Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 15 Nisan 2014 - 14:58 Yorum: 0

Göğüs kemiği kesilmeden aort kapağı değiştirildi

Konya'da göğüs kemiği kesilmeden gerçekleştirilen ameliyatla 81 yaşındaki kadının, aort kapağı değiştirildi

Göğüs kemiği kesilmeden aort kapağı değiştirildi

KONYA (AA) - Konya'da çabuk yorulma, nefes darlığı şikayetiyle gelen 81 yaşındaki kadının aort kapağı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde, Türkiye'de ilk kez  göğüs kemiği kesilmeden gerçekleştirilen ameliyatla değiştirildi.

Meram Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sarıgül, hastanede düzenlediği basın toplantısında, klasik kalp ameliyatlarında 20-25 santimlik cilt kesisi ve göğüs kemiğinin boylu boyuna kesilerek kalbe ulaşıldığını belirtti.

Sürekli gerçekleştirilen bir ameliyatı, "Türkiye'de ilk kez uygulanan teknikle" yapılmasını sağladıklarını ifade eden Sarıgül, hastanın göğüs ön sağ duvarının 3. ve 4. kaburgaları arasından yapılan 8 santimetrelik bir kesi ile kalbine ulaşıldığını söyledi.

Başarılı bir operasyonla dikişsiz aort kapağının 81 yaşındaki Cennet Özcan'a takıldığını anlatan Sarıgül, şunları kaydetti:

"Hastamız, dikişsiz kapak kullanılarak, göğüs boşluğundan girilerek uygulanan ilk hastamızdı. 81 yaşındaki hastamızda, çeşitli organ yetmezlikleri bulunuyor. Hastamız şu an gayet iyi durumda. Bu ameliyatı uygulamamızdaki gayemiz, hastamızın yaşı ve diğer ek problemlerinden dolayıdır. Özcan'ın bu süreç içinde toparlanması daha kolay oldu. Bu ameliyatta kullandığımız teknik sayesinde hastamızın, uzun süreli sırt üstü yatma, yoğun bakımda uzun süre kalma, hareket kısıtlılığı gibi zorunlulukları olmadı. Daha kısa sürede yoğun bakımdan çıkarak sağlığına daha hızlı kavuşmuş oldu. Ameliyat, hasta için belki konforlu ama cerrah için biraz sıkıntılı. Daha dar bir alandan kapak değişimi yapıyorsunuz. Burada tüm ameliyat ekibinin deneyimli olması gerekiyor. Arkadaşlarımız da bu konuda çok deneyimli."

Prof. Dr. Sarıgül, bu ameliyat tekniğini 70 yaş üstü hastalara, belirli kriterler çerçevesinde uyguladıklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber