Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 19 Eylül 2014 - 11:13 Yorum: 0

Gemlik Körfezi'nde hamsi bereketi

Hamsi bereketinin yaşandığı Gemlik Körfezi'ne açılan balıkçılar, teknelerini çoğunlukla bu cins balıkla doldurup kıyıya getirerek iç piyasaya arz ediyor

Gemlik Körfezi'nde hamsi bereketi

BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Marmara Denizi'nin güneyindeki önemli balıkçılık merkezlerinden Gemlik Körfezi'nde hamsi bereketi yaşanırken palamut ve lüfer gibi göç balıkları için suların soğumaya başlayacağı ekim ayı ortaları bekleniyor.

Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Cezair, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den bu yana körfezde ağırlıkla hamsi yakalandığını söyledi.

Tekne sahiplerini tatmin edecek kadar hamsi avlandığını ancak balığın sanıldığı gibi bol olmadığını belirten Cezair, sezonun iyi gittiğini dile getirdi.

Hamsi aşırı bol olduğunda fiyatların çok düştüğünü hatırlatan Cezair, "Balıkçılık şu anda çok iyi gidiyor ama bir anda kesebilir, daha da fazlalaşabilir; bunu kimse bilemez" dedi.

Cezair, körfezde zaman zaman palamudun da kendini gösterdiğini vurguladı.

Bir süre palamut avına çıkıldığını ifade eden Cezair, "Palamut avı iki gece sürdü. Teknelerle bin kasaya yakın palamut tutuldu. Hamsi, sardalya, parça parça da istavrit oluyor. Teknelerin çoğunda hamsi avlanıyor" diye konuştu.

- "Lüfer ve palamut için ekim ayı ortalarını bekleyin"

Cezair, vatandaşların, lüfer ve palamut gibi göç balıklarında bolluk ve ucuzluk için ekim ayı ortalarını beklemeleri gerektiğine değindi.

Çinekop ve lüferin, ekim aylarının 15'inden sonra bollaştığını aktaran Cezair, "Zaten buralarda ekimin 15'inden önce çinekop görülmez. Eylül ayı, hamsinin en bol olduğu, rahat tutulduğu ay. Lüfer, çinekop, palamut, ekimin 15'inden sonra daha güzel alay oluyor, daha bol oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Göç balıklarının büyük sürüler oluşturup Karadeniz'den Marmara ve Ege Denizi yönüne yaptığı akınların av bakımından son derece bereketli olduğuna işaret eden Cezair, tezgahların yaklaşık bir ay sonra daha da zenginleşeceğini ve fiyatların makul seviyelerde olacağını belirtti. Cezair, buna karşı hava koşullarının, balık avı ve dolayısıyla fiyatlarını doğrudan etkilediğine dikkati çekti.

- ''Kaykay 3 senedir yok"

Marmara Denizi'nde, önceki yıllarda balıkçıların kabusu haline gelen "kaykay"a 3 senedir rastlamadıkları bilgisini veren Cezair, bunun kendileri için iyi bir durum olduğunu söyledi.

Cezair, bu sorunun 3 sene önce teknelere çok büyük sıkıntılar oluşturduğunu hatırlatarak, "Denize ağı atıp kaldıramıyorduk ama 3 seneden beri o olay yok. Buna karşı olup olmayacağına garanti veremezsin. Ekim sonunda olabilir ama şu an yok" ifadesini kullandı.

Bilim insanlarının, Marmara'da bir deniz anası türünün neden olduğunu bildirdiği, balıkçıların ''salya'' veya ''kaykay'' diye adlandırdığı, avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekip gözeneklerini tıkıyor.

Bu arada, Bursa'daki balık marketlerde hamsi ve sardalyanın kilogramı 8-10, palamudun ise tanesi 8-12 liradan satılıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber