Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 25 Temmuz 2016 - 11:44 Yorum: 0

Güneş ışınları benleri kansere dönüştürebilir

Özel Hatem Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. M. Abbas İnandırıcı, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına fazla maruz kalmak yüz ve vücuttaki benlerin...

Güneş ışınları benleri kansere dönüştürebilir

Özel Hatem Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. M. Abbas İnandırıcı, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına fazla maruz kalmak yüz ve vücuttaki benlerin sayılarını ve kansere dönüşme riskini artırdığını söyledi.

Dr. M. Abbas İnandırıcı, güneşin gün geçtikçe kendini gösterdiği bugünlerde cilde vereceği zararlara karşı önlem alınması gerektiğini kaydetti. Güneş altında fazla kalınmaması konusunda uyarak İnandırıcı, "Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak yüz ve vücuttaki benlerin sayılarını ve kansere dönüşme riskini artırır. Ben tanısı ve takibi özellikle yaz aylarında mutlaka yapılmalı, benlerde değişiklik görüldüğünde ya da yeni bir ben fark edildiğinde cildiye uzmanına başvurmalıdır" dedi.

Ciltte oluşan benlerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan İnandırıcı, kansere dönüşen benlerin belirtileri hakkında da bilgi verdi. Dr. İnandırıcı, "Cilt üzerindeki mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya benin üzerinde kanayan yaralar oluşması kanser belirtisi olabilir. Erken evrede teşhis edilen melanomda tümörün olduğu alanın cerrahi olarak çıkarılması yeterlidir. Melanomlar hızla lenf düğümlerine kadar gidebilir ve kısa sürede tüm vücuda yayılarak ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Vücuttaki siyah noktaların "ben" denilip geçilmemesi gerektiğini kaydeden Abbas İnandırıcı, "Özellikle 50 yaşın üzerinde olup, vücudunda çok sayıda ben olanlar, ailesinde melanom öyküsü bulunanlar ya da diğer türde cilt kanseri geçirenler, yılda bir kez deri muayenesi olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Benlerin güneş gördükçe hem sayılarının arttığını hem de yapılarının bozulup dejenere olabildiğini kaydeden Özel Hatem Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr.M. Abbas İnandırıcı, "Özellikle kısa sürede alınan yüksek doz güneş ışını ve oluşan güneş yanıkları ben artışını hızlandırdığı gibi, kanserleşme olasılığını da artırır. Her bir güneş yanığı, tehlikeyi daha çok arttırır ve özellikle çocukluk yaşlarındaki güneş yanıkları daha tehlikeli olabilir" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber