Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 09 Ekim 2016 - 16:28 Yorum: 0

Görme Engelli Eğitmenden ‘Yer’ sitemi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde engellilere yönelik yaptığı çalışmalarla adını duyuran Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu'nun görme engelli Genel...

Görme Engelli Eğitmenden ‘Yer’ sitemi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde engellilere yönelik yaptığı çalışmalarla adını duyuran Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu'nun görme engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel, hazırladıkları projelerin finansmanını karşıladıkları özel seyyar mutfak araca Ayvalık Belediyesi'nin yer göstermediğini iddia ederek sitem etti. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise seyyar ve açık alanda gıda satışına yasal olarak izin vermelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Namık Tuncel'in gıda dışında başka her türlü projesine Ayvalık Belediyesi olarak destek vermeye hazırız"

Alman Tıp Doktoru olan eşi Candy Tuncer ile birlikte yıllar önce Ayvalık'a yerleşerek ilçede bir çok sosyal etkinliklerle fırsat verildiğinde engellilerin de bir çok işte başarılı olabileceğini topluma yansıtmaya çalıştıklarını ifade eden Namık Tuncer, engellilere yemek yapmayı öğretmek için hazırladıkları seyyar mutfağa belediye yetkililerinin izin vermemesine tepki gösterdi.

Görme engelli Namık Tuncel ilçede yıllardır engellilere yönelik sosyal etkinlikler yaptıklarını hatırlatarak, "Bu etkinliklerin finansını ise eşimle birlikte yaptırdığımız ve tamamen hijyen koşullarda hazırladığımız aracımızda tamamen sağlıklı bir ortamda yapıp satacağımız gıda maddeleriyle sağlamayı planladık. Aracımızda 3 ton temiz su deposu, her tarafı krom malzemeden oluşan temiz mutfağı mevcut. Bunun yanı sıra da esnaf odası belgemiz, vergi kaydımız, sağlık kurumlarından aldığımız hijyenik ortamlarda gıda üretimi yaptığımıza ait resmi belgelerimiz, itfaiyenin talep ettiği olası bir yangına karşın gerekli önlemleri aldığımıza dair belgelere kadar her şeyimiz mevcut. Bu araçta engelli kardeşlerimize yemek yapmayı öğreterek, sosyal yaşamda onlarında imkan verildiğinde bir şeyler yapabileceğine topluma gösterebilmelerine ve dolayısıyla da özgüvenlerini kazanmalarına yardımcı olacak çalışmaları yapıyorduk. Bunu da sadece Ayvalık'ta değil; Çeşme, Çanakkale, Bursa gibi birçok yerde de yapmıştık. Bu çalışmaları yaptığımız bu yerlerde esnaflar başta olmak üzere belediyeler, kaymakamlıklar ve o yörelerde faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşlarından takdir ve teşekkür almamıza rağmen, kendi ilçemizde son 2 buçuk yıldan bu yan belediyemizden yer talep etmemize rağmen maalesef bize yer verilmiyor" dedi.

Tuncel, "Bize birkaç kez uygun gördüğünüz yerlerden bir yeri tespit edin ve bildirin" demişlerdi. Biz de birkaç yer önermiştik. Bizim talep ettiğimiz yerler, yaya kaldırımlarından uzak, insanları rahatsız etmeyecek kenar ve köşelerdi. Bunu, yemek yapımını öğretmek istediğimiz engellilerin de herhangi bir trafik sorunuyla karşılaşmaması için tercih ediyorduk. Bursa, Çeşme gibi yerlerde de aynı şekilde yaya ve trafik geçitlerinden uzak noktaları tercih etmiştik her defasında. Ayvalık'ta ise yer göstermedikleri gibi, önermiş oldukları yerlerde 3-5 gün kalmamıza izin vermişler ve sonrasında da zabıta ekiplerini göndererek aracımızı kaldırmamızı istemişlerdi. Oysa biz engellilere yönelik çalışıyoruz. Engellilerin toplumda yer almaları ve öğrendikleri işleri yapabilmelerine olanak sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü engelliler eğitimlerini aldıktan sonra birçok şeyi yapabiliyor ve başarabiliyorlar. Biz de bu arabamızla bunu kanıtladık. Burhaniye ve Havran'da aracımızı gösterilen yerlere koyduğumuzda her iki ilçenin kaymakam ve belediye başkanları gelip bizlerle sohbet edip destek veriyorlardı. Ama Ayvalık'ta bizler bu yapılanı hak etmedik" ifadelerini kaydetti.

"Gelecek senenin tüm etkinliklerinin giderlerini buradan karşılıyoruz"

ASTED olarak bugüne kadar engellilere yönelik birçok eğitimleri verdiklerini kaydeden Namık Tuncel, "Engelli sayısının her geçen yıl artmasının en büyük nedeni olarak gördüğümüz trafik kazalarına karşı ağacın yaşken eğileceğini düşünerek, ilk ve ortaokullar başta olmak üzere bir çok okulda trafik eğitimleri veriyoruz. Biz, bu arabada kazanmış olduğumuz paranın vergisini ödedikten sonra gelecek senenin tüm etkinliklerinin giderlerini buradan karşılıyoruz. Bu eğitimlerin arasında trafik eğitimleri dışında; sağlıklı beslenme ve obeziteye karşı savaş eğitimleri, engellilere yönelik spor aktiviteleri var. Var da var. İnternetten girildiğinde bizim yaptığımız etkinliklere bakıldığında, örnek çalışma olarak birçok yerde ödül aldığımızı rahatlıkla görebileceksiniz. Ama kendi yaşadığımız ilçeye geldiğimizde, maalesef burada herhangi bir ilgi, alaka göremiyoruz. Bu durum da bizi çok üzüyor" şeklinde konuştu.

Ayvalık Belediyesi'nin, araçta yapılan yemeklerde tuz ile şekeri birbirine karıştırabileceklerini düşünerek kendilerine yer vermediğini söylediğini iddia eden Tuncel, "Milleti zehirlersiniz. Buraya gelen turistler ilk bakışta engelli mi görecekler? gibi sözlerle her defasında yıkılıyoruz. 2 buçuk yıldır Belediye Başkanımız Sayın Rahmi Gençer ile bu konuyu görüşemedik. Kendisinden defalarca randevu istediğimiz halde bize randevu bile vermedi. Defalarca telefonla arayıp derdimizi anlatabilmek için başkandan randevu istedik. Yine olmadı" Dedi.

Gerekirse Ayvalık Belediyesi'ne yer kirası vermeye de hazır olduklarını kaydeden Namık Tuncel, "Ama bizi arka sokaklara değil, eğitimlerimizi rahatça yapabileceğimiz uygun bir yere aracımızı koymamıza izin versinler. Derdimiz bu. Ama ne yazık ki Ayvalık Belediyesi, engellilerin toplumda yerinin olmadığını ifade edercesine bir tavır sergiliyor. Bizi istemiyorlar. Oysa, 30 Mart seçimlerinin öncesinde Ayvalık'a bağlanarak kapatılan beldeler Küçükköy ve Altınova'da belediye başkanları istediğimiz yerleri veriyordu. Ama seçimlerden sonra Ayvalık Belediye Başkanı olan Rahmi Gençer bize hiçbir şekilde yer vermiyor" diye konuştu.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Tuncer'in iddialarını yanıtladı

Öte yandan Türkiye'deki belediyeler arasında engelli vatandaşlara en çok değer veren bir belediye olduklarını vurgulayan Ayvalık Belediyesi Başkanı Rahmi Gençer ise, "Bunun en güzel göstergesi 20 yılı aşkındır ilçemizde Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzlerce engelli ve ailesinin katılımıyla gerçekleştirilen engelliler şenliğimizdir. Hemen hemen her ay ayrı organizasyonlar düzenleyerek hem engelli bireylerimizin hem de ailelerinin yanında oluyoruz. Namık beyle birçok sosyal sorumluluk projesinde de birlikte çalıştık. Daha da çalışacağız. Ama Namık beyin talebi olan seyyar ve açık alanda gıda satışına yasal olarak izin vermemiz mümkün değil. Namık Tuncel'in gıda dışında başka her türlü projesine Ayvalık Belediyesi olarak destek vermeye hazırız" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber