Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 27 Ağustos 2014 - 11:53 Yorum: 0

Güneş enerjisi ile çalışan atsız fayton yaptı

Türkiye'nin önemli turizim merkezlerinden Kapadokya'da bir işletmeci, güneş enerjisi ile çalışan atsız fatyon üretti

Güneş enerjisi ile çalışan atsız fayton yaptı

NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Göreme'de yaşayan Ahmet Polat, faytonlarda çalıştırılan atların aşırı sıcaklar nedeniyle bayılmalarından yola çıkarak güneş enerjisiyle çalışan fayton üretti.

Peribacaları, tarihi kayadan oyma kiliseleri, vadileri ile yılda ortalama 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinde, turizm işletmecileri turistlerin ilgisini çeken atlı turlar, Kızılırmak üzerinde su kayağı gibi daha bir çok yeni aktiviteyi hayata geçiriyor.

Göreme'de, 4 ay önce kuruduğu firmayla turizm sektörüne hizmet vermeye başlayan Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez kendilerinin güneş enerjili fayton imal ettiklerini söyledi.

Sıcak havada bayılan atları görünce üzüldüğünü belirten Polat, "Bayılan atların görüntüsü beni çok üzdü. Projeye başlamamızda en önemli neden bu oldu" dedi.

Güneş enerjisi ile çalışan fayton ile turistlerin çevreye zarar vermeden, neşeli ve uzun bir yolculuk yapabilme imkanı bulduklarını ifade eden Polat, şunları söyledi:

"Bizim buraya geliş amacımız atlı faytonculuğu bitirmek değil. Amacımız farklı bir sentez oluşturarak Kapadokya'da hizmet vermek. Büyükada'ya gidenler 'atlı faytona bindik' diyorlar. Kapadokya'ya gelenlerde neden 'atsız faytona bindik' demesinler. Kapadokya bölgesinde düzenlenen turumuza Göreme Vadisi'nden başlıyoruz, Uçhisar, Paşabağı ve Aşk Vadisi'ni gezdiriyoruz. Bunun yanında özel günlerde düğün ve sünnetlerde de müşterilere hizmet sunabiliyoruz. Yolun uzunluğuna ve özelliğine göre tur başı 60-80 lira alıyoruz. Bunun yanında isteyen müşterilere tam gün olarak da hizmet verebiliyoruz. 2 araçla hizmet veriyoruz. İlerde fayton sayısını artıracağız."

- Çevreci fayton

Üretikleri faytonun çevreci bir araç olduğunu belirten Polat, Greenpeace'e projelerine destek olmaları için başvuru yaptıklarını söyledi.

Faytonun üzerine yerleştirilen güneş panelleri sayesinde yaklaşık 6 saatlik bir enerji depolanabildiğini kaydeden Polat, şöyle devam etti:

"Faytonun güneş enerji panelleri ve bağlı sistemlerini yurt dışından getirttik. İskeletini ise Denizli'de bir ustaya yaptırdık. Montajını biz yaptık. Faytonu toplamda 35 bin liraya tamamlamış olduk. Kullanımı çok rahat olduğu için her yere rahatlıkla girip çıkabiliyor. Diğer faytonlara nazaran daha sessiz. Turistler, böyle bir aracı ilk defa gördüklerini söylüyorlar. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisi oldukça fazla. Bazıları faytonda atı göremeyince bize 'bunun atı nerede?' diye soru soruyorlar."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber