Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 10 Mart 2015 - 14:33 Yorum: 0

Gümüşhane'de "Mesnevi'de Eğitim" konferansı

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Üniversitesinde "Mesnevi'de Eğitim" konulu konferans düzenlendi.Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen...

Gümüşhane'de 'Mesnevi'de Eğitim' konferansı

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Üniversitesinde "Mesnevi'de Eğitim" konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen konferansa, Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın, Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Celalettin Vatandaş, Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Muhsin Kalkışım ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, Mevlana'nın pedagojiyle ilgili çalışmaları olduğunu belirterek, Mevlana'nın, eğitimi bir ihtiyaç olarak gören ve eğitimin gücüne inanan biri olarak, eğitimcide bulunması gereken özellikler ve öğretim yöntemleriyle ilgili ortaya koyduğu ve sürekli uygulama alanı bulabilecek görüşleri ile evrensel bir şahsiyet olma özelliği taşıdığını söyledi.

Doğan, Mevlana'nın modern eğitimde yer alan, "çocuğun benliğini öne çıkarma" düşüncesine ters düşmediğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Mevlana modern görüşten biraz daha ileri giderek, çocuğun gerçek benliğini yakalayıp öne çıkmasını istemektedir. Bu benlik, eğitim sayesinde kendini bulacak, eğitimin hür havasında, çocuğun bağımsızlık dünyasında kendini öne sürecektir. Kendi kendini eğitmenin bir yolu da kendi kusurlarını tespit etmektir. Zira Mevlana Celaleddin Rumi'nin Mesnevisi, taşıdığı bir takım özellikleriyle kendisi ile insanlar arasında kurulması lazım gelen köprünün ta kendisidir. Mesnevi'yi anlamak onun yaşadığı dini ve toplumsal arka planı anlamakla mümkündür. Eğitimciler, gözlem yaparak görebilmeyi öğrencilerine öğretmelidir. Mevlana, öğretmeni Tebrizli Şemsi'den bunu istemektedir."

Eğitimcinin, öğrencisinin gözü ve görüşü olması gerektiğini kaydeden Doğan, "Mevlana, hakikate ulaşmak için gerçek olmayandan şüphe etmeyi doğru görmektedir. Mevlana'nın eğitim anlayışında değişim hayatın bizzat kendisidir. Fert ve toplum olarak hayatı sürdürmenin, hayatta kalmanın canını teşkil etmektedir. Ona göre değişime uğramayan ve değişime gönül vermeyen bir eğitim, fert ve toplumları yıkılmaya mahkum eder, zehirler ve karanlıklara gömer. Mevlana, baharın yeryüzüne getirdiklerinin bir benzerini eğitimin insan hayatında meydana getireceğini ısrarla savunmaktadır" diye konuştu.

Konferans sonunda Rektör Günaydın, Doç. Dr. Süleyman Doğan'a plaket verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber