Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 30 Ekim 2014 - 18:08 Yorum: 0

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Edirne'de (2)

Canikli: "TİM'in ilave etmediği bazı rakamlar var, örneğin altın ihracatı gibi. Bunları da ilave ederek, ithalat rakamlarını esas itibariyle açıklayacağız"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Edirne'de (2)

EDİRNE (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "TİM'in ilave etmediği bazı rakamlar var, örneğin altın ihracatı gibi. Bunları da ilave ederek, ithalat rakamlarını esas itibariyle açıklayacağız" dedi.

Canikli, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kapıkule Sınır Kapısı'nda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.  

Bir basın mensubunun "Dış ticaret verileri 1 Kasım itibariyle bakanlığınızca da açıklanacak, ne gibi veriler açıklanacak ve bu verileri bekleyen aktörlere ne gibi kolaylık sağlayacak" sorusu üzerine Canikli, her ayın birinci günü, saat 16.00 itibariyle bir önceki ayın dış ticaret istatistiklerini yayımlayacaklarını söyledi.

Bu uygulamanın kullanıcılarına ithalat ve dış ticaret rakamlarının bir ay önce analiz imkanı sunacağının altını çizen Bakan Canikli, şunları kaydetti:

"Bundan öncede yayımlanan dış ticaret istatistiklerinde bakanlığımız ana aktördü, ihracat rakamlarını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) açıklamaya devam edecek. TİM bir önceki ayın ihracat rakamlarını, müteakip ayın birinci günü sabah saatlerinde açıklayacak. Biz o rakamları da alacağız. TİM'in ilave etmediği bazı rakamlar var, örneğin altın ihracatı gibi. Bunları da ilave ederek, ithalat rakamlarını esas itibariyle açıklayacağız.

İthalat rakamları 1 aylık gecikmeyle açıklanıyordu. Tabi bunlar geçici rakamlar olacak. Altını çizerek belirtelim bunlar geçici rakamlar olacak, kesin rakamları TÜİK açıklayacak ama sonuç itibariyle bu ham rakamları biz üretiyoruz. Biz de kullanıcılara ithalat ve dış ticaret rakamlarını bir ay önce analiz etme imkanı sunacağız."

 

- Dezenfeksiyonda "ince ayar" yapılıyor

 

Canikli, Bulgaristan'ın uyguladığı, Türkiye'de de yakında uygulanması planlanan dezenfeksiyon sistemiyle ilgili bakanlıklar arasında sıkıntı olup olmadığı yönündeki soruya ise "Sıkıntı yok, ince ayar yapıyoruz" diye yanıt verdi.

Dezenfeksiyon sisteminde mütekabiliyet esasları uygulanacağını vurgulayan Canikli, "Altını çiziyorum mütekabiliyet gereği bire bir misillemenin yapılması gerekiyor. Uluslararası hukukun gereği olarak, devlet olarak da bunu yapmamız gerekiyor. Bunu yaparken de ince ayar derken onu kastediyorum, hem bunu yapacağız hem de şoförlerimiz hissedilebilir bir maliyetle karşı karşıya kalmayacaklar. Bu ikisini birlikte harmonize etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Bakan Canikli, daha sonra peron ve x-ray tarama istasyonunda incelemelerde bulundu. 

(Bitti)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber