Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 30 Ekim 2014 - 14:48 Yorum: 0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Bayburt'ta

"Küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunlarımızdan birisi, insanların artık giderek bu faaliyeti terk etmesi"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Bayburt'ta

BAYBURT (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunlarımızdan birisi, insanların artık giderek bu faaliyeti terk etmesi" dedi.

Erzurum'dan karayolu ile Bayburt'a gelen Eker, Vali Yusuf Odabaş'ı makamında ziyaret ederek, kentin sorunları hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş'i makamında ziyaret eden Eker, Beyzade Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantı"sına katıldı.

Toplantı öncesi Şehit Tacettin Akyüz İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Özlem Nur Terzi, Eker'e yazdığı şiiri okudu. Şiiri beğenen Eker, Terzi'ye teşekkür ederek, şiirin yazılı olduğu kağıdı aldı.

Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Bayburt'a yaptığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Bayburt'un 2002 yılında tarımsal üretim değerinin 84 milyon lira olduğunu ifade eden Eker, "Bu rakam geçen yıl 362 milyon liraya çıktı. Demek ki verilen destekler, uygulanan projeler, politikalar bir karşılık bulmuş" diye konuştu.

Türkiye'de et hayvancılığını daha da geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Eker, şöyle devam etti:

"Et hayvancılığında suni tohumlama ve ondan elde edilen buzağı kültür ırkı ile tohumlanırsa hayvan başı 500 lira veriyoruz. Küçükbaş hayvancılıkla ilgili çalışmalar da yapıyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunlarımızdan birisi, insanlarımızın giderek bu faaliyeti terk etmesi. Şehirlere göçle, insanlar sürü hayvancılığını terk etti. Dolayısıyla eskiden çoban deniyordu, biz ona yeni bir unvan verdik. Artık 'sürü yöneticisi' diyoruz. Başlattığımız sürü yöneticisi eğitim programları yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyor. Eğitimlerini tamamlayanlara sertifika veriyoruz. Sertifikalı sürü yöneticilerini istihdam edenlere de yılda 5 bin lira veriyoruz."

Türkiye'de et ırkı hayvancılığının geliştirilerek, dışarıdan et alma ihtiyacının ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Eker, "Etçi ırklar konusunda projeler üretiyoruz. Koyunculuğu, sürü hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz. Bu son derece önemli" dedi.

Eker, 2006 yılında Kırsal Kalkınma Projesi başlattıklarını, bu proje ile ülke genelinde yatırım yapan müteşebbislere destek olduklarını vurguladı.

Ülke genelinde tapulaştırma çalışmalarına da hız verdiklerini dile getiren Eker, 2023 yılına kadar bütün Türkiye'de bu çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber