Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 23 Eylül 2014 - 12:58 Yorum: 0

"Göze sıçrayan salya kuduz yapabilir"

TÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bozkurt:

'Göze sıçrayan salya kuduz yapabilir'

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tansel Bozkurt, "Kuduz virüsü, kişi ısırıldığında salyayla geçebiliyor ya da mukozolarla salyanın göze sıçramasıyla bulaşabiliyor" dedi.

Bozkurt, tıp fakültesinde "28 Eylül Dünya Kuduz Günü" dolayısıyla düzenlenen toplantıda, kuduzun, hayvanlardan insana bulaşan, beyin ve omuriliği etkilediği için ölümle sonuçlanabilen virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü 2014 verilerine göre, kuduzun 150'den fazla ve çoğunlukla Asya ve Afrika ülkelerinde görüldüğünü belirten Bozkurt, "Bu ülkelerde yılda 55 binden fazla insan kuduz hastalığından ölüyor. Bu vakaların yüzde 40'ı 15 yaşın altındaki çocuklardır" diye konuştu.

Tilki, kurt, çakal, rakun, yarasa ve maymun gibi yabani memelilerin yanı sıra, köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memelilerde de kuduz vakalarına rastlandığını dile getiren Bozkurt, şöyle konuştu:

"Virüs çene altı tükürük bezlerine yerleşiyor ve özellikle salya ile bulaşıyor. Kuduz virüsü, kişi ısırıldığında salyayla geçebiliyor ya da mukozolarla salyanın göze sıçramasıyla bulaşabiliyor. Belirtiler görülmeye başladığında ölümcül bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Isırık olayından belirtilerin ortaya çıkmasına kadar olan süre oldukça uzun. Bu belirtiler 4 günden 1 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süre ısırığın yerine göre değişiyor. Isırık bölgesi kafaya yakınsa belirtilerin çıkması daha çabuk oluyor. Yaranın büyüklüğü ve yaraya giren virüs miktarıyla da hastalığın ortaya çıkma süresi değişebiliyor."

 

-"Evcil kedilerde de görülebilir"

 

Bozkurt, kuduz hayvanın, insanı ısırmasının ardından iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk ve ateş gibi belirtilerin ortaya çıktığını söyledi.

Isırık bölgesinde ağrı ve his kaybı olabildiğini, hastada huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, sara nöbetleri, tuhaf davranışlar, hızlı ve sık nefes alma, sudan ve ışıktan korkma ile salyada artış gibi belirtiler görülebildiğini belirten Bozkurt, "Kişi ısırılmasının ardından en yakın sağlık kuruluşunda aşılanmalı" diye konuştu.

Avrupa'da kuduz vakasının görülmediğini ifade eden Bozkurt, Türkiye'de yerel yönetimler ve belediyelerin kuduz vakalarının önüne geçebilmesi için sokak hayvanlarını tamamen sokaktan çekmesi gerektiğini vurguladı.

Bozkurt, sık rastlanmasa da kuduzun evcil kedilerde de görülebileceğini, bu nedenle evcil hayvanların düzenli olarak aşılanmasının önemli olduğunu kaydetti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber