Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 16 Ağustos 2017 - 12:53 Yorum: 0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba CHP’li Bülent Bektaşoğlu’nun soru önergesini yanıtladı

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu'nun fındık ile ilgili soru önergesine cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, rekolte...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba CHP’li Bülent Bektaşoğlu’nun soru önergesini yanıtladı

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu'nun fındık ile ilgili soru önergesine cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, rekolte çalışmalarının daha tamamlanmadığını, gerektiğinde ise TMO'nun devreye gireceğini söyledi.

CHP'li Bektaşoğlu, bir süre önce TBMM'de verdiği soru önergesinde, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC)'nin, "tek rekolte" kararına aykırı olarak 670 bin rekolte açıkladığını, bunun piyasayı düzenleme ve fiyat düşürmeye yönelik manipülasyon anlamına geldiğini belitti ve Bakan'a "yaptırım uygulayacak mısınız "diye sordu. Bakan Fakıbaba, "Fındık üretimine izin verilen illerde, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan Rekolte Tespit Komisyonları kurulmuştur. Fındık rekoltesi söz konusu komisyon tarafından çotanak sayımı yapılarak, olumsuz hava şartları ile hastalık ve zararlıların olumsuz etkisi de göz önüne alınarak tespit edilmekte ve Bakanlığımıza gönderilmektedir. 2017 yılı rekolte tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından fındık rekoltesi Bakanlığımız tarafından resmi olarak açıklanacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

"Tedbirler alınıyor, TMO gerektiğinde müdahale ediyor"

Bakan Fakıbaba, CHP Milletvekilinin, "fiyatların 8-9 TL bandına düşmesi nedeniyle bu sezon TMO'nun fiyat açıklayarak fındık alımı yapıp yapmayacağı" sorusuna ise, "Bakanlığımızca, piyasalarda istikrarın sağlanması, üreticilerin pazarlama sorunlarının ortadan kaldırılması ile depolama ve finansman ihtiyacının giderilmesi için tedbir alınmakta olup gerektiğinde piyasalara TMO aracılığıyla müdahale edilmektedir. Konu ile ilgili tüm kesimlerle de görüşmeler yapılmaktadır. Bu çerçevede TMO tarafından 2017 Ağustos ayı başı itibariyle 6.400 ton fındık alımı gerçekleştirilmiş olup, eldeki stok piyasaları arz talep durumuna göre değerlendirilecektir" diye cevap verdi.

Bakan Eşref Fakıbaba, üreticiye alan bazlı destek ile bugüne kadar toplam 6 Milyar TL destekleme ödemesi yapıldığını da ifade etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber