Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 25 Ekim 2016 - 16:28 Yorum: 0

GSO’da enerji verimliliği konusu ele alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliği (GSO) ile Türkiye'de enerji verimliliği...

GSO’da enerji verimliliği konusu ele alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliği (GSO) ile Türkiye'de enerji verimliliği konusunda bilinçlendirme ve teknik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla "Enerji Verimliliği Danışmanlık Hizmetleri" bilgilendirme toplantısı yapıldı.

GSO Sani Konukoğlu Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, ETKB ile çalışmaları ortak yürüten MWH firmasından uzmanlar İrem Parmaksızoğlu, Mustafa Salman ve Emre Oğuzöncül tarafından, katılımcılara Türkiye'de enerji politikaları ve çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Toplantıda uzmanlar tarafından, Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de enerji verimliliği politikaları, enerji verimliliği iyileştirmelerinden nasıl faydalanılacağı, enerji verimliliği fırsatlarının belirlenmesi, enerji etüdü ve yöntemlerinin başarılı yatırımlara nasıl dönüştürüleceği, enerji verimliliği yatırımlarının nasıl finanse edilebileceği konularında sunum yapıldı.

Projeyle enerji verimliliği bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, teşvik programlarına yönelik yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği finansman mekanizmalarının iyileştirilmesi ve bu alandaki tüm paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına duyulan ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor.

Proje kapsamında KOBİ'lerin, örnek teknolojik gelişmeler ışığında enerji verimliliğine yönelik ekipman ve uygulamaları tanımaları, gerçekleştirilecek "ücretsiz enerji etüdü" ile enerji verimliliği sağlayacak projelerin nasıl başarılı yatırımlara dönüştürülebileceği hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanıyor.

Enerji verimliliği etüdü gerçekleştirilen firmaların Dünya Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraatbank gibi bankalar aracılığıyla uygun koşullarda kredi imkanlarıyla yatırım finansmanına kolaylıkla erişebilmeleri sağlanarak, işletmelerinde enerji verimliliği uygulamalarını yaygınlaştırmalarına da destek olunuyor.

Enerji Verimliliği İçin Danışmanlık Hizmetleri Projesi

Türkiye'de enerji tasarrufu potansiyellerinin ortaya çıkarılması için piyasadaki çeşitli engellerin aşılması gerekiyor. Bu amaçla; enerji verimliliği bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, teşvik programlarını artıracak yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği finansman mekanizmalarının iyileştirilmesi ve bu alandaki tüm paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa olarak "Enerji Verimliliği için Danışmanlık Hizmetleri Projesi" yürütülmekte.

Proje kapsamında enerji verimliliği stratejisinin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için mevzuat desteği sağlanacak. Enerji verimliliği ile ilgili bir pazar araştırması yapılarak Türkiye'deki enerji verimliliği pazarının mevcut durumunu değerlendiren bir rapor hazırlanacaktır. Sanayi Odaları da dâhil olmak üzere, proje paydaşları ile birlikte pek çok seminer ve çalıştay gerçekleştirilecek.

Ayrıca enerji verimliliği danışmanlık firmaları, EVD'ler ve bankalar için de iki farklı eğitim programı geliştirilecek ve uygulanacak. Mevcuttaki EVD'ler için çeşitli Energy Service Company (ESCO) modelleri geliştirilecek ve ilgili enerji raporları hazırlanacak. Proje kapsamında farkındalık artırmak amacıyla KOBİ'lerde enerji etütleri yapılacak. Enerji etütlerine referans olması amacıyla bir enerji verimli ekipman ve malzeme listesi oluşturulacak. Bankalar ve EVD'ler dahil olmak üzere çeşitli paydaşlar için kılavuz dokümanları hazırlanacak ve bu bağlamda bankalar ve EVD'ler ortak çalışma yapabilecek.

Proje kapsamında, talep eden firmalarda ücretsiz enerji etütleri gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği etütleri gerçekleştirilen firmaların devamında Dünya Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası, gibi bankalar aracılığı ile uygun koşullara sahip kredi imkanları marifetiyle yatırım finansmanına kolay erişimlerinin sağlanması, sanayide ve ticari binalarda enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlanması; örnek teknolojik gelişmeler ışığında enerji verimliliğine yönelik ekipman ve uygulamaların tanıtılması, tesislerinde gerçekleştirecekleri enerji etütleri sonucunda tespit edilen enerji verimliliği sağlayacak projelerin nasıl başarılı yatırımlara dönüştürülebileceği hakkında bilgi sahibi olunması gibi kazanımlar elde edilmesi bekleniyor.

GSO’da enerji verimliliği konusu ele alındı

GSO’da enerji verimliliği konusu ele alındı

GSO’da enerji verimliliği konusu ele alındı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber