Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Eğitim 16 Mayıs 2018 - 18:08 Yorum: 0

Güncellenen öğretmenlik lisans programlarının tanıtımı yapıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda güncellenen 25 öğretmenlik lisans programı, düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Güncellenen öğretmenlik lisans programlarının tanıtımı yapıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda güncellenen 25 öğretmenlik lisans programı, düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Güncellenen toplam 25 öğretmenlik lisans programı, ilk kez 2018-2019 öğretim yılından itibaren uygulanacak. Mevcut programlarla eğitime başlayan öğrenciler, aynı şekilde eğitimlerini sürdürecek. 2018-2019 öğretim yılında eğitime başlayacak öğrenciler ise eğitimlerine yeni programlara göre devam edecek.

Yükseköğretim Kurulunun koordinasyonunda yaklaşık iki yılı aşkın bir süre önce güncellenmesine başlanan öğretmenlik lisans programlarının tanıtımı amacıyla, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımlarıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıda yaptığı konuşmada Bakan Yılmaz, "Bugün 65 binin üzerindeki okulda 1 milyondan fazla öğretmenimizle, 18 milyona yakın öğrencimize eğitim veriyoruz. Eğitime çok önem veriyoruz. Eğitime nerden önem verdiğin eğitime ayırdığın kaynaktan belli olur. 2018 yılı hükümet bütçesinden 134 milyar lira eğitime ayırdık. 2002 yılında hükümet bütçesinden 10,5 milyar lira bile değildi. 12 kat arttı" ifadelerini kullandı.

284 bin derslik yaptık. 80 yılda yapılandan daha fazlasını yaptıklarını söyleyen Yılmaz, "584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. 20 bin öğretmenin mülakatı tamamlandı. 5 bin öğretmenin daha mülakatını önümüzdeki ay başlatıyoruz. Bu yıl da 25 bin öğretmenimizi eğitim ailemizle buluşturduğumuzda 610 binin üzerinde öğretmen atamasını gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

Fatih Projesi'nin yasal eksikleri olduğunu bunlarında tamamlandığını, önümüzdeki dönemdeki ihalesinin yapılacağını bildiren Yılmaz, "21.yüzyıl kodlama dersi olarak ifade ediliyor. 5.ve 6.sınıflarda tasarım dersinin içerisinde daha sonraki derslerde seçimlik olmak üzere kodlama derslerimiz var. Bu kodlama dersleri için tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayarı önümüzdeki dönemde öğrencilerimize vermek istiyoruz" dedi.

Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dershaneleri kapattık ama ola ki evlatlarımız herhangi bir konuda bir derse ihtiyacı varsa okullarımızda ücretsiz öğretmenlerimizle birlikte yetiştirme ve destekleme kursları açıyoruz. Bu kurslar kapsamında yılda yaklaşık 9 milyon öğrencimiz eğitim almakta."

Öğretmen Strateji Belgemizi hazırladıklarını anlatan Yılmaz, "Bizim bir yol haritasıdır. Bütün farklı bakanlıklardan yetkililer, bürokratlar, akademisyenler, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlandı. Öğretmenlik mesleğine yönelik hizmet öncesi eğitim, öğretmenlik mesleğinin adaylarının seçimi, istihdamı, adaylık ve uyum eğitim, kariyer geliştirme ödüllendirme gibi 6 temel bileşen belirlendi. Benimsenen 3 temel amaç ve amaçlar doğrultusundaki hedefleri de belirtmek isterim. Yüksek nitelikli iyi yetişmiş ve mesleğe uygun bireylerin öğretmen olarak istihdamının sağlanması. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılmak. Bu amaçla ilişkili olarak hedefimiz öğretmenlerin gelişim ihtiyacını tespit için periyodik olarak bir performans değerlendirme sistemini hayata geçirmek. Bununla ilgili bütün eğitim fakültelerimizden görüş aldık. Bunları topluyoruz. Çözüm ortaklarımızın eğitim paydaşlarımızın onayını aldıktan sonra bu sistem o zaman yürürlüğe girecek" açıklamasında bulundu.

"95 eğitim/eğitim bilimleri fakültesi mevcut olup bu fakültelerde yaklaşık 9 bin 144 öğretim elemanı görev yapmaktadır"

İsrail'in 60 yılı aşkın bir süredir bölgede işlediği insanlık suçlarına bir yenisini daha eklediğini ve kendisinin cibilliyetine uygun bir şekilde uluslararası hukuku ayaklar altına aldığını söyleyen Saraç, "Kendisi için sıradan bir iş yaptı. Gazze'de katliam yaptı. İnsanları öldürdü. İsrail devlet terörüne bir kere daha insanlık şahit oldu. Masum ve mazlum Filistin halkının yaşama hakkına sahip çıkmak hepimizin görevi. Filistin halkı şehitlerini toprağa, acılarını kalplerine gömerken üzerimize düşen, Filistin'e yalnız olmadığını göstermek. Filistinli her genç bizim evladımız. Onların yükseköğrenime erişimini ve Filistin Üniversitelerinin akademik çalışmalarını desteklemeyi insani bir görev biliyoruz. Filistin davası Türk milleti için çok farklı dünya görüşlerini bir araya getiren bir nokta. Onlarca yıl önce böyleydi, bugün de öyle. Bu süreçte her kurumun her bir ferdin yapacağı bir şey olmalıdır ve onu yapmalıdır da. Türk akademisinin de üzerine düşen,Filistin davasını her bilimsel platformda etkin bir şekilde duyurma ve bu mazlum halkla sıralarımızı paylaşmanın yanısıra kutsal olanı korumak ve insanlığın evrensel değerlerini savunmak için vicdanlı ve fazilet sahibi gençler yetiştirmektir. Bu gençler, Cumhurbaşkanımızın mazlum ve masum olan insanlar için yankılanan sesini dünyaya haykıracak ve geleceğe taşıyacaklardır" şeklinde konuştu.

"Türkiye, 137 ülke arasında yükseköğretime erişim oranında dünyada 2. ülkedir"

Yeni YÖK olarak son yıllarda önemli yeniliklere imza attıklarını anlatan Saraç, "Malumunuz, artık ülkemizde yükseköğretime erişim bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bunun en önemli göstergesi, 2017 yılı Dünya Ekonomi Forumu'nun, Türkiye raporudur. Bu rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında yükseköğretime erişim oranında dünyada 2. ülkedir. Bundan dolayı başkan olduğumuzun akabinde YÖK'ün bundan sonra, yükseköğretime erişimi artırmaya değil, kalite çıtasını yükseltmeye çalışacağını söylemiştik. Bütün çabalarımız ve gayretlerimiz bunun için. Onlarca yıldır konuşulan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen Kalite Kurulunun kurulması, tıp, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına başarı sıralamasına göre öğrenci almaya geçilmesi, barajın düşürülmesi değil yükseltilmesi gibi pek çok yeniliğe imza attık. Yine üniversitelerimizin ihtisaslaşması süreci Yeni YÖK'ün başarı hanesine yazılan projelerindendir" ifadelerini kullandı.

Saraç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Özeleştiri yapmamızda gerekiyor. Hala nitelikli öğretmen yetiştirme gibi bir sorunu çözdüğümüzü de YÖK olarak söyleyebilmemiz mümkün değil. Halen ülkemizde 78'i devlet 17'si vakıf yükseköğretim kurumunda olmak üzere toplam 95 eğitim/eğitim bilimleri fakültesi mevcut olup bu fakültelerde yaklaşık 9 bin 144 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Lisans öğrencisi sayısı 213 bin, lisansüstü öğrenci sayısı 20 bin dolayındadır. Bundan sonra, eğitim/eğitim bilimleri fakültelerimizde daha etkili öğrenme-öğretme süreçleri gerçekleştirmek, daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek, daha çok sosyal fayda sağlamaya dönük projeler ve araştırmalar yapmak, temel amacımız olmalıdır. Eğitim, her şeyden önce "erdemli faziletli insan yetiştirme" sürecidir. Kendisine, ailesine, milletine ve tüm insanlığa hayırhah bir nesil yetiştirmektir. Bu sürecin temel aktörleri öğretmenlerdir. Öğretmen yetiştiren kurumların başında da eğitim ve eğitim bilimleri fakültelerimiz gelmektedir. Bu fakültelerimizde eğitimle ilgili araştırmalar yapılmakta; kitaplar, makaleler yazılmaktadır. Ancak bu fakültelerimizin asli işlevleri, öğretmen yetiştirmektir. Alan bilgisi, genel kültür ve pedagojik yönlerden donanımlı, motivasyonu yüksek, ülkemizin temel değerlerini ve ideallerini özümsemiş, üstün nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek, ülkemiz için gerçekten en hayati konuların başında gelmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YÖK'e iki yeni hedef gösterdiğini hatırlatan Saraç, "Bunlardan ilki, öğretmen yetiştiren kurumların programlarının geliştirilmesidir ki, bugün itibarıyla bu hedefi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atılmış olmaktadır. Diğer bir hedef de öğretmenlerin mesleki gelişimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığımızla ortak çalışmalar yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

Saraç, Türkiye'de öğretmen yetiştirme lisans programlarının daha önce de YÖK'ün koordinasyonunda 1998 ve 2006 yıllarında güncellendiğini ve öğretmen yetiştirme lisans programlarının son güncellenmesinin üzerinden 12 yıl geçtiğini kaydetti.

Saraç, "Yükseköğretim Kurulu olarak, bu konuyu 2016 yılından itibaren gündemine almış, iki yıldan bu yana Kurulumuz koordinatörlüğünde, geniş kapsamlı katılımlarla, çeşitli çalıştaylar yapıldı. Sonuçta yeni programlar ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu.

"Çok yakın bir zaman içinde eğitim fakültelerindeki öğrenci/öğretim üyesi oranında ciddi bir iyileşmeyi inşallah gerçekleştireceğiz"

Geçtiğimiz yıllarda, YÖK olarak öğretmen yetiştirme ve eğitim/eğitim bilimleri fakülteleriyle ilgili birçok düzenleme yaptıklarını ve bunların çoğunun daha nitelikli öğretmenler yetiştirme adına yapılmış olup Öğretmen Strateji Belgesi kapsamında da yer aldığını anlatan Saraç, şunları kaydetti:

"Çok yakın bir zaman içinde eğitim fakültelerindeki öğrenci/öğretim üyesi oranında ciddi bir iyileşmeyi inşallah gerçekleştireceğiz. Fakat bizim bu mesleğe gereken önemi verdiğimizin asıl göstergesi öğretmen yetiştirme ile ilgili özel bir modelin/sınıfların pilot uygulama şeklinde bu sene başlatmamız olacaktır. Bu konu gündemimizdedir ve bakanımızın destekleriyle bu konuyu da yakın bir zaman diliminde hayata geçireceğimizi umuyorum."

Konuşmaların ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, öğretmen yetiştirme lisans programlarının güncellenmesine ilişkin bir sunum yaptı.

25 öğretmenlik lisans programı, ilk kez 2018-2019 öğretim yılından itibaren uygulanacak

Güncellenen toplam 25 öğretmenlik lisans programı, ilk kez 2018-2019 öğretim yılından itibaren uygulanacak. Mevcut programlarla eğitime başlayan öğrenciler, aynı şekilde eğitimlerini sürdürecek. 2018-2019 öğretim yılında eğitime başlayacak öğrenciler ise eğitimlerine yeni programlara göre devam edecek.

Avrupa yükseköğretim alanında Bologna sürecine uyum, kalite ve akreditasyon çalışmaları, dünyada ve Türkiye'de aynı alanda eğitim veren lisans programları için çekirdek programlar oluşturma konuları gündeme gelmiş olup bu bağlamda eğitim/eğitim bilimleri fakültelerinin lisans programlarının da güncellenmesine ihtiyaç duyuldu.

Bologna süreci kapsamında, müfredatta en az yüzde 25 oranında seçmeli derslere yer verilmesi gerekli olup her ne kadar öğretmen yetiştirme programlarında söz konusu seçmeli dersler yer almakla birlikte, giderek yüzlerce farklı ad altında seçmeli ders açıldığı görüldü. Üç farklı ders kategorisinde seçmeli ders havuzlarının oluşturulması bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı.

Öğretmenlik lisans programlarındaki dersler, Öğretmenlik Meslek Bilgisi (MB), Alan Eğitimi (AE),Genel Kültür (GK) dersleri olmak üzere üç gruptan oluşuyor,

Programlarda ders kategorileri, Öğretmenlik Meslek Bilgisi (MB) dersleri yüzde 30-35; Genel Kültür (GK) dersleri yüzde 15-20, Alan Eğitimi (AE) dersleri yüzde 45-50 oranında yer alıyor. Böylelikle öğretmen yetiştirme lisans programları arasında ortak çekirdek müfredat oluşturuldu.

Öğretmenlik Meslek Bilgisi (MB) Dersleriyle ilgili düzenlemeler

Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Eğitimde Araştırma Yöntemleri), Eğitim Bilimine Giriş (Eğitime Giriş), Ölçme ve Değerlendirme (Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme) derslerinin adında ve tanımlarında güncellemeler yapıldı.Öğretim İlke ve Yöntemleri, Sınıf Yönetimi, Eğitim Psikolojisi, Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi dersleri aynen korundu ancak tanımlarında güncellemeler yapıldı.

Özel Eğitim ve Rehberlik dersleri, bütün öğretmen adaylarının uygulamada ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriler göz önüne alınarak; Özel Eğitim ve Kaynaştırma, Okullarda Rehberlik şeklinde yeni adlar altında içerikleri de zenginleştirilerek yer aldı.

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersi, dersin kapsamından dolayı bölüm ve anabilim dalları arasında hep bir ihtilaf konusu olduğundan kaldırılarak bunun yerine tanımı güncellenerek programlarda, Öğretim Teknolojileri şeklinde yer aldı.

Okul Deneyimi dersi, işlevsel ve etkili bir biçimde gerçekleştirilemediğinden kaldırılmış olup bu dersin içeriğiyle de birleştirilmek suretiyle Öğretmenlik Uygulaması dersi, programlarda Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Öğretmenlik Uygulaması 2 olmak üzere iki dönemde yer aldı. Bazı programlarda seçmeli ders olarak yer alan Eğitim Sosyolojisi, Türk Eğitim Tarihi, Eğitim Felsefesi dersleri, bütün lisans programlarında ortak zorunlu meslek dersleri olarak yer aldı. Ayrıca bütün programlarda zorunlu ders olarak öğretmenlik meslek ahlakı ve etiğiyle ilgili Eğitimde Ahlak ve Etik dersine yer verildi.

Genel Kültürü (GK) Dersleriyle ilgili düzenlemeler

Yabancı Dil 1 ve Yabancı Dil 2 derslerinin içerikleri, gramer öğretimi ağırlıklı olmaktan çıkartılarak işlevsel dil becerilerini kazandırma amacına dönük şekilde gündelik hayatla da ilişkilendirilerek güncellendi.

Türkçe I: Yazılı Anlatım ve Türkçe II: Sözlü Anlatım derslerinin adları, Türk Dili 1 ve Türk Dili 2 şeklinde yer almış olup "Türk Dili 1" dersinin içeriği, yazılı ve sözlü anlatım; "Türk Dili 2" dersinin içeriği ise akademik dilin kullanımı ve metin yazma şeklinde yeniden düzenlendi.

"Bilgisayar 1 ve Bilgisayar 2" dersleri programlardan kaldırılmış olup bu derslerin yerine, güncel teknolojileri içine alan Bilişim Teknolojileri, eğitim ve öğretimle ilgili teknolojileri içeren Öğretim Teknolojileri dersleri eklendi. Topluma Hizmet Uygulamaları dersi, içeriği güncellenerek bütün programlarda ortak ders olarak yer aldı.

Alan Eğitimi (AE) Dersleriyle ilgili düzenlemeler

Özel Öğretim Yöntemleri I ve Özel Öğretim Yöntemleri II dersleri kaldırılarak; bunların yerine ilgili alanın öğretimiyle ilgili dersler yer aldı.Yeni programlarda daha önce sadece Özel Öğretim Yöntemleri II dersinin içeriğine sıkıştırılan ilgili alanın öğretimi, öğrenme ve öğretim yaklaşımları, öğretim programları vb. konulara daha fazla ağırlık verildi.

Bu kapsamda programlara dersin adının başına ilgili alanın adı getirilerek Öğretim Programları ve Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları adındaki dersler, ortak Alan Eğitimi (AE) dersleri olarak eklendi. Böylelikle mevcut programlarda ilgili alanın öğretimiyle doğrudan ilişkili üç kredilik bir ders var iken, güncellenen programlarda, hem ders sayıları hem de kredileri en az dört katına çıkartıldı.

İlgili öğretmenlik alanıyla doğrudan ilişkili olmayan alan dersleri kaldırıldı. (Örneğin; İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Fizik I ve Fizik II dersi gibi) .

Birden fazla alt alandan oluşan programlarda Alan Eğitimi Dersleri, MEB öğretim programlarının öğrenme alanları da dikkate alınarak yapılandırıldı.

Örneğin; İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında, Sayıların Öğretimi, Geometri ve Ölçme Öğretimi, Cebir Öğretimi ve Olasılık ve İstatistik Öğretimi derslerine yer verildi.

Birbirleriyle yakından ilişkili programların (örneğin; dil eğitimi programları) derslerinde dünyadaki genel eğilimlere uyularak programlar arasında ders adları, terminoloji ve içerikleri yönünden bir standartlaşmaya gidildi.

Mevcut programlarda bir dönem olan Öğretmenlik Uygulaması dersi, Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Öğretmenlik Uygulaması 2 olmak üzere iki döneme çıkartılarak, öğretmen adaylarının daha uzun bir zaman dilimi içinde okulda bulunması ve daha çok öğretmenlik uygulaması yapmaları amaçlandı.

Öğretmenlerin sınıf içi değerlendirmelerinde standartlık sağlayarak gelecek yıllarda öğrenci değerlendirmelerini bir üst öğrenim kademesine geçişte sağlıklı bir şekilde kullanabilmek amacıyla bütün öğretmenlik programlarına, uygulama ve örneklere dayalı olarak Sınıf İçi Öğrenmelerin Değerlendirilmesi seçmeli dersi eklendi.

Öğretmen adaylarının daha nitelikli ders kitabı seçme ve kullanabilmeleri için programlara dersin adının başına ilgili alanın adı getirilerek Ders Kitabı İncelemesi dersi eklendi.

Beden Eğitimi Öğretmenliği, program, sporcu yetiştiren program niteliğinden çıkartılarak programa, spor öğretimi ve sağlıklı yaşamla ilgili, özellikle engellilere yönelik etkinlikleri içeren dersler eklendi.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, program, temel bilgisayar bilimleri niteliğinden çıkartılarak bilişim teknolojileri, programlama ve robotik uygulamalar, eğitimde modelleme, tasarım, grafik ve canlandırma gibi bilişim öğretimini içeren dersler eklendi.

Coğrafya Öğretmenliği, program, Fen-Edebiyat Fakültesi coğrafya programını niteliğinden çıkartılarak programa coğrafya bilgisinin günlük hayatımızda etkin olarak kullanılması, çevre, harita kullanımı, afetler ve afetle mücadele eğitimini içeren dersler eklendi.

Biyoloji, Fizik ve Kimya Öğretmenliği; Programlar Fen-Edebiyat Fakültesi programını niteliğinden çıkartılarak biyoloji, fizik, kimya öğretimine ve bu ders konularının günlük hayatımızda etkin olarak kullanılmasına yönelik dersler eklendi.

Fen Bilgisi Öğretmenliği, program, fizik, kimya ve biyoloji alanlarından oluşan karma bir program olma niteliğinden çıkartılarak bilimsel muhakeme becerileri, disiplinlerarası fen öğretimi, çevre eğitimi, fen öğretiminde okul dışı öğrenme ortamları, bilimin doğası ve öğretimi gibi derslerle fen okuryazarlığı ve fen öğretimi ön plana çıkartıldı.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği, program, Fen-Edebiyat Fakültesi matematik programı niteliğinden çıkartılarak matematik öğretiminde ilişkilendirme, problem çözme, mantıksal akıl yürütme, matematik öğretiminde modelleme gibi derslerle matematik okuryazarlığının matematiksel düşünmenin kazandırılması ve matematik öğretimi ön plana çıkartıldı.

Müzik Öğretmenliği, program, Batı müziği ağırlıklı içerik yerine Batı ve Türk musikisini temel alan ve müzik öğretimi ön plana çıkaracak şekilde güncellendi.

Okul Öncesi Öğretmenliği, program, çocuk gelişimi ağırlıklı olmaktan çıkartılarak karakter ve değer eğitimi temelinde çocukların, sanat, oyun ve müzik eğitimi gibi derslerle daha çok erken çocukluk eğitimini temel alacak şekilde güncellendi.

Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, programlar, MEB'in ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda, seçmeli ders havuzlarıyla alt uzmanlık alanlarını da dikkate alarak güncellendi.

Sınıf Öğretmenliği, program, bilim alanı (fen, fizik, matematik vb.) bilgisi ağırlıklı olmaktan çıkartılarak temel beceri, tutum, karakter eğitimi ve değer kazandırma, uyum sağlama gibi konuları ön plana çıkaracak şekilde güncellendi.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, program, tarih ve coğrafya gibi alan bilgisi ağırlığından çıkartılarak sosyal bilimlerin diğer alanlarını da kapsayarak, iyi insan ve vatandaş yetiştirme temelinde öğretimi önceleyerek güncellendi.

Felsefe Grubu, Matematik, Resim-İş ve Tarih Öğretmenliği, programlar, alan fakültesi programı olma niteliğinden çıkartılarak ilgili alanın öğretimini temel alacak şekilde güncellendi.

Almanca, Arapça, Fransızca, Japonca, İngilizce Öğretmenlikleri, alan eğitimine ve öğretimine ilişkin ders adları, terminoloji ve içerikleri yönünden bir standartlaşmaya gidildi.

Edebiyat bilgisi ağırlıklı olmaktan dil becerilerinin öğretimini ve edinimi öne çıkaracak şekilde güncellendi. Programlarda yer almayan Dilbilimi, Çocuklara Dil Öğretimi, Dil Öğretiminde Ders İçeriği Geliştirme, Dil Öğretim Programları, Dil Öğretiminde Sınav Hazırlama ve Değerlendirme gibi yeni dersler eklendi. Dil öğretimi dersleri, gramer öğretiminden çok Dil Becerilerinin Öğretimine yönelik olarak güncellendi.

Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlikleri; özellikle Türkçe Öğretmenliği edebiyat ağırlığından dil becerilerinin öğretimi ve edinimi ağırlığına dönüştürüldü.

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği Türkoloji ağırlığından dil ve edebiyat öğretimi ağırlığına dönüştürüldü.

Güncel programlarda yer verilmeyen Yabancılara Türkçe Öğretimi, Dünya Edebiyatı, Dil Öğretiminde Ders İçeriği Geliştirme, Dil Öğretiminde Sınav Hazırlama ve Değerlendirme dersleri yeni programa eklendi.

Dil öğretimi dersleri gramer öğretiminden Dil Becerilerinin Öğretimine dönüştürüldü.

Yeni programların yapısı ve getirdiği yenilikler

Lisans programlarının toplam kredileri, uluslararası standartlar da gözetilerek makul bir seviyeye çekilmiş olup toplam yerel kredileri, 140-150 arasında oluşturuldu. Böylece öğretmen adaylarının program dışı etkinlikler olarak daha çok araştırma, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabilmeleri, okullardaki öğretmenlik uygulamalarına daha kolaylıkla gidebilmeleri ve daha çok zaman ayırmaları; ayrıca, Bologna Sürecine uyum sağlanması amaçlandı, Programlarda, haftalık ders saat ve kredileri, son dönemlere doğru azalacak şekilde düzenlenerek, öğretmenlik uygulamalarına daha çok zaman ayrıldı.

Öğretmenlik Meslek Bilgisi (MB) ve Genel Kültür (GK) dersleri, yerel kredi ve AKTS yönünden bütün programlarda eşitlendi. Böylelikle eşdeğerlik, yatay geçiş, çift ana dal eğitimi gibi durumlarda ortaya çıkan kredi ve AKTS uyumsuzlukları giderildi.

Programlarda yer alan Meslek Bilgisi (MB) derslerinin (Eğitime Giriş, Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Öğretmenlik Uygulaması 2 dersleri hariç) lisans programlarındaki dönemleri farklılaştırıldı.

Böylelikle lisans programları arasında eşdeğer dersler olan Meslek Bilgisi (MB) derslerinin her dönem açılması sağlanarak alttan veya üstten ders almak isteyen öğrencilere kolaylık sağlandı.

Ayrıca öğretim elemanlarının ders yüklerinin belirli dönemlerde yoğunlaşması engellenmeye çalışıldı. Programlarda yer alan sınırlı sayıdaki seçmeli dersler arttırılmış olup bütün programlarda seçmeli derslere yüzde 25 oranında yer verilerek Bologna sürecine uyum sağlandı.

Programlardaki Meslek Bilgisi (MB), Genel Kültür (GK) ve Alan Eğitimi (AE) seçmeli derslerinin sayısı, adları ve içeriklerindeki dağınıklıklar giderilmiş olup seçmeli dersler, lisans programlarının III. döneminden itibaren her döneme eklendi. Bütün programlar için ortak Meslek Bilgisi (MB) ve Genel Kültür (GK) seçmeli dersleri oluşturuldu.

Programların Uygulama Esasları kısmında belirtildiği üzere seçmeli derslerin, zorunlu-seçmeli ders olarak nitelendirilen bir kategoriye dönüşmeleri engellendi. Rehberlik ve Psikolojik Danışma lisans programında oluşturulan seçmeli ders gruplarıyla dersler, Okul Rehberliği ve Danışmanlığı, Aile Rehberliği ve Danışmanlığı, Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık alt uzmanlık alanlarına göre üç grupta toplandı.

Özel Eğitim Öğretmenliği lisans programı için oluşturulan seçmeli ders gruplarıyla, Zihin Yetersizliği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Öğrenme Güçlüğü, Özel Yetenek, İşitme Yetersizliği ve Görme Yetersizliği olmak üzere dersler toplam altı alt uzmanlık alanına göre gruplandırıldı.

Lisans programlarda olabildiğince derslerin kısa içeriklerine yer verilerek bunların öğretim elemanlarınca oluşturulacak ders bilgi paketlerinin hazırlanmasında yol gösterici olması ve içerikler yönünden kurumlar arasında asgari bir standartlaşmanın sağlanması amaçlandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber