Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Güncel 28 Kasım 2014 - 12:18 Yorum: 0

Günde 1 kilograma yakın "çiğ balık" yiyor

Elazığ'da balıkçılıkla uğraşan ve günde 1 kilograma yakın çiğ balık yiyen 56 yaşındaki Mustafa Aydın, görenlerin dikkatini çekiyor

Günde 1 kilograma yakın 'çiğ balık' yiyor

ELAZIĞ (AA) - İSMAİL ŞEN - Elazığ Kapalı Çarşı'da balıkçılıkla uğraşan ve günde 1 kilograma yakın çiğ balık yiyen 56 yaşındaki Mustafa Aydın'ı görenler şaşırıyor.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiğ balık yeme alışkanlığının 11 yaşındayken başladığını söyledi. Annesi mutfakta balık kızarttığı sırada, tabaktaki hamsiyi çiğ yediğini anlatan Aydın, ikinci balığı yemek için tabağa uzandığında annesinin kızdığını, iştahla yediğini görmesi üzerine kızmayı bırakıp kendisine güldüğünü dile getirdi.

Aydın, enfeksiyon kapabileceği yönünde uyarılarda bulunan ailesini dinlemediğini ve 11 yaşından beri çiğ balık yediğini ifade ederek, "Eve balık alındığı zaman çiğ yerdim. Kediler nasıl balığı kaçırırsa ben de o şekil alıp kaçırıyordum. Annem babam kızmıyordu. Beni çok severlerdi, çiğ balık yediğim için de bana sadece gülerlerdi" diye konuştu.

Askerden geldikten sonra bir balıkçının yanında işe başladığını ve 30 yıldır balıkçılıkla uğraştığını anlatan Aydın, her türlü balığı çiğ yiyebildiğini ancak Karadeniz hamsisini daha lezzetli bulduğunu belirterek, "Günde bir kiloya yakın çiğ balık yiyorum. Bugüne kadar ciddi bir sağlık sorunum da olmadı. Çiğ et ve balıkla besleniyorum" dedi.

Balıkçı Şerif Akmelek de Elazığ'da balık tüketiminin fazla olduğunu dile getirerek, "Kimi balığı fırına vermekte, kimi yağda yapmakta. Mustafa ağabeyimiz çiğ balığı seviyor. Mustafa ağabey, yaklaşık 30 yıldır bu mesleğin içerisinde, kendisini bildik bileli çiğ balık konusunda çok duyarlı" ifadelerini kullandı.

 

- Uzman görüşü

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Affan Denk ise çiğ et ve balık tüketiminin bazı enfeksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çiğ et veya balık tüketilmesini önermediklerini belirten Denk, özellikle çiğ balık tüketiminde Diphyllobothrium Latum adı verilen parazitin ince bağırsaklara yerleşerek B12 vitamini eksikliğine yol açabildiğini söyledi.

Denk, "Kişi, çiğ balık tüketimini alışkanlık haline getirmişse bunlarda daha hızlı bir şekilde anemiye (kansızlığa) yol açabiliyor. Bu kişiler, karın ağrısı, ishal, kabızlık, halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi bulgularla bize başvurabiliyor."

Yrd. Doç. Dr. Denk, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalık belirtilerinin daha erken ortaya çıktığını ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber