Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 25 Haziran 2016 - 09:18 Yorum: 0

Geleneksel Türk Sanatı ’Ebru’yu Resimle Birleştirdi

Geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebru Garip Ay'ın teknesinde, modern resim sanatıyla birleşti.

Geleneksel Türk Sanatı ’Ebru’yu Resimle Birleştirdi

Geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebru Garip Ay'ın teknesinde, modern resim sanatıyla birleşti. Geleneksel kağıt süsleme sanatı ebruyu, su yüzeyinde resim yapmaya dönüştürmesi de Garip Ay'ı diğer ebru sanatçılarından ayıran en büyük özelliği oldu.

Eski bir kağıt süsleme sanatı olan ebru ile genelde su yüzeyinde figüratif desenler ve çiçekler yapılırken, Garip Ay ise Van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundan, Türk -İslam bilginlerinden Biruni, Farabi, İbn-i Sina, Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlana'nın portrelerine kadar bir çok çalışma ortaya koydu.

"DOĞU VE BATININ SANAT BİRLEŞENİ OLDU"

Geleneksel kağıt süsleme sanatını su yüzeyinde resim yapmaya dönüştüren Garip Ay, bu çalışmayı doğu ile batı sanatının birleşeni olarak değerlendirdi.

Modern Ebru Sanatçısı Garip Ay, "Bu durum geçikmiş bir birleşendir. Çünkü coğrafya olarak hem doğuya hem de batıya yüzü açık olan toplumuz. Doğunun sanat disiplinleriyle batının edinimlerini birleştirmemiz kaçınılmazdı. Sanat eğitimini resim bölümünde almış ve haliyle öğrendiğimiz geleneksel köklü sanatlarımızla denemeler, arayışlar içerisinde bunulduk ve böyle bir sonucun eseri olarak ortaya çıktı" dedi.

"GELENEKSEL EBRU SANATI BİRAZ GÜNCELLEŞTİ"

Geleneksel ebru sanatının yaptığı çalışmalarla biraz güncellendiğini ifade eden Garip Ay, "Gelenek var olanı tekrar etmenin en iyi olduğu bir olgu değildir. Var olanı anlamak fakat onu kendice yorumlayabilme becerisidir. Geleneksel sanatımızın biraz güncelleştirilmesiyle kendimizin olabildiği kadar başkalarıyla da daha doğru bir iletişim kurabileceğimiz yeni bir yüzyıl içerisindeyiz. Temennimiz bu durum yadırganmaz.Deniyoruz, araştırıyoruz iyi ya da kötü nereye varacağına belki de gelecekte başka insanlar karar verecek" ifadelerini kullandı.

RESİM EĞİTİMİ ALIRKEN EBRU SANATIYLA TANIŞTI

Ebru sanatına nasıl meraklandığını da anlatan Ay, şunları söyledi:

"Suyun üzerine damlalar düşüyor. Siz planlamadan o şekilleniyor. İradeniz işin içinde yarı yarıya var.İradenizin dışındakine yarı yarıya rıza gösterdiğinizde huzurlu olabiliyorsunuz. Bu kavramlarla üniversite hayatımda karşılaşmam mümkün oldu.Daha sonra resim bölümünde aldığım eğitimle ebru sanatını birleştirdim."

EBRU SANATÇILARI ELEŞTİRSE DE YABANCI ÜLKELER İLGİ GÖSTERİYOR

Geleneksel ebru sanatçıları tarafından eleştirildiğini de ifade eden Ay, "Bazı ebru sanatçılarımız bu durumu kabul etmese de bana göre bu bir birleşendir.Bu çalışmalarımız ülkemizden daha çok yabancı ülkelerde ilgi görüyor. İlgi gösterilme istatistiğini sosyal medyadan takip edebiliyorum. Bir hafta içerisinde sosyal medya paylaşımlarıma 160 binden fazla takip var. Ancak takip eden ilk 10 ülke içerisinde ülkemiz bulunmamaktadır. Durumu böyle ifade edebilirim" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber