Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 20 Eylül 2014 - 11:34 Yorum: 0

Güney Kafkasya Gaz Koridoru'nun temeli atılıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Güney Kafkasya Gaz Koridoru'nun temeli törenle atılıyor.

Güney Kafkasya Gaz Koridoru'nun temeli atılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji projelerinin sadece alana değil, geniş bir coğrafyaya sulh ve istikrar getirecek projeler olduğunu söyledi.

Yıldız, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen, 'Asrın Anlaşması'nın 20. yılı ve Güney Kafkasya Gaz Koridoru'nun ana atma töreninde konuşma yaptı.

Konuşmasında böylesine mühim bir törende bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Yıldız, kökünden bağların yer aldığı Güney Kafkasya'nın Türkiye bakımından vazgeçilmez önemde olduğunu kaydetti.

Bölgenin, barış, istikrar ve refah kuşağı durumuna dönüşmesinin, geniş Avrasya coğrafyasına yönelik vizyonlarının ehemmiyetli noktasını teşkil ettiğini anlatım eden Yıldız, bugün ehemmiyetli noktasını atılan Güney Gaz Koridoru projesinin, sırf bir enerji ve ya ulaştırma projesi olmadığını belirtti.

Asrın anlaşmasından buyana Azerbaycan'la Türkiye'nin tüm etraf yurt ve bölgelere sulh getirmeyi hedefleyen planlar geliştirdiğini söyleyen Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi ile Kafkasya'yı Akdeniz'e, Bakü-Tiflis-Erzurum projesiyle Kafkasya'yı Anadolu’ya bağladıklarını kaydetti.

Güney Gaz Koridoru Projesi ve onun bel kemiği TANAP'la bu kez Balkanları Kafkasya'ya bağladıklarını söyleyen Yıldız, 'Adeta bir 'barış koridoru' açıyoruz. Bu iki ülkenin 15 yıldır, geceli gündüzlü çalışarak ortaya koyduğu kocaman bir hedefin göstergesidir. TBMM de ilgili projeleri onaylamıştır. Türkiye ve Azerbaycan'ın, ortaklarımızla işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği bu projeler, sırf alana değil, geniş bir coğrafyaya sulh ve istikrar getirecek projelerdir. Keşke her ülke, bugün burada bulunanlar gibi, bu planların değerini anlayabilse ve iyi niyetle, bu çabalarımıza müşterek olabilseler' dedi.

Son zamanlarda küresel enerji görünümünde kocaman çaplı değişimlerin meydana geldiğini, dünyanın enerji haritasının değiştiğini, enerji sahasında yeni aktörlerin sahne aldığını, yeni teknolojilerin ortaya çıktığını söyleyen Yıldız,  güvenlik, refah ve barışın bölünmezliğinin tartışılmaz bir olgu durumuna geldiği bu ortamda, karşılıklı çıkarların gözetildiği bir uluslararası işbirliği ve dayanışmanın hiç bulunmadığı kadar ciddiyet kazandığını vurguladı.

Bu gelişmelere enlem şekilde enerji güvenliğinin, artan ölçüde hariç politika, milli güvenlik, ekonomik gelişim ve sürdürülebilir kalkınma bunun şeklinde kavramlarla ilişkilendirilmeye başlandığına dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu:

'Bu bağlamda enerji güvenliği konusu küresel gündemin üst sıralarına tırmanmakta ve zamanımız tartışmalarının ana temalarından birisi durumuna gelmektedir. Türkiye olarak, olumlu tutumumuzu sürdüreceğiz. Enerji güvenliğinin sağlanmasında, üretici, transit ve tüketici devletler içerisinde etken bir işbirliği ve diyalog tesisinin kocaman ciddiyet taşıdığına inanıyoruz. Bu görüşümüzden hareketle, arkadaş ve kardeş devletler Azerbaycan ve Gürcistan ile beraber, Doğu-Batı Enerji Koridoru’nu geliştirdik. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile bugüne kadar 2 milyar varilin üzerinde, yani olmamış petrol dünya pazarlarına ulaştırılmıştır. Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun ikinci bileşenini teşkil eden Bakü-Tiflis-Erzurum natürel gaz boru hattı projesi de 2007 yılında yaşama geçmiştir. Bugün ise müşterek hedefimiz, başta Hazar, arkasından Ortadoğu doğalgaz kaynaklarının Batı’ya taşınmasına İmkan sağlayacak GüneyGaz Koridoru’nun kuvveden fiile geçirilmesidir. 2018’in sonunda Türkiye’ye, 2019'da ise Avrupa'ya Azeri gazını ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu koridorun bel kemiğini TANAP projesi oluşturmaktadır. TANAP projesi açısından kocaman ciddiyet taşıyan bir gelişim de Şah Deniz 2 Nihai Yatırım Kararı Anlaşması’nın geçen aralık ayında Bakü’de neticelendirilmiş olmasıdır. Gelinen noktada BOTAŞ TANAP projesinde yüzde 30'luk bir paya sahip olmuş, TPAO ise lazım Şah Deniz sahasındaki lazım Güney Kafkasya Boru Hattı'ndaki hissesini 19'a çıkarmıştır. Böylelikle TPAO, söz konusu sahada BP'den sonraki ikinci kocaman müşterek konumunu elde etmiştir.'

İlk etapta Şah Deniz sektörünün beslemesinin öngörüldüğünü, daha sonraki etaplarda ise Hazar Denizi'nin Azerbaycan sektöründe olan başka sahalardan elde edilecek ve Azerbaycan üstünden transit geçecek doğalgaz kaynaklarının da bu boru hattına yönlendirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Bakan, 'Temennimiz Türkmen gazının, Rus ve Doğu pazarlarına ilaveten Batı piyasalarına da Türkiye üstünden erişmesidir. Daha ileriki aşamalarda, ayrıcalıklı ilave kaynakların bu boru hattına yönlendirilmesi hususu ise bununla birlikte ele alınabilecektir. Diğer bir deyişle TANAP geleceğe dönük bir projedir. Salt ticari kazanç şekilde değerlendirmediğimizi bilmenizi istediğimiz TANAP projesinin, Türkiye ile Azerbaycan içerisinde yer aldığı kadar Avrupa ülkeleriyle de uzun yıllara dayanacak, güçlü, sağlam ve organik birliktelikler tesis edecek bir tasarım olacağına inanıyoruz' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber