Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 07 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Gelibolu Yarımadası ziyaretlerine "randevu sistemi"

Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Gelibolu Yarımadası'nda, ziyaretçilerin bölgeyi daha sağlıklı ve rahat gezebilmesine, tanıyabilmesine imkan sağlanması amacıyla randevu sistemi getirilecek

Gelibolu Yarımadası ziyaretlerine 'randevu sistemi'

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda, ziyaretlerin daha sağlıklı ve rahat yapılabilmesi, bölgedeki eserlerin yıpranmaması amacıyla "randevu sistemi" uygulanması için çalışma başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı etkinliklerinin hazırlıkları kapsamında ziyaretlerle ilgili bir düzenleme ve planlama yapılacağını söyledi.

Bu planlama ile bazı ayrıntıların belirleneceğini, kimlerin hangi güzergahı kullanacağı, bölgeye ne zaman gelip girebileceğinin tespiti konusunda randevu sistemi oluşturulacağını anlatan Gürkan, şöyle devam etti:

"Yarımada'da ziyaretçi kapasitesinin üzerine çıkılması durumunda karşılaşılacak sorunlar da incelendi ve bunun için bir çalışma yapıldı. Ziyaretçilerin güzergahlarının belirlenmesi, bu güzergahlarda ihtiyaçların karşılanması, nitelikli hediyelik eşyalarının, anı eşyalarının tasarlanması ve satışı, bunlarla ilgili kaliteli mekanlar sunulması, sadece anı eşyalarının değil, bunlarla ilgili mekanların sağlanması, aynı zamanda yeme içme ünitelerinin de sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerekiyor. Tüm bunların hem bir planlama hem projelendirme hem de alan yönetimi çalışmalarıyla ele alınmasına karar verdik."

Gürkan, planlamaları gerçekleştirdikten sonra yapılması gereken diğer bir adımın, mekan ve düzenlemelerin tanıtılması olacağını aktardı.

Bölgenin yurt içi ve dışında iyi bir şekilde tanıtılması gerektiğine değinen Gürkan, "Bu tanıtım da yürütülmesi gereken işlemlerin başka bir etabını oluşturuyor. Hepsini oluşturduktan sonra bütün bu alandaki düzenlemelerden sonra zaten alan kendini ifade etmeye başlayacaktır. Bu ifadelerde hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtım anlamında yerini bulacaktır" ifadesini kullandı.

- Ziyaretlerin yaklaşık yüzde 90'ı gruplar halinde yapılıyor

Gelibolu Yarımadası ziyaretlerinin yüzde 90'a yakınının "kitle seyahati" olduğunu vurgulayan Gürkan, özellikle büyük illerden yerel idarelerin organize ettiği turlarla vatandaşların alana hafta sonlarında yoğunlaşarak geldiğini bildirdi.

Söz konusu yoğunluğun bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini anlatan Gürkan, şunları kaydetti:

"Ziyaretçi planlaması dediğimiz, bütün ülkelerde kullanılan sistemle özellikle bu ören yerleri için bir planlamadır. Randevu sistemi kapsamında alanın taşıma kapasitesinin belirlenmesi, ne kadar ziyaretçi burası için elverişlidir, kaç kişi bir günde gezebilir, bunları ortaya koyacağız ki hem ziyaretçiler gezerken rahat edebilsin hem de alandaki kültürel değerler yıpranmasın. Bu anlamda bunun çok iyi planlanması gerekiyor. Bu ziyaretçi planlamasının da en temel unsuru, alana kim, kaç kişi giriyor, alan kaç kişiyi taşıyabiliyor, bir günde kaç kişiye ziyarete açık olmalıdır, bu anlamda etütlerin yapılması sonrasında belli bir kapasite belirlenmesi gerekiyor. Kapasiteye göre de alana gelmek isteyen grupların bir şekilde randevuya tabii olması lazım. Alanda belli bir sayı tespit edilip bu sayının üzerinde bir talep olduğu takdirde o gün için gelmeden, planlarını yapmadan önce ziyaretçilerin başka bir güne kaydırılması şeklinde bir yöntem izlenmelidir. Yoksa yapılacak düzenlemeler bir süre sonra yanlış planlama, aşırı kullanma, aşırı derecede ziyaretten kaynaklanan yıpranmalar nedeniyle giderek özelliğini ve kalitesini kaybetme durumuna gelebilecektir."

Gürkan, randevu sisteminin bu yıl ana hatlarıyla planlanacağını ve uygulamaya geçilip süreklilik kazandırılacağını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber