Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
12:49 Mersin’de kayıp şahıs için arama çalışması sürüyor12:49 Ordu’da 10 yılda 87 orman yangını meydana geldi, 96.83 hektar alan zarar gö...12:49 Siverek’te minibüsün şarampole devrilme anı güvenlik kamerasında12:48 Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden kırsal mahallelere yangın uyarısı12:48 Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı otizmli genci darbeden bakıcıya verilen cez...12:47 Teknoloji devi Meta’nın İsrail’e yardım ettiği iddiası12:46 MSB kaynakları: "Eurofighter konusunun iyi bir başlangıç olacağını düşünüyo...12:46 Sahilde yakılan çöpler jandarma ve itfaiyeyi alarma geçirdi12:46 Büyükşehir’de 2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın başvuru12:45 "Tatvanname" kitabı güncel haliyle okuyucuyla buluşacak12:45 Akkuyu NGS’den yangın açıklaması12:45 Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı12:45 Başkan Tavlı: “Şehrimize birlikte hizmet etmeyi sürdüreceğiz”12:45 Sempozyum katılımcılarından Rektör Özölçer’e ziyaret12:45 Vodafone Business, 10 bin işletmenin dijital yetkinliğini ölçecek12:44 Siirt Fıstığı üretimine yönelik eğitimler devam ediyor12:44 Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi virüsün kana bulaşmasını hızlandırı...12:44 Hürmetçi Sazlığı’na ziyaretçi merkezi12:44 Milli Eğitim Bakanı Tekin: "(Yeni müfredat) Çalışmayı yarın öğleden sonra k...12:42 Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ‘Dev’ ameliyat
23 Nisan
Güncel 08 Mart 2015 - 11:08 Yorum: 0

Gökova Körfezi'nin yüzme bilmeyen kadın balıkçıları

Güneşin doğuşuyla Ege'nin mavi sularında balığa çıkan ve hiçbiri yüzme bilmeyen kadın balıkçılar, kazandıkları parayla aile bütçelerine ve çocuklarının eğitimine katkı sağlıyor

Gökova Körfezi'nin yüzme bilmeyen kadın balıkçıları

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Gökova Körfezi'nin kadın balıkçıları, her gün güneşin doğuşuyla, ortalama boyları 8 ila 10 metre arasında değişen tekneleri ile balığa çıkıyor. 

Gece attıkları ağları toplamak için sabahın ilk ışıklarıyla denize açılan kadın balıkçılar, ağa takılan kısmetlerini toplayarak yaklaşık 3 saat sonra Akyaka’daki limana dönüş yapıyor. 

Bölgede avlanan kadın balıkçıların güneşin doğuşuyla başlayan bir gününe, AA muhabiri de tanıklık etti. Körfezde kimi balıkçılar eşleri ile çalışırken kimiler ise mesleğini tek başına sürdürüyor.

Akyaka Mahallesi’nde yaşayan Semiha Başak da balıkçılığı tek başına yapan kadınlardan. 

Kocası hayatını kaybedince 2 çocuğuna bakabilmek için o güne kadar eşiyle yaptığı balıkçılığa tek başına devam etme kararı alan Başak, tekneyi kullanıyor, ağları denize atıp topluyor. 

51 yaşındaki Başak, yüzme bilmemesine rağmen her gün sabahın erken saatlerinde denize açılıp nasibini arıyor.

Semiha Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 34 yıldır balıkçılık yaptığını, 14 yıl önce eşini kaybetmesinin ardından bu işi tek başına sürdürdüğünü söyledi.

Kadın olarak özellikle tek başına balıkçılık yapmanın çok zor olduğuna vurgu yapan Başak, kadınların başaramayacağı hiçbir işin olmadığını kaydetti.

"Kadın yeter ki istesin, mutlaka başarır" diyen Başak, "Yeri geliyor denizde hırçın dalgalar, şiddetli fırtınalar oluyor ama yeter ki mücadele etmesini bilelim. Hayatta hiçbir iş kolay değil. Denizleri ve balıkçılığı sevdiğim için işimi severek yapıyorum" dedi.

Yüzme bilmeden denizde ağ atıp kaldırmanın, kadın olarak balıkçılık yapmanın cesaret istediğini kaydeden Başak, şöyle konuştu:

"Çok fırtınaya yakalandım ama mücadeleyle başardım. Artık alıştım. Denizden yeri geliyor bir kilogram balık tutamıyoruz, ama umudumuzu kaybetmiyoruz. Eskisi gibi balık avlayamasak da bu işi yapmaktan başka çarem yok. Kazandığım parayla hem aileme bakıyorum hem de teknenin bakımını yaptırıyorum."

Semiha Başak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kutlu olmasını dileyerek, kadınların yapamayacağı hiçbir işin olmadığını ve kadınların azimli olması gerektiğini dile getirdi.

-"Deniz sevdasından vazgeçemiyor"-

Gökova Körfezi’nde eşiyle birlikte 32 yıldır balığa çıkan Günnaz Doğan ise yaptıkları işin meşakkatli olduğunu ifade etti.

Marmaris’ten Akyaka’ya gelin olarak geldiğini anlatan Doğan, şunları söyledi:

"Buraya geldiğimde balık bilmiyordum. Eşimle balık tutmaya gidip gelmeye başlayınca alıştım. Balıkları böcek gibi görüp çok korkuyordum ve avladığım balıklara hiç elimi süremiyordum. Yüzme bilmediğim için balığa çıkmaktan da çok korkuyordum. 30 senedir alıştım artık. Erkekler bile denizle zor mücadele ediyor ama biz alıştığımız için artık bize zor gelmiyor. Mecburen balığa çıkmak zorundayız çünkü geçimimizi balıkçılıkla sağlıyoruz."

30 yıl içerisinde denizde unutamadığı çok fırtınalı günler yaşadığını anlatan Doğan, "Hiç unutamıyorum. Çocuklarımla bir gün denizde balık avlarken fırtınaya yakalandım. Çok korkmuştuk. Ama Allah’a şükür atlattık. Karaya çıkar çıkmaz kola ve lokum dağıttım. Deniz benim sevdam. İki gün evde kalıp denize çıkamadığım zaman çok sıkılıyorum. Mecburen borçlarımızı ödemek için eşimle balık avına çıkmak zorundayım. Çoğu zaman da eşim olmamasına rağmen yalnız çıkıyorum artık” diye konuştu.

Doğan, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak, eşiyle balık tuttuğu için kutlamalara gidemediğini, buna rağmen çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber