Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Asayiş 24 Şubat 2015 - 21:15 Yorum: 0

Gülen ve Uslu hakkında yakalama kararı

"Paralel yapı" iddialarına ilişkin toplam 27 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında şüphelilerden Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Gülen ve Uslu hakkında yakalama kararı

İSTANBUL

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin toplam 28 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında şüphelilerden Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortandan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından, aralarında Fethullah Gülen ve eski polis Emre Uslu'nun da olduğu 80 şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, yurt dışında olduğu belirtilen Gülen ve Uslu hakkında yakalama kararı çıkarılması talep edildi.

Savcılık, bu taleple ilgili nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Talebi değerlendiren Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, Gülen ve Uslu hakkında yakalama kararı çıkardı.

Operasyonun geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ''sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.

Soruşturmayı genişleten savcılık, geçen hafta tespit edilen yeni deliller doğrultusunda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı vermişti. Bu operasyonda 17 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu soruşturma kapsamında toplamda 28 kişi tutuklanmış oldu.

Fezlekeden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen emniyet fezlekesinde, Fethullah Gülen 1 numaralı şüpheli olarak bulunuyor. Eski polis Emre Uslu, Gültekin Avcı ve eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 79 kişiye de şüpheli olarak yer veriliyor. 28 tutuklunun yer aldığı fezlekede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile çok sayıda bakan, bürokrat ve akademisyenin de olduğu 101 kişi ''müşteki-mağdur'' olarak yer buluyor. 

Fezlekede, devletin önemli kurumları hedef alınarak ajanlık yapıldığı iddiasıyla gerçekleştirilen ''sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' adlı soruşturmanın İsrail'in Ortadoğu politikasındaki çıkarları gözetilerek yapıldığı ve gelişen bu olayların İsrail'in çıkarlarıyla örtüştüğü kaydediliyor. 

İlk yakalama kararı

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ''Tahşiye grubu"na yönelik iddialara ilişkin 14 Aralık 2014'te gerçekleştirilen ve aralarında Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürlerinin de olduğu 4 kişinin tutuklandığı operasyon kapsamında, bu soruşturmanın da şüphelisi Fethullah Gülen hakkında yine yakalama kararı çıkarılmıştı.

Gerekçeli kararın detayları

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2 sayfalık gerekçeli kararındaki detaylar ortaya çıktı. 

Kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun, Gülen ve Uslu'nun bir an önce yakalanmaları ve soruşturmanın tamamlanması için haklarında "tutuklamaya yönelik yakalama kararı" verilmesini talep ettiği belirtildi. 

Kararda, soruşturma kapsamında var olan deliller değerlendirildiğinde, şüpheliler Gülen ve Uslu'nun Terörle Mücadele Kanunun 1. ve 7. maddeleri kapsamında örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve şüpheli Gülen'in 1998 yılından itibaren Amerika'da ikamet ettiği, diğer şüpheli Uslu'nun uzun süredir yurt dışında yaşadığı ve bir daha ülkeye dönmedikleri kaydedildi. 

Her iki şüphelinin de hala Amerika'da yaşadıkları dikkate alınan kararda, şüphelilere ulaşılamaması ve savunmalarının tespitlerinin mümkün olmaması nedeniyle ''Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'' suçlarından tutuklamaya yönelik ayrı ayrı yakalama kararının çıkarılmasına hükmedildi. 

Operasyonun geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ''sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. 

Soruşturmayı genişleten savcılık, geçen hafta tespit edilen yeni deliller doğrultusunda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, diğer 8 şüphelinin ise başka suçtan tutuklu oldukları için ifadeleri alınamamıştı. 

''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı. 

Muhabir: Muhammed Enes Can, Murat Kaya

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber