kimi vatandaşlar muz bahçelerinde kurdukları çadır ve barakalarda kalıp çalışırken, kimi vatandaşlar da köylerden günü birlik otobüslerle muz bahçelerine gelerek çalışıyor.

Geçtiğimiz sezon tarihinin en iyi fiyatını görerek kilosu 5 liradan muzun alıcı bulması üreticinin yüzünü güldürdü. Muz bahçesinde bakım ve onarım yapan üretici Nevzat Uysal, hasat zamanının bittiğini, dolayısıyla yeni sezona hazırlandıklarını söyledi. Geçen hasadın çok bereketli, fiyatlarında çok iyi olduğunu belirten Uysal, "Muz fiyatları yıllardan sonra ilk defa yüzümüzü güldürdü. Muz üreticisi bu yıl borçlarını ödeyebildi. İnşallah bundan sonra da devam eder" dedi. Bahçede geçen yıl meyve veren ve ömrünü dolduran muz ağaçlarını söktüklerini ve bu sezon meyve verecek fideleri belirleyerek diğerlerini söktüklerini belirten Uysal, "Daha sonra gübreleme ve sulama işlemleri yapacağız. Bu çalışmamız 2-3 ay sürecek. İnşallah Eylül ayında da ilk hasadı yapmayı planlıyoruz. Fiyatlardan umutluyuz" diye konuştu.

Muz üreticisi Latif Uysal ise Gazipaşalı muz üreticisinin doğal muz ürettiğine dikkat çekerek "Bahar bakımı başladı, muzun onarım zamanı geldi. Gazipaşa muzu organiktir. Hiçbir katkı maddesi yoktur. Halkımıza yerli muz yemelerini tavsiye ediyorum. Bahçemizde Suriyeli, Kuzey Irak Türkmenleri ve kendi vatandaşlarımız çalışıyor. Herkes bu işten nasipleniyor" dedi.

Muz bahçesinde çalışan Abdullah Şen, muz bakım çalışmalarını dört gözle beklediklerini belirterek, "3 ay muz bahçelerinde iş buluyoruz. Çocuklarımızın rızkını sağlıyoruz. Vatandaşlarımız yerli muz tüketsin biz de daha fazla iş sahibi olalım" diye konuştu.

İşçilerden Suriyeli Muhammed Şuayip ise Türkiye'ye teşekkür etti. Türkiye'de çalışma imkanı buldukları için çok mutlu olduklarını söyleyen Şuayip, "Allah razı olsun Türkiye'den. Türkiye'den hükümetten çok memnunuz" diyerek dua etti.

Kuzey Irak Türkmenlerinden olan Abdi Hamdi de kendilerini şanslı hissettiklerini belirterek, "Şurada çalışmaktan faydalanıyoruz. 20-30 kişi adedimiz var. Hepimiz buradan ekmek yiyoruz. Herkese teşekkür ediyoruz. Burada çalıştığım için Türkiye'den çok memnunuz. Türkiye'nin her şeyinden memnunuz zaten onun için buraya gelmişiz Allaha şükür" şeklinde konuştu.

Gazipaşa'nın Muzkent, Zeytinada, Beyrebucak, Güney, Yakacık, Macar, Koru mahallelerinin Akdeniz'e bakan güney yamaçlarında kurulu muz bahçelerinde 14 bin dekar alanda doğal muz üretimi yapılıyor. Yıllık 40-45 bin ton muz rekoltesi gerçekleşiyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber