Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Ekim 2014 - 17:13 Yorum: 0

Göz tansiyonuna lazerli çözüm

RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, "Göz tansiyonu hastalığının tedavisinde göz içi...

Göz tansiyonuna lazerli çözüm

RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, "Göz tansiyonu hastalığının tedavisinde göz içi basıncını düşüren basit ve etkili bir yöntem olan Seçici lazer Tedavisi, ameliyat şartları gerekmeden beş dakikadan az bir sürede hastalara uygulanmaktadır" dedi.

Türkyılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, göz tansiyonu (Glokom) hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu, yıllarca belirti vermediğini, bulgu vermeye başladığında ise artık geri dönüşü olmayan yola girildiğini, bu yüzden göz tansiyonu hastalığının en önemli körlük nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Kırk yaşından sonra her 100 kişiden 1’inde göz tansiyonu hastalığının görüldüğünü, ailesinde göz tansiyonu hastalığı olanlarda ise bu oranın daha da arttığını söyleyen Türkyılmaz, göz tansiyonu hastalığının tedavisinde hedefin göz tansiyonunu düşürmek olduğunu vurguladı.

Bu amaçla göz damlası şeklinde ilaçların kullanıldığını söyleyen Türkyılmaz, "Damlaların etkisiz kaldığı taktirde ameliyat yapılması gerekiyor. Bununla birlikte son yıllarda lazer tedavisi ön plana çıkmaktadır" dedi.

Seçici Lazer Tedavisi (SLT) olarak bilinen bu tedavinin göz tansiyonuna bağlı göz içi basıncını düşüren basit ve etkili bir yöntem olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, şu bilgileri paylaştı:

"Lazer muayene odasında ameliyathane şartları gerekmeden 5 dakikadan az bir süre zarfında uygulanmaktadır. İşlem sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı duymaz, işlem sonrası hastanın yatmasına gerek yoktur, hasta günlük faaliyetlerine devam edebilir. Tamamen zararsız olması SLT'nin en faydalı yanıdır. SLT ile göz tansiyonu hastalığında tıkanan kanalcıklar lazer yöntemiyle açılmaktadır. Buradaki lazerin en önemli özelliği ise sadece gerekli bölgelere etki etmesi, gözün sağlam olan diğer kısımlarına hiçbir surette hasar vermemesidir."

Türkyılmaz, SLT'nin hemen hemen tüm göz tansiyonu hastalarına uygulanabileceğini, özellikle damla kullanamayan hamilelerde, göz damlalarına karşı alerji gelişen, ilaçları taşımakta, uygulamakta güçlük çeken, damla sayısını azaltmak isteyen veya ameliyat için süre kazanılması gereken, hastaneye gelmekte güçlük çeken hastalarda güzel bir alternatif olduğunu belirtti. 

Tedavinin yüzde 80 başarı oranı olduğunun altını çizen Türkyılmaz, "Yöntemin en önemli dezavantajı ise etkisinin süreli olmasıdır. Bununla birlikte yöntem tekrar tekrar zararsız şekilde uygulanabilir" diye konuştu.

SLT cihazının bölgede devlet hastaneleri içinde sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde aktif olarak kullanıldığını belirten Türkyılmaz, cihazın kliniğe kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber