Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 17 Ağustos 2017 - 09:53 Yorum: 0

Gözüküçük: "Yaz aylarında enfeksiyon hastalıkları ve gıda zehirlenmelerine dikkat edilmeli"

Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi özellikle besinler yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının artışına ve gıda zehirlenmelerine...

Gözüküçük: 'Yaz aylarında enfeksiyon hastalıkları ve gıda zehirlenmelerine dikkat edilmeli'

Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi özellikle besinler yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının artışına ve gıda zehirlenmelerine neden oluyor. Bu tür hastalıklara yakalanılmaması için yapılması gerekenleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük açıklama yaptı.

Hisar Intercontinental Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, yaz aylarında özellikle gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalmamak için yapılması gerekenleri açıkladı.

"Gıdalarınızı mutlaka buzdolabında saklayın"

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması dolayısıyla oda sıcaklıkları da artmış durumda. Bu havalarda bakterilerden korunmak için buzdolabında saklanması gerektiğini söyleyen Gözüküçük, "Listeria bakterileri süt, yoğurt, peynir, kavun gibi taze ürünlerin yanı sıra bazı işlenmiş gıdalarda da görülebilir. Bu bakteri soğukta da yaşayabilir. Bağışıklık sistemi zayıf çocuklar, yaşlılar ve hamileler risk altındadır. Maruz kaldıktan yaklaşık 2 ay sonra ortaya çıkan enfeksiyonun belirtileri ateş, mide ve kas ağrısı veya ishaldir. Bazen menenjit gibi ağır durumlara da sebep olabilmektedir. Bu bakteriden korunmak için gıdaları buzdolabında saklayın, aldığınız etiketli ürünlerin saklama koşullarına uyun, son kullanma tarihlerine ve temizliğine çok dikkat edin" dedi.

"Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın"

Salmonella virüsü hakkında da bilgi veren Gözüküçük şunları söyledi: "Salmonella, kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bakteriye maruz kaldıktan 12-72 saat sonra mide krampları, ateş ve ishalle kendini gösterir. Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürer. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketin; çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi ve tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları çok iyi temizleyin"

"Açıkta satılan sütler yerine pastorize edilmiş sütleri tercih edin"

Açıkta satılan sütlerin kaynağının sorgulanması gerektiğinin altını çizen Gözüküçük, "Koli basili, insan ve tüm hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Pastörize edilmemiş sütlerde ve gübre kullanılan yeşil yapraklı sebzelerde bulunabilir. Enfeksiyon şiddetli karın krampları, sulu ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Hastalık genellikle maruz kaldıktan sonra birkaç gün içinde iyileşmeye başlasa da yaklaşık bir hafta sürer ve bağışıklık sistemi düşük kişiler çok ağır geçirebilir. İçeceğiniz süt pastörize değilse aldığınız kaynağın temizliğinden emin olun, sütü iyice kaynatın ya da pastörize edilmiş sütleri satın alın. Meyve ve sebzeleri bol su ile yeşil yapraklı sebzeleri ise yapraklarını tek tek ayırarak yıkayın ve mümkünse çiğ değil pişirerek tüketin" tavsiyesinde bulundu.

"Konserve seçmeden önce kutularına dikkat edin"

Açık, sızıntı yapan, deforme olmuş konserve kutularının kullanılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Gözüküçük, "Botulizm, konservelerde oluşan ve yanlış saklama koşulları nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Evde yapılmış konserve gıdaların yanı sıra bal, salamuralar ve fermente, füme ya da tuzlu balık, özellikle risk altındadır. Bebeklerin hastalığa yakalanma riski en yüksektir. Kramp, kusma, solunum problemleri, yutma güçlüğü, çift görme ve halsizlik veya felç gibi ciddi belirtilerle ortaya çıkar. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal vermeyin. Sızıntı yapan, deforme olmuş kutulardaki konserveleri kullanmayın" açıklamasında bulundu.

"Açık yaranız veya enfeksiyonunuz varsa yiyeceklere dokunmayın"

Açık yara ve enfeksiyonlu bölge ile ellenen yemeklerde bakteri oluştuğuna da değinen Gözüküçük, "Stafilokok, sandviçler, salatalar, hamur işlerinde oluşan bakterilerden kaynaklanan enfeksiyondur. En yüksek risk altındaki gıdalar, krema dolgulu hamur işleri, pudingler (yumurta, ton balığı, tavuk, patates, makarna ve dahil) sandviçler, salatalardır. Kusma, kramp, ishal gibi yarım saat içerisinde kendisini gösteren belirtiler yaklaşık 3 gün sürer. Bu bakteriden korunmak için yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi yıkayınız. El, bilek, burun, göz enfeksiyonunuz ya da açık yaranız varsa yiyecekleri tutmayın" ifadelerini kullandı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, bu hastalıkların ortak belirtilerini de söyleyerek açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Yüksek ateş, kanlı dışkı, uzamış kusma, 3 günden fazla süren ishal, ağız kuruluğu, baş dönmesi, azaltılmış idrara çıkma gibi dehidratasyon belirtileri varsa zaman kaybetmeden hekime başvurun"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber