Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
Sami Er
Ekonomi 18 Haziran 2018 - 14:18 Yorum: 0

Geri alım hakkında yabancı para dönemi

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "TKGM tarafından yapılan bilgilendirmeye göre geri alım yani vefa hakkı sözleşmeleri yabancı para...

Geri alım hakkında yabancı para dönemi

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "TKGM tarafından yapılan bilgilendirmeye göre geri alım yani vefa hakkı sözleşmeleri yabancı para ile yapılabilecek. Bu düzenleme vefa hakkının daha etkili ve yoğun olarak kullanılabilmesine de imkan sağlamış olacak" dedi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından duyurulan yeni düzenleme ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Konuya ilişkin değerlendirmelerden bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün geri alım hakkında yabancı para dönemine dair yaptığı düzenlemenin detaylarından bahsederek, "TKGM tarafından yapılan bilgilendirmeye göre geri alım yani vefa hakkı sözleşmeleri yabancı para ile yapılabilecek. Bu düzenleme vefa hakkının daha etkili ve yoğun olarak kullanılabilmesine de imkan sağlamış olacak. Yabancı para alacağı konulu geri alım hakkı içeren satış sözleşmeleri de, yabancı para üzerinden tapuya şerh verilebilecek. Bu kapsamda, satış sözleşmesi ile birlikte ya da satış sözleşmesinden ayrı olarak noterde düzenlenen geri alım hakkına ilişkin sözleşmenin yabancı para üzerinden kararlaştırılmasında ve bu tür sözleşmelerin tapu siciline şerh edilmesinde bir sakınca bulunmuyor" dedi.

"Vefa hakkı kanuna göre satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutmasıdır" diyen Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı: "Sözleşme, Noter huzurunda ya da Tapu Sicil Müdürlüğü'nce düzenlenmiş olması ve tapu kütüğüne şerh edilmesi gerekiyor. Tapu kütüğüne şerh verilen geri alım hakkı, şerhte belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabilir. Binde 6.83 tapu harcı olan vefa hakkında, ayrıca damga vergisi de tahsil edilmektedir. Şerhin etkisi, her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer. Bu sürenin sonunda malikin talebi ile terkin edilebilir".

Hangi amaçla kullanılıyor

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, vefa hakkının hangi amaçlarla kullanıldığına vurgu yaparak, "Bu hak gayrimenkulü satan fakat satış bedelinin tamamını alamayan satıcıya, güvence sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. Satıcı satış bedelinin süresinde ödenmemesi ihtimali karşısında kendini garantiye almış oluyor. Ayrıca kişinin aslında duygusal ya da özel bir bağı nedeni ile satmak istemediği lakin nakit sıkıntısı nedeni ile satıp daha sonra bu taşınmazı geri almayı arzu ettiği durumlarda da kullanılmaktadır" açıklamasında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber