Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 28 Ağustos 2014 - 12:48 Yorum: 0

Güney Marmara "guar" bitkisiyle tanışıyor

Hindistan kökenli, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılan "guar" bitkisi, Güney Marmara'da filizlenecek

Güney Marmara 'guar' bitkisiyle tanışıyor

BALIKESİR (AA) - Menşei Hindistan olan, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılan "Guar" bitkisi, Güney Marmara'da yetiştirilecek.

Özel bir tarım şirketinin sahibi Doğan Güngör, yaptığı açıklamada, guar sayesinde tarımda verimliliğin artacağını belirtti. Guar bitkisinden, 'Guar Korma', 'Guar Meal' ve 'Guar Gum' adlı ürünler elde edildiğini söyleyen Güngör, şöyle konuştu:

"Bu bitkiyi asıl üretme amacımız, ilaç ve gıda endüstrisinde kıvam artırıcı, stabilizör, hacim oluşturucu ve emülgatör olarak kullanılan 'guar gum'dur. Doğal kaynaklardan elde edilir. Geleneksel ürünlerimizden olan sahlep ve benzer tarzda üretilen toz içecek karışımları, dondurma, toz çorba, salata sosları, mayonez, ketçap, et-süt ürünleri ve pek çok üründe kullanılmaktadır." 

Amaçlarının yurtdışından ithal edilen söz konusu ürünü, Türkiye'de üretmek olduğunu ifade eden Güngör, "Yaz dönemi bitkisi olan guar, 3 ay içinde yetişen, Hindistan kökenli bir ürün. Hiçbir tarım ilacı kullanılmadan, mayıs-haziran aylarında ekilip, ağustos-eylülde hasadı yapılıyor. Guar, azot bıraktığı toprağı düzenler. Başka ürün ekimleri için gübreden tasarruf sağlar" diye konuştu.

Deneme amaçlı bazı bölgelerde ekim çalışmaları yapıldığını vurgulayan Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu yıl, Susurluk Söve Mahallesi'nde 20 dönüm, Manyas Kulak Mahallesi'nde 40 dönüm, Paşaçiftlik Mahallesi'nde 3 dönüm, İzmir Bayındır'da 8 dönüm ve Urfa'da 5 dönüm araziye ekerek, damlama-sulama yöntemiyle yetiştiriyoruz. Bu ürünü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mıza tanıtmak ve önümüzdeki yıl onay alarak, tohum ve gübre desteği vereceğimiz üreticilere anlaşmalı ekim yaptırmak istiyoruz. Bakanlıktan onay almamızın ardından, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi'nde, 1 milyon dolara mal olacak bir tesis kuracağız. Bu yılki bütçemizden, guar için 60 bin lira ayırdık."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber