Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 27 Ağustos 2014 - 15:44 Yorum: 0

Görmez din eğitiminin önemine işaret etti

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Din konusunda en tehlikeli hususlardan bir tanesi, din mensuplarının kendi dinleri konusunda cahil bırakılmasıdır" dedi.

Görmez din eğitiminin önemine işaret etti

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Din eğitimi üstünde durulması gereken en ciddi konulardan bir tanesidir. Bir memleket istediği kadar din özgürlüğü versin, sıhhatli bir din eğitimi verilmediği vakit o kişilerin bu özgürlükleri kullanımı olası değildir' dedi.

Mehmet Görmez, Gürcistan Devlet Din İşleri Başkanı Zaza Vashakmadze ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. 

Görmez, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Gürcistan'ın, tarihsel geçmiş ve güzel komşuluk ilişkilerine sahip ve müşterek akrabaları bulunan iki memleket olduğunu söyledi.

Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. Ilia'nın bir vakit evvela Türkiye'ye geldiğini anımsatan Görmez, bu ziyaretin iki kuruluş ve memleket arasındaki ilişkilerin ivme kazanması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Görmez, 11 Eylül'de Gürcistan'ı ziyaret edeceklerini belirterek, bu ziyaretlerle iki kuruluş arasındaki ilişkilerin fazla daha sıhhatli temellere dayanacağına inandığını anlattı.

Hem bölgenin barışı hem de insanlığın barışı ve huzuru açısından beraber yapacakları daha fazla şeyin bulunduğuna dikkati çeken Görmez, 'Bilhassa din eğitimi, özgürlükleri ve hizmetleri alanında, mabetlerin inşası alanında, dini kurumların toplumsal ilişkilere katkıları açısından yapacağımız fazla şeyler var' dedi.

Sosyal fay hatlarındaki oynamalar

Çağdaş dünyanın, değişik dinleri ve kültürleri birlikte yaşatma meselesinde zorlandığını vurgulayan Görmez, şöyle konuştu:

'Halbuki insanlığın düşüncede, bilimde, sosyal bölgelerde kat ettiği mesafeler, bu dönemde değişik inançları ve kültürleri birlikte yaşatma meselesinde daha ileri bir dünya olmasını gerektiriyor. Tarih boyunca değişik inançları beraber sulh arasında yaşatmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Bundan 100 yıl evvela batının hiç bir başkentinde değişik dinlerin mabetlerini beraber görülmektedir zorlanırdınız, yoktu. Ancak bizim coğrafyamızda asırlar öncesinden itibaren Hristiyanı, Müslümanı, Yahudisi, Ortodoksu, Ermenisi mabetleriyle, dini kurumlarıyla özgürce beraber yaşama kültürünü beraber geliştirdiler. Fakat gelişmiş senelerde sosyal fay hatlarındaki oynamalardan ötürü bunda insanlar zorlanmaya başladı.'

Görmez, Gürcistan'ın isimden bayrağına kadar dini motifler taşıyan bir memleket olduğunu belirtti. Bunun bir avantaj olduğunu kaydeden Görmez, kendi inancına saygı duyan ülkenin başka inançlara saygıyı da geliştirdiğini aktardı.

Sağlıklı din eğitimi

Din eğitiminin, üzerinde durulması gereken ciddi konulardan biri olduğunu anlatım eden Görmez, şöyle devam etti:

'Bir memleket istediği kadar din özgürlüğü versin sıhhatli bir din eğitimi olmadığı zaman o kişilerin bu özgürlükleri kullanımı olası değildir. Din meselesinde en tehlikeli hususlardan birisi din mensuplarının kendi dinleri meselesinde bilgisiz bırakılmasıdır. Kendi dinlerini bilmeyenler başka dinlerle ilişkileri de geliştiremezler. Gürcistan'da Hristiyanlık açısından ne kadar zinde bir din eğitimi verildiğini okuyanlardanım. Aynı biçimde nüfusun yüzde 9-10'unu oluşturan Müslümanların da kendi çocuklarına ilkokuldan itibaren sağlıklı bir din eğitimi vermesini sağlamak gerekir. Bunu da kendi durumuna bırakarak, 3 yüzyıl evvela bireyler çocuklarına nasıl bir eğitim veriyorlarsa bu biçimde devam ettirmek fayda yerine ziyan getirir.'

Görmez, İslam dünyası arasında din eğitimi konusunu en fazla önemseyen ülkelerin başında geldiklerini anlatım etti.

'Din eğitimini gelişmiş yöntemlerle okulda veriyoruz'

Din eğitimini modern yöntemlerle mektep ortamında verdiklerine gösteren Görmez, bu noktada her çeşitli işbirliğine hazır olduklarını bildirdi.

Görmez, 'Bu bunun şeklinde şeyleri asla öteki bir emelle değil, yalnızca sulh adına, iki memleket arasındaki dostluk, komşuluk, akrabalık adına bu tür katkıları yapmaya hazırız' değerlendirmesinde bulundu.

 Camilerin, mabetlerin ve dini yapıların inşasına da yer veren Görmez, şöyle devam etti:

'Farklı mabetlerin bir ülkedeki varlığı, o ülkeye yalnızca zenginlik katar. Washington'da çok güzel bir cami yapıyoruz. Camiyi inşa etmek için o bölgede referandum yapılması gerekiyordu. Referandum düzenlendi ve o çevrenin yüzde 80'inden fazlası olumlu cevap verdi, evet oyu kullandı. Moskova'da yapılan büyük caminin iç dizaynını biz yapıyoruz. Dolayısıyla değişik mabetlerin varlığı o ülkedeki din özgürlüklerinin de simgesel şekilde görünür bir vaziyete gelmesini sağlar' biçiminde konuştu.

İmamların eğitimi

İmamların eğitimi konusundaki görüşlerini de paylaşan Görmez, Gürcistan'daki Müslümanlara rehberlik oluşturan imamlara hizmet içi eğitim verilmesinin önemini anlattı.

Görmez, eğitim için her çeşitli katkıyı vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, konuyla ilgili engin tecrübelerinin bulunduğunu bildirdi.

Türklerin yalnızca Avrupa'da 4 bin cami yaptığına dikkati çeken Görmez, 'Bunların tamamına imamı biz gönderiyoruz. Bugüne kadar o camilerde hiç bir sıkıntı çıkmamıştır. Çünkü bu konu için Türkiye'nin geliştirdiği model, son derece uygar ve bilimsel bir modeldir. Bu modelden fazla herhangi bir düşüncenin çıkması olası değildir. Bu konu için da işbirliğine hazırız' biçiminde konuştu. 

Batum'da cami yapılma meselesinin her vakit münakaşa konusu bulunduğu örneğini verici Görmez, Gürcistan'daki devlet yetkililerince bu konu için söz verildiğini, topluma ilan edildiğini lakin sonrasında vazgeçildiğini belirtti.

Görmez, Gürcistan'a yapacağı ziyarette Patrik Ilia ile bu konuyu da görüşeceklerini kaydetti. 

'Türkiye'nin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz'

Zaza Vashakmadze de karşılıklı ziyaretlerin iki ülkenin geleceği açısından son derece ciddi olduğunu anlatım etti.

Büyük bir tecrübesi bulunan Türkiye'nin birikimlerinden ve Diyanet modelinden faydalanmak istediklerini dile getiren Vashakmadze, şunları kaydetti:

'Diyanet İşleri Başkanlığı kocaman tecrübeye sahip bir kurumdur. Din hizmetleri ve din eğitimi meselesinde da sizlerin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz. Birikim ve tecrübelerinizi Gürcistan'da da uygulamak istiyoruz. Din eğitimi, din hizmetleri ve dini özgürlükler konusundaki tecrübelerinizi Gürcistan'a taşımak istiyoruz.'

ETİKETLER: Mehmet Görmez , Din , Mensup , Cahil
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber