Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 27 Mart 2015 - 16:38 Yorum: 0

Gripte "son dönem" beklentisi

Prof. Dr. Çiçek: "Influenza virüsünün etki süresinin sonuna geldik, uzada bile. Artık gripten ölüm beklememek lazım"

Gripte 'son dönem' beklentisi

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek, halk arasında "domuz gribi" olarak bilinen influenza virüsünün etki süresinin sonuna geldiğini, artık virüs nedeniyle ölüm beklemediklerini açıkladı.

Çiçek, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelanıt ile düzenlediği basın toplantısında influenza virüsü, korunma yolları ve hastalığın seyri hakkında bilgi verdi. 

Grip hastalığına neden olan influenzanın diğer virüslerden farklı olduğunu ve şekil değiştirebilme özelliği bulunduğunu kaydeden Çiçek, "2009-2010 sezonunda yeni bir yapıya sahip olan ve insanların daha önce karşılaşmadığı, bu nedenle de bağışık olmadıkları pandemik H1N1 virüsü ortaya çıkmış, kıtalar arası yayılım göstermiştir. Genetik yapısının bir bölümünü domuzlarda görülen influenza virüsünden alan bu mikroorganizma domuz gribi olarak adlandırılmıştır" bilgisini verdi.

Pandemik H1N1 virüsünün mevsimsel insan grip etkenlerinden biri haline dönüştüğünü ve toplumsal bağışıklık oluştuğunu kaydeden Çiçek, artık virüsün "domuz gribi" olarak tanımlanamayacağını da ifade etti.

-"Salgın yok"

Çiçek, salgınlar sırasında dünyada 3-5 milyon kişide ağır hastalık tablosunun ortaya çıktığını anımsattı.

Türkiye'de şu ana kadar gripten ölüm sayısının 42 olarak bildirildiğini aktaran Candan Çiçek, "Hastalık normal seyrini izliyor. Ölüm oranları normal. Salgın yok. Influenza virüsünün etki süresinin sonuna geldik, uzada bile. Artık gripten ölüm beklememek lazım" diye konuştu. 

Hava sıcaklığının yükselmesiyle virüsün de etkisini yitireceğini dile getiren Prof. Çiçek, gripten ölümlerin yüzde 68'inde de altta yatan kronik akciğer, böbrek hastalıkları ve kanser gibi ikincil nedenlerin olduğunu vurguladı.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber