Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
09:59 Başkan Palancıoğlu’ndan yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’09:58 Annesi kazada ölüp sezaryenle dünyaya gelen bebek hayata tutundu09:57 Sancaktepe’de 23 Nisan coşkusu09:56 Avcılar’da çocuklar, Irmak Arıcı konseri ile 23 Nisan coşkusunu doyasıya ya...09:55 “Porsiyonum küçük, ideallerim büyük”09:55 Casper, akıllı telefon almak isteyen kullanıcılara VIA ailesinin gözde tele...09:55 Tekirdağ’da 21 kaçak göçmen yakalandı09:55 Prof. Dr. Mustafa Kara Bursa Öğretmen Akademilerinde konuştu09:53 Elektriği kesip kabloları çaldı, hırsızlık anı kamerada09:52 Çorlu’da 1 kilo eroin ele geçirildi09:52 Ailesiyle sosyal medya yüzünden tartışan Aslı’dan 3 gündür haber alınamıyor09:52 Alperen Şengün, NBA’de en çok gelişim gösteren 3. oyuncu oldu09:51 Esenyurt’ta müşteri gibi girdiği dükkanın anahtarını çalmaya çalışan hırsız...09:51 Adana’da 3 çocuklu çift her yere bisikletle gidiyor09:50 Arnavutköy’de yaya ve sürücünün yol vermeme kavgası kamerada09:50 ‘Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk’ temasıyla ilk kez Çocuk Zirvesi dü...09:47 İstanbul’da kaza sonrası "sızan taksici" kamerada: Uyuyakalan taksici polis...09:47 MSB: “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kal...09:46 Fenerbahçe - Beşiktaş rekabetinde son maçlarda beraberlikler ön planda!09:45 Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor
23 Nisan
Ekonomi 14 Aralık 2017 - 10:18 Yorum: 0

Gıda ithalatı üretimi vurdu

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, Türkiye'de son 15 yılda kayıtlı çiftçi sayısının 600 bin...

Gıda ithalatı üretimi vurdu

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, Türkiye'de son 15 yılda kayıtlı çiftçi sayısının 600 bin azaldığına ve 2 yılda 17.1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç edilirken, 22.4 milyar dolarlık ürün ithal edildiğine dikkat çekerek, "Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırıldı. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurdu" diye konuştu.

İncefikir, yaptığı açıklamada, tarımın Türkiye ekonomisindeki öneminin azalmasıyla birlikte, yurt içi gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi temini, ihracat ve oluşturduğu istihdam olanakları açısından hala büyük önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye'de tarımın ulusal gelirden aldığı payın giderek azalması, gelir dağılımındaki dengesizlikler ve kır ile kent arasındaki sosyoekonomik kalkınma farklılıklarının yoğun biçimde kırdan, kente göçün yaşanmasına neden olduğunu ifade eden İncefikir, "Tarımın istihdamdaki payı 2002 yılında yüzde 35'e yakın iken, 2016'da yüzde 22'ye kadar geriledi. 2002'de tarımdan geçinen, tarımda istihdam edilen nüfus 7,5 milyon iken 2016'da 5,3 milyona indi. Bu, yaklaşık 15 yılda 2 milyonu aşkın iş gücünün tarım dışına itilmesi anlamına gelmektedir. Bu yıllarda kayıtlı çiftçi sayısı 600 bin kişi azaldı" diye konuştu.

Maliyet ve vergilere ilişkin verilerle açıklamasını sürdüren İncefikir, "Mazot fiyatları 2016-2017'da yüzde 25 arttı. 2017 yılında tarım ilaçları yüzde 25, gübre fiyatları yüzde 20-25, yem fiyatları yüzde 25-30, tohum fiyatları da yüzde 20 arttı. Hepinizin bildiği gibi köyler boşalmış, genç nüfus neredeyse kalmamıştır. Üreticilerimiz yılda 3,5 milyar litre mazot kullanıyor. Parasal değeri, 16 milyar TL. Üreticilerimizin ödediği vergi ise yılda 10,5 milyar TL. 2017 yılı tarımsal desteklere ayrılan pay ise 12,8 milyar TL. Yani, çiftçiye verilen desteğin neredeyse yüzde 90'ı sadece mazottaki vergilendirme ile geri alınıyor" ifadelerine yer verdi.

İthalat ve ihracat rakamlarını da aktaran İncefikir, "Türkiye, 2014-2016 yıllarında 17,1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken, 22,4 milyar dolarlık da ürün ithal etti. Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırıldı. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurdu" şeklinde konuştu.

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, hangi ürünün hangi ülkelerden ithal edildiğini şöyle sıraladı:

Nohut: Meksika, Hindistan, ABD, Arjantin, Kanada

Elma: Şili

Sarımsak: Çin

Havuç: Avustralya

Çay: Sri Lanka

Kavun ve Karpuz: İran

Kuru Fasulye: ABD, Kırgızistan, Kanada, Peru, Etiyopya, Mısır, Bangladeş ve Çin.

Kırmızıbiber: KKTC

Kereviz: İspanya

Büyükbaş hayvan: Uruguay ve Fransa

Et: Çek Cumhuriyeti, Fransa, Brezilya, Bosna Hersek

Ceviz: ABD-Kaliforniya

Bezelye: Rusya, ABD, Kanada, Macaristan ve Almanya

Kuru soğan: İran

Buğday: Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna

Arpa: İngiltere ve Hırvatistan

Saman: Gürcistan

Pamuk: ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan

Soya: Arjantin

Mısır: ABD, Arjantin ve Brezilya

Çeltik ve pirinç: ABD, Vietnam, İtalya ve Tayland

Yeşil Mercimek: Kanada

Muz: Panama

Bakla: İtalya

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber