Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 29 Ekim 2014 - 11:23 Yorum: 0

Gökçeağaç kilimleri, Avrupa yolunda

Kök boyasıyla renklendirilen kenevir ipinin geleneksel yöntemlerle tezgahlarda dokunmasıyla üretilen Kastamonu yöresine özgü Gökçeağaç kilimleri, Hanönü Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin desteğiyle Avrupa'ya pazarlanacak

Gökçeağaç kilimleri, Avrupa yolunda

KASTAMONU (AA) - HASAN YILMAZ - Kastamonu yöresine özgü, kenevir ipinin kök boyasıyla renklendirilerek tezgahlarda dokunmasıyla üretilen Gökçeağaç kilimleri, Hanönü Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin desteğiyle Avrupa pazarına açılacak.

Hanönü Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Kastamonu Şubesi ile Hanönü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü iş birliğiyle açılan yöresel kilim dokuma kursu sayesinde unutulmaya yüz tutan Gökçeağaç kilimleri yeniden hayat buldu.

Kursu tamamlayan ev kadınları, evlerindeki geleneksel tezgahlarda dokudukları numuneleri, Avrupa'ya pazarlanması amacıyla aracı kuruluşa gönderiyor.

Hanönü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hayati Acun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşrada istihdamında güçlük çekilen risk gruplarından kadın ve gençlere meslek kazandırmayı ve nitelikli iş gücü oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Kursiyerleri tüketicilikten üreticiliğe sevk etmeyi, böylelikle aile bütçesine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Acun, "Kursiyerler, kendilerine sağlanan ve evlerine kurulan tezgahlarla küçük çapta da olsa üretime başladı. Böylece, her kursiyerin evinin aile bütçesine katkı sağlayacak küçük atölyeye dönüştürülmesi sağlanmıştır" diye konuştu.

Acun, tezgahlarda dokunan yöresel kilimlerde doğal kendir ipi kullanıldığını, ürünlerin kök boyasıyla renklendirildiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu işlemler, yöresel ürünün aslına sadık kalınarak yapılmaktadır. Ürünün dokunması esnasında doğal malzeme kullanılmasına özel önem verilmektedir. İlk etapta küçük çaplı siparişleri karşılayabilmek için üç tezgahla başlayan ve parça başı ücretlendirme esasına göre yapılan üretimin tüm kursiyerlerin istihdamını sağlayacak biçimde genişletilmesi için çalışılmaktadır.

Bunu sağlayabilmek için yurt dışına ve yöresel ürünlerle ilgili pazarlama yapan çeşitli kuruluşlara dokunan ürünlerden numuneler gönderilmiş olup, sipariş taleplerine göre çalışan kursiyer sayısı arttırılacaktır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber