Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 14 Aralık 2017 - 15:18 Yorum: 0

GTO’da kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanan sorunların ve gelişmelerin konuşulduğu sektörel toplantılar devam ediyor.

GTO’da kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanan sorunların ve gelişmelerin konuşulduğu sektörel toplantılar devam ediyor. Bu çerçevede GTO'da düzenlenen toplantıda kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi.

Sektörel istişare toplantıları kapsamında 9 nolu Canlı Hayvan-Hayvansal Ürünler ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde kırmızı et sektör ithaline ilişkin yayımladığı tebliğin ardından et ithali yapılarak belirli marketlerde satılması ile birlikte sektörde yaşanan son gelişmeler GTO'da masaya yatırıldı.

Toplantıda, fiyat artışlarının önüne geçilmesi için et ithalatı yapıldığı ve bu ürünlerin belirli marketlerde satıldığı vurgulanarak üretimin tüketimi karşılamaması nedeniyle alınan bu önlemin geçici olduğu, bunun sektördeki sorunu çözmeye tek başına yeterli olmadığı ve bu durumun indirimli ithal et satan marketler ile kasap ve et reyonu bulunan marketler arasında haksız rekabete yol açtığı, son dönemde büyükbaş hayvan kesiminin ciddi oranda artış gösterdiği vurgulandı.

"Dişi düve ve kuzu kesiminin önüne geçilmeli"

Kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için hayvan sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması, dişi düve ve kuzu kesiminin önüne geçilmesi veya sınırlama getirilmesinin yanında millî hayvancılık ve tarım politikası geliştirilmesinin şart olduğu dile getirildi.

Toplantıda, et fiyatlarını etkileyen en önemli etkenin yem maliyetlerinin yüksekliği olduğu, yem desteği konusunda yaşanan sıkıntılar, hayvan ithalatında kota uygulanması, kredi kullanımında yaşanan sıkıntılar, besicilerin bilinçlendirilmesi için teşvik ve desteklerle kayıt altına alınması, hayvancılık sektörüne verilen teşviklerin attırılması, bürokratik engellerin kaldırılması, Et ve Süt Kurumunun hem piyasayı denetleyici hem de uygulayıcı olmasının oluşturduğu sıkıntılarla ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

GTO Meclis üyesi Mahmut Yıldırım'ın başkanlık ettiği toplantıya Besi Organize Sanayi Bölgesi, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Ticaret Borsası başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda gündeme getirilen sorun ve çözüm önerilerinin rapor haline getirilerek ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesi kararlaştırıldı.

GTO’da kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi

GTO’da kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber