Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Spor 21 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

Geleceğin şampiyon tayları, padoğa çıktı

Geleceğin şampiyon atlarının yetişmesi için bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapılan TJK İzmit Merkez Aşım İstasyonu'nda 188 şampiyon adayı, ilk dönem gelişimini tamamlayarak padoğa çıktı

Geleceğin şampiyon tayları, padoğa çıktı

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - TAHİR TURAN EROĞLU - Türkiye Jokey Kulübü (TJK) İzmit Merkez Aşım İstasyonu'nda 188 şampiyon adayı tay, ilk dönem gelişimini tamamlayarak padoğa çıktı.

İzmit Merkez Aşım İstasyonu Müdür Vekili Gürkan Vidinli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istasyonun 1973'ten bu yana faaliyet gösterdiğini belirterek, 2001'den beri de haranın aşım (çiftleştme) istasyonu olarak çalışmalar yaptığını söyledi.

Bu yıl haraya aşım için başvuran kısrak sayısının bin 112 olduğunu ifade eden Vidinli, 528 kısrağın istasyonda barındığını kaydetti.

Vidinli, bunlardan 188'inin taylı, 74'ünün de gebe olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ünitemizde süt annelik yapan 3 Haflinger, 20 de aygır bulunmaktadır. Ünitemizde 2012'de aygırlara 737, 2013'de 857, 2014'de de 827 başvuru oldu. Bu sene bin 112 müracaat gerçekleşti. Önceki senelerle karşılaştırıldığında yüzde 40'a varan artış var. Haramızda ağırladığımız kısrak sayısında da artış var, bu durum doğumlara da yansıdı. Son 2 yılda 230 olan doğum ortalamamızın bu sene 290-310 olacağını öngörüyoruz. Şu anda 188 tay var, bunlardan 137'si haramızda dünyaya geldi."

- "Türkiye'nin en iyi aygırları, İzmit'te"

Geleceğin şampiyon atlarının yetişmesi için çalıştıklarını anlatan Vidinli, "Buradaki kısraklar özel yetiştiricili. Her özel yetiştiricinin hayali, şampiyon atı bulmak. Dolayısıyla tüm yatırımlarını bu yönde sürdürüyorlar. Bu amaçla ünitemize başvuruyorlar çünkü ünitemizde ağırladığımız aygırlarımız, Türkiye'nin en iyi aygırlarıdır. Kaliteli 20 aygırla, kaliteli kısraklar burada buluşuyor ve geleceğin şampiyonlarını çıkarmak üzere yetiştiriliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Vidinli, aşım ücretlerinin 4-25 bin olarak değişkenlik gösterdiğini kaydederek, bu ücretlerin dünyanın birçok ülkesine göre düşük olduğunu vurguladı.

Bu seneki en yüksek aşım ücretinin 25 bin lirayla ABD'den ithal edilen "Offlee Wild" isimli aygır olduğuna işaret eden Vidinli, "Daha önce haralarımızdan geçen başarılı şampiyon tayların isimlerini tavlalara veriyoruz. Doğum tavlamıza 'Caprice' ismini verdik. Caprice, 2000'de Gazi Şampiyonu olan kısraktır. Benzer şekilde aygır tavlamıza 'Byerley Turk' adını verdik. Bu İngiliz atı, ırkının atalarını teşkil eden 3 temel aygırdan birisidir. Rektal muayene yaptığımız salonlardaki binaların isimlerini de deneme aygırlarımızın ismini koyduk. Daha önce haramızdan geçen ve sonra Türk yarışçılığında isim yapmış atların isimlerini bu şekilde yaşatıyoruz" ifadesini kullandı.

Vidinli, ünitelerine başvuran bin 112 kısrağın aşım yapılarak gebe kalması için çalışıldığı bilgisini vererek, bunun için süreyi iyi kullanarak kısrakların gebe kalmasını sağlamak istediklerini söyledi.

Teknolojinin tüm imkanlarını kullandıklarını aktaran Vidinli, rektal muayene ve ultrason yardımıyla gebelik için en uygun tarih ve saatin belirlendiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber