Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 15 Ekim 2016 - 16:28 Yorum: 0

Görmeden yaşamı anlamaya çalıştılar

Manisa Altı Nokta Körler Derneği tarafından 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

Görmeden yaşamı anlamaya çalıştılar

Manisa Altı Nokta Körler Derneği tarafından 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Manisa Valiliği'nden başlayan yürüyüş 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'na son buldu. Çok sayıda vatandaşın beyaz kurdelelerle gözlerini kapatarak destek verdiği yürüyüşe katılan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel karşıdan karşıya geçerken görme engellilerden destek aldı.

Manisa Valiliği'nin önünde toplanan grup adına ilk açıklamayı Yunusemre Belediyesi Engelli Meclisi Başkanı Bedriye Pehlivan yaptı. Pehlivan, beyaz bastonun görme engelliler için bağımsızlığı temsil ettiğini vurgulayarak, "Beyaz baston normal insanlar için kör aracı olsa bile onlar için çukurları, engelleri algılayarak sakınma olanağı sağlıyor. Bu baston sayesinde kimseye ihtiyaçları olmadan, hareket ediyor ve kendilerine güvenleri pekişiyor. Kısacası kamuoyuna bir iletidir beyaz baston. Kimseye yük olamadan, hedefime ulaşıyor ve özgürlüğümü yaşıyorum demektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bizler, tüm yaşamı, eşit, engelsiz ve erişilebilir kılıncaya dek mücadeleye devam edeceğiz. Sizler de bizlere katılmak istemez misiniz?" diye sordu.

Yürüyüş sonrası gazetecilere açıklama yapan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Pehlivan, "Sadece görme engelliler değil tüm engelli gruplarını temsilen varız. Kamu kurumlarından ve özek kuruluşlardan, tüm vatandaşlardan isteğimiz şudur: Lütfen bizlerinde yaşayabileceği alanları oluşmasına ve buralarda serbestçe yaşayabilmemize destek olsunlar. Herkes eşit haklara sahiptir. Manisa Türkiye genelinde engelsiz şehir olarak seçilen ve ödülü olan illerden bir tanesidir. Bunun daha ileri bir seviyeye taşınmasını istiyoruz. İşitsel engelliler, görme engelliler, bedensel engelliler olarak daha iyi işler ve daha rahat, engelsiz bir yaşam için hep birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

Yürüyüşe katılarak, gözlerine beyaz kurdele bağlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç da görme engellilerle birlikte hareket ederek onları anlamaya çalıştı. Yürüyüş sonrasındaki hislerini anlatan CHP'li Özel, "Burada gözümüzü kapatarak elimizde bastonla yürümeye çalıştık. Yolun karşı tarafında rehber yollar olmadığından çok zorlandık. Karşıdan geçmek için ışıklara geldiğimizde ise ses sistemi olmadığından çok tedirgin oldum. Birinin yönlendirmesi ile karşıdan karşıya geçtik ve bu tarafta rehber yollar olduğu için kendimizi güvende hissettik. Bu şunu gösteriyor ki yerel yönetimlerin üzerine düşen çok önemli görevleri var. Işıklarda ses sistemi ve rehber yolların tüm il ve ilçelerde yaygın hale getirilmesi hatta evlerinin önünden bile geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde görme engelli kardeşlerimiz hayattan tamamen izole oluyor ve birine ihtiyacı oluyor. Son derece önemli bir deneyim oldu bizim için" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber