Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 20 Ekim 2016 - 19:18 Yorum: 0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Önümüzdeki dönem yani 2017 itibarıyla destekleme modelimizde bir değişikliğe gittik. O da "havza bazlı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Önümüzdeki dönem yani 2017 itibarıyla destekleme modelimizde bir değişikliğe gittik. O da "havza bazlı üretim destekleme modeli" diye özetleyebileceğimiz bir model uygulamaya girecek. Burada topoğrafyaya uygun, su kısıtını dikkate alan, iklim şartlarını dikkate alan, hatta geleneksel üretimi de dikkate alan birçok faktör incelendikten sonra hangi havzada, hangi ürünün destekleneceği noktasında Türk tarımı önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor" dedi.

Bakan Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Bakan Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın Şanlıurfa elektrik hatlarının yenilenmesiyle ilgili bir sorusu olduğunu hatırlatarak, elektrik özelleşmesi neticesinde özel sektörün konuyla ilgili taahhütleri olduğunu ifade etti. Çelik, "Yapılan anlaşma çerçevesinde düzenli bir şekilde gerek şehir merkezleri gerekse taşrada yenileme çalışmaları devam ediyor ama bahse konu yerlerde bazı aksamaların olduğu doğrudur; yalnız Şanlıurfa içinde değil -bölgeyi de bilen birisi olarak ifade ediyorum- bu ve benzer eksikliklerin olduğunu. Özelleştirme içerisinde bu görevi üstlenen firmalarla bu konuda bizim de temaslarımız, diyaloglarımız devam ediyor. Süreleri içerisinde bütçelerinden ayırdıkları payın realize edilmesiyle ilgili takibimizi sürdürdüğümüzü belirtmek istiyorum. Bu konuda elektrikten kaynaklı bir sınır güvenliği kesinlikle söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Mısıra destek verilmediğine ilişkin olarak Çelik, "Önümüzdeki dönem yani 2017 itibarıyla destekleme modelimizde bir değişikliğe gittik. O da "havza bazlı üretim destekleme modeli" diye özetleyebileceğimiz bir model uygulamaya girecek. Burada topoğrafyaya uygun, su kısıtını dikkate alan, iklim şartlarını dikkate alan, hatta geleneksel üretimi de dikkate alan birçok faktör incelendikten sonra hangi havzada, hangi ürünün destekleneceği noktasında Türk tarımı önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Bu çerçevede belki bir bilgi ulaşmıştır. Yani, diyelim a havzasında su kısıtı olduğu için mısır ekimine müsaade edilmeyecek ama başka bir havzada mısırın ekimine müsaade edilecek diye yüzeysel bir bilgi olarak belki kamuoyunda dolaşan bir durum. Yoksa, bütün havzalar ayrıntılı bir şekilde incelenmiş; takriben Türkiye'de 941 havza tespit edilmiş duruyor ve burada da hangi ürünlerin ekileceği planlanmış bulunmaktadır. Amacımız da üretim planlamasını gerçekleştirmek; rastgele değil, neye ihtiyacımız varsa, en iyi nereden, en yüksek verimi nereden alacaksak o alanlarda bu üretimi gerçekleştirmek amacına dönük bu destekleme modeline 2017 itibarıyla geçmiş oluyoruz" dedi.

Sulama birlikleriyle ilgili ciddi bir sorunun olduğu belirten Çelik, "Aslında Türkiye genelinde bir sorun. Biz hükümet olarak önümüzdeki dönem, toplulaştırma da önem arz ettiği için, hem toplulaştırmayla birlikte gerçekleşmesi açısından önem arz ettiği için sulamayı da dolayısıyla sulama birliklerini de Bakanlığımızın bünyesinde topluyoruz. Böylece, bir yer toplulaştırılacaksa aynı zamanda, sulama işlemlerinin de yapılması için birlikte, bir bakanlık eliyle yürütülmesinin doğru olacağı anlayışı çerçevesinde gerekli yasal düzenlemeyi önümüzdeki günlerde inşallah Parlamentodan geçireceğiz ve böylece, sulama birliklerinin de -yeni kriterler çerçevesinde- şu anda biraz keyfî, gerçekten de üreticinin biraz da mağduriyetine dönük uygulamalarını ortadan kaldıracak yeni düzenlemeyi huzurlarınıza getirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Teşvik Yasası çerçevesinde Adıyaman'ın beşinci bölgede olduğunu ifade eden Çelik, "Adıyaman gerçekten Urfa'yla iç içe bir şehir, acaba bu iki şehir arasında yatırım açısından bir dezavantajın oluşmaması anlamında bir bölge farkı oluşabilir mi? Bu değerlendirmeyi Bakanlar Kuruluna iletmenin yanında, Bakanlık olarak da Adıyaman'da yapacağımız yatırımlarla ilgili çok derli toplu bir çalışma yaptığımızı ve orada verdiğimiz o sözlerin gerçekleşmesi konusunda da şu anda işin takipçisi ve yürütücüsü olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Ama bunun yanında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu diye tabir edebileceğimiz bölgelerdeki cazibe merkezleri teşviki çerçevesinde de bölgede Adıyaman'ın da yararlanacağı çok önemli yatırımlar inşallah önümüzdeki süre içerisinde olacaktır" diye konuştu.

Çelik, şunları kaydetti:

"Sivas tarımsal yatırımlarda çok önemli bir yer alıyor. Bu önümüzdeki dönem içerisinde bizim küçükbaş hayvanla ilgili yapmış olduğumuz, kuracağımız merkezlerde, büyükbaş hayvanla ilgili ve özellikle yetiştirici bölge olarak Sivas çok önemli bir görev üstlenecek. Gerçekten hem mera varlığıyla hem geniş coğrafyasıyla Sivas bir anlamda hayvancılığın merkezi olabilecek bir ilimiz, onun için birçok teşvikleri veriyoruz. Spesifik olarak bu alanda bu ürünün ekilmemesiyle ilgili karar, bir inceleyelim, eğer bir engel durum teşkil etmiyorsa bu konudaki gerekli açılımı da gerçekleştirelim."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber