Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
15:00 GAÜN uluslararası öğrencileri iftar programında bir araya geldi15:00 A Milli Kadın Futbol Takımı’nın, İsviçre ve Macaristan maçlarının kadrosu a...14:58 Merkez Bankası’nın toplam rezervleri azaldı14:55 Beyoğlu’nda halk pazarında “aşağılama” cinayeti kamerada: 5 yıllık kin cina...14:55 Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlarla buluştu14:54 Mahmut Arıkan: "Hakkımı helal etmem"14:53 Yalova’da 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulye tohumu dağıtıldı14:51 TCMB: “Enflasyonda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu...14:51 CHP Bitlis Belediye Başkan Adayı AK Parti’ye geçti14:50 Başkan Sandıkçı: "Bu yıl da üniversiteyi yeni kazanacak olan tüm öğrenciler...14:49 Sultangazili Çocuklar Sertaç Abi ile cami buluşmalarında bir arada14:48 Başdeğirmen: "8 bin 500 metrekare alana modern bir Engelsiz Gençlik ve Yaşa...14:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz’ ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız...14:46 Bakan Özhaseki: "Yapmamız gereken afetlere karşı dirençli şehirler oluşturm...14:43 Çemişgezek’te yaban keçileri ilçe merkezine indi14:43 ABD’den Kuzey Kore’nin silah programını destekleyen 6 kişiye yaptırım14:42 Karaman’da seçim güvenliği toplantısı14:42 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Havalimanı-Halkalı metrosunu önümüzd...14:40 Kayseri’de trafik denetimi: 18 bin 898 araç denetlendi14:40 Kahramanmaraş’ta "6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı" yapıldı
Sami Er
Sağlık 24 Mart 2018 - 10:03 Yorum: 0

Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Atlı: “Yaşlanma durdurulamaz fakat yavaşlatılabilir”

Genç ülkeler arasında gösterilen ülkemizde yaşlı nüfusu hızla artıyor.

Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Atlı: “Yaşlanma durdurulamaz fakat yavaşlatılabilir”

Genç ülkeler arasında gösterilen ülkemizde yaşlı nüfusu hızla artıyor. Türkiye'deki yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10'a ulaşması bekleniyor. Giderek artan yaşlı nüfusunun sorunlarının saptanması ve çözüm yolları üretilmesi büyük önem taşıyor.

Bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yaşlılara Saygı Haftası" kapsamında Dr. Aysun Küçükel İkinci Bahar Geriatri Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte keyifli anlar yaşandı. Ses sanatçıları Çiğdem-Cem Gürdal'ın solistliğindeki müzik dinletisine, geriatri merkezinde bakım ve tedavileri yapılan ileri yaştaki misafirler mutlulukla eşlik etti. Dinletinin yapıldığı alanda yaşlıların yaptıkları resim ve taş boyama eserleri de sergilendi.

"Yaşlanma durdurulamaz fakat yavaşlatılabilir"

Güven Sağlık Grubu doktorlarından Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Teslime Atlı, yaşlanmanın geri döndürülemez, durdurulamaz fakat yavaşlatılabilir bir fizyolojik olay olduğunu belirterek başladığı etkinliğin açılış konuşmasına şöyle devam etti: "Yaşlanma doğumla başlar ve hayat boyu devam eder. Kişiler hatta aynı kişide organlar arasında yaşlanma hızı farklı olabilir. Önemli olan kişinin kaç yaşında olduğu değil, ne kadar sağlıklı ve aktif yaşlandığıdır. Çocukluk çağlarından itibaren edinilen alışkanlıklar ve yaşam tarzı yaşlanma şeklini etkiler. Ancak sağlıklı ve aktif yaşlanmak için hiçbir zaman geç değildir. Yaşlanma hızı, şekli genetik faktörler dışında çevresel faktörler ve yaşam tarzından etkilenir. Genetik özellikler yaşlanma şekli ve hızını etkileyen bir faktör olup değiştirilmesi mümkün değildir. Sağlıklı ve aktif yaşlanmada genetik faktörlerden çok daha önemli olan değiştirilebilir faktörler de vardır. Basit yaşam tarzı değişiklikleriyle yaşlanmayı yavaşlatmak mümkündür."

"Yaşlı nüfusun sorunlarının saptanması büyük önem taşıyor"

İleri yaştaki bireylerin birçok kronik hastalığı olduğundan her hastalık için sürekli farklı doktorlara gitmeleri gerekmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Atlı, "Sağlık hizmetlerinin tek elden verilebileceği merkezler ve geriatri gibi ihtisas alanları bu sorunun çözülmesinde önemlidir. Yaşlı hastanın değerlendirilmesinde tıbbi değerlendirme yanında, ayrıntılı sosyoekonomik, psikolojik-mental, fonksiyonel ve ilaç-beslenme değerlendirmesi yapılmalıdır. Böyle bir değerlendirme sadece hekim tarafından yapılamayacağından; tercihen geriatri uzmanı olan bir doktor, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, yaşlı bakım elemanından oluşan bir ekip tarafından yapılmalıdır. İleri yaştaki bireylerin sağlık hizmetlerinin iyileştirilebilmesi için öncelikle sağlıklı yaşlanmanın öneminin anlaşılması, yaşlının sorunlarının saptanması, geriatri birimlerinin her kurum içerisinde oluşturularak ortak çalışmasının sağlanması gerekmektedir" ifadelerinde bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber