Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 17 Nisan 2014 - 11:53 Yorum: 0

Gökçeseki ören yeri ilgi bekliyor

Karaman'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait onlarca kaya mezarının bulunduğu Gökçeseki ören yeri, sırlarının aydınlatılmasını bekliyor

Gökçeseki ören yeri ilgi bekliyor

KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Karaman'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait onlarca kaya mezarının bulunduğu Gökçeseki ören yeri, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyünün kuzeyinde yer alan ören yerinde kayalara oyulmuş üç ayrı mezar tipi dikkati çekiyor. Birinci grup; tek odalı, dikdörtgen planlı, üzeri kemer şeklinde oyulmuş mezarlardan oluşuyor. İkinci gruptaki kaya mezarları; çok odalı veya tek odalı olarak düz tavanlı. Her iki grupta da mezarların üzeri kireç taşından, yatar vaziyette aslan heykelleriyle kapatılmış. Üçüncü grup ise arazide iri blok kayalara oyulmuş mezarlardan oluşuyor.

Köyde doğup büyüyen, iki dönem de muhtarlık yapan Halil Uğur (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin daha önce "imsi" olan adının Gökçeseki olarak değiştiğini söyledi.

Bölgenin sit alanı ilan edildiğini ifade eden Uğur, "Kayaların içinde su tünelleri var. Mezarlar, odalar bulunuyor. Yıllarca yerli ve yabancı konuklara burayı gönüllü olarak gezdirdim. Bildiklerimi onlara anlattım" dedi.

Uğur, çok geniş bir alanda yerleşim yeri kalıntılarının bulunduğunu dile getirerek, "Mezarlar ve diğer kalıntılar zamanla tahrip edilmiş. Mezar odalarının içindeki lahitler parçalanmış. Mezar kapaklarında aslan tasvirli taşlar var. Buraya nasıl çıkarıldı, nasıl yapıldı bilinmiyor" diye konuştu.

- "Ciddi şekilde korunmaya ihtiyacı var"

Muhtarlık yaparken, yetkililerin kendisine "burayı bekleyeceksin" dediklerini aktaran Uğur, "Bir muhtar burayı tek başına nasıl koruyabilsin? Şüpheli kişiler geldiğinde, kazı yapıldığında yetkililere ihbar ediyoruz. Ama ciddi şekilde korunmaya ihtiyacı var. Bölge temizlenip turizme kazandırılabilir. Burada daha gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen sırlar olduğunu düşünüyoruz. Bu harap hali bizleri üzüyor. Burası turizmin hizmetine sunulursa köyümüzün kaderinin değişeceğine inanıyorum."

Karaman Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız ise Gökçeseki ören yeri kaya mezarları ve nekropol alanının birinci derecede sit alanı olduğunu belirterek, "Müze Müdürlüğü olarak bölgede kazı yapılması için projemiz var. Bakanlığımızdan gelen ekipler inceleme yaptı. Gerekli izinler verilirse Müze Müdürlüğü başkanlığında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile kazı yapılacak. Burası önemli bir bölge. Köylülerle, kolluk kuvvetleriyle irtibat halindeyiz. Bu tür ören yerlerinin korunmasında en büyük yardımcımız bölge insanı" şeklinde konuştu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber