Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Sağlık 17 Ekim 2017 - 16:03 Yorum: 0

Guatrın en önemli nedeni iyot eksikliği

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Atmaca, Türkiye'de guatr hastalığının görülme sıklığının yüzde 50'den fazla olduğunu...

Guatrın en önemli nedeni iyot eksikliği

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Atmaca, Türkiye'de guatr hastalığının görülme sıklığının yüzde 50'den fazla olduğunu ve guatrın en önemli nedeninin iyot eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Prof. Dr. Hulusi Atmaca, "Halk arasında bazı hastalıklara ait, çoğu zaman hekimlerin de bilmediği bazı tanımlamalara rastlanır. Sıkça ifade edilen "dişi guatr ve zehirli guatr" da bu tanımlamalardan bazılarını oluşturur. Tıbbi anlamda "duatr" tiroit bezinin normale göre büyümesini ifade eder. Bu büyüme nodüllerin eşlik ettiği bir büyüme veya nodülsüz büyüme şeklindedir. Dişi guatr, birçok nodülün eşlik ettiği veya zamanla nodüllerin sayı veya hacimce arttığı durumu ifade eder. Zehirli guatr ise guatr bezinin veya nodüllerin aşırı çalıştığı "hipertiroidi" olarak bilinen durumu tanımlar" dedi.

"Guatrın en önemli nedeni iyot eksikliğidir"

Prof. Dr. Hulusi Atmaca, Türkiye'de erişkinlerde guatr sıklığının yüzde 50'den fazla olduğunu söyleyerek, "Bu sıklık kadınlarda ve yaşlılarda daha da artar. Bu istatistik Karadeniz Bölgesi için de geçerlidir. Guatrın bu kadar yaygın olmasının en önemli sebebi sanılanın aksine karalahana tüketimi değil, iyot eksikliğidir" şeklinde konuştu.

Dikkat edilmesi gereken hasta grupları

Prof. Dr. Hulusi Atmaca, bu kadar yaygın olan bu hastalıkta "Kimler tedavi veya takip edilmelidir?" sorusu önem kazandığına vurgu yaparak, dikkat edilmesi gereken başlıca dört hasta grubunu şöyle sıraladı:

"- Nodülün eşlik ettiği guatr: Nodül iyi veya kötü huylu mu?

- Büyük veya büyüyen guatr (dişi guatr): Solunum yoluna bası yaparak nefes darlığı, -öksürük, seste boğukluk gibi şikayetlere neden oluyor mu?

- Hipertiroidi (zehirli guatr): Tiroit bezi aşırı hormon fazlalığına yol açıyor mu?

- Hipotiroidi (tembel tiroit): Tiroit bezi yetersiz hormon üretimine yol açıyor mu?

Sonuç olarak guatr varlığında bu dört sorunun cevabı aranmalı ve sonuca göre tedavi ve takip yapılmalıdır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber