Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 15 Mart 2018 - 11:43 Yorum: 0

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan: "Sulama birlikleri kapatılmamalı"

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, "DSİ Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik...

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan: 'Sulama birlikleri kapatılmamalı'

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, "DSİ Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile Sulama Birlikleri'nin belediyelere devrine ilişkin girişimlerin doğru olmayacağını bildirdi.

Türkiye'de 378 Sulama Birliği'nin bulunduğunu ifade eden Beyarslan, "DSİ'nin hazırladığı denetim raporuna göre bu 378 Sulama Birliği'nin yüzde 36'sı kötü yönetiliyor. Bu iyi yönetilmediği söylenen Sulama Birlikleri'nden 62'sinin borcu var. Birliklerin 1 milyar 260 milyon liralık borcunun yüzde 80'lik kısmı olan 785 milyon TL'lik tutar enerji; 338 milyonu yatırım bakım-onarım geri ödemesi ve 137 milyonu ise diğer borçlardır" dedi.

Ülke genelinde devletin denetlediği Sulama Birliklerinden 225'nin kapasitesini geliştirmek istediğini bildiren Beyarslan, birliklerin yüzde 64'nün çok iyi çalıştığının altını çizdi. Beyarslan,"Bizim devletten isteğimiz şu: Kötü denilen yüzde 36'lık dilimi de iyi olan birliklerin yanına getirin. İçinden 20 -30 birliğin DSİ tarafından yeniden yapılandırılması sağlanmalıdır" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ve CHP İl Başkanı Ayhan Barut, Güney Yüreğir Sulama Birliği'ni ziyaret etti. Çukurova Sulama Birlikleri Derneği Başkanı (ÇUSUDER) Faruk Yaşar Umar ile Adana'daki diğer sulama birlik başkanlarının katıldığı ziyarette Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, işletmede kullandıkları Akıllı Sulama Yöntemi (SUBİR) Projesi hakkında bilgi verdi.

DSİ'nin hazırladığı "2016 yılı Sulama Birlikleri İdari ve Teknik Denetimi Analiz ve Sonuçları" raporu hakkında görüş alış-verişinde bulunulduğu görüşmede; Adana'daki birliklerin son günlerde yaşadığı sorunlar ele alındı. Adana'da tüm birliklerin toplamda 10 milyon TL. borcunun bulunduğuna dikkat çeken Beyarslan, bu rakamın önemli bir kısmının "yapılanma veya DSİ'ye geri ödeme şeklinde" borçlardan oluştuğunu açıkladı. Birliklerin mevduatlarında Aralık 2017 itibariyle 30 milyon para olduğunu belirten İhsan Oğuz Beyarslan, bu paranın zaten tüm borçları karşıladığını söyledi.

Akıllı sulama yönetimi

Geliştirdikleri Akıllı Sulama Yönetimi (SUBİR) Projesi hakkında bilgi veren İhsan Oğuz Beyarslan, diğer 5 sulama birliğinin de bu yazılıma geçmeye başladığını ve sahada yapılan tüm faaliyetleri dijitalleştirdiğini kaydetti. Öncelikle bu yazılım ile işletme haritasının oluşturulduğunu belirten Beyarslan, bu çalışma ile dijital hale getirilmemiş, sınırları beli olmayan hiçbir parselin bulunmadığını dile getirdi. Kanal ve drenajların hangi noktalardan geçtiğinin sayısallaştırıldığını anlatan Beyarslan, bu sistemle artık sahada her türlü sorguyu rahatlıkla yapabildiklerini vurguladı. Beyarslan, "Parsellerin arazide tespitini artık tabletlerle yapıyoruz. Hangi parsele hizmet verdiğimizi saat, gün olarak kayıt altına alabiliyoruz. Artık bir işletme haritamız var. Doğru tespit yapıyoruz; "suyu nasıl en etkin şekilde yönetebiliriz" noktasında bunu geliştirdik. Seçilen iki tarih aralığında sahamıza 453 milyon metreküp su girdiğini, drenajlarımızdan 271 milyon metreküp su çıktığını net bir şekilde ölçüyoruz. Sahada meteorolojik istasyonlarımız var. Sistemde çiftçilerimizden gelen tüm evraklar arşivleniyor. Bunları anlık olarak çiftçilerle paylaşılıyor" şeklinde konuştu.

"Milyonlarca insan etkilenecek"

Çukurova Sulama Birlikleri Derneği Başkanı (ÇUSUDER) Faruk Yaşar Umar ise birliklerin belediyelere devrinin gündeme gelmesine olumsuz baktıklarını söyledi.

Umar, Adana'da 23 Birliği bir belediyenin nasıl idare edeceğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Uzmanlaşmış bir kadro ile bu iş yürütülmesi gerekirken sürdürülebilir tarımı nasıl temin edeceksiniz? Belediyenin bu işi yapması mümkün değil. Ülkedeki 373 Birliğin başkan ve yönetim kurulunun toplamı bin 900 kişidir. Ama bundan milyonlarca insan etkilenecek. Bizler bir nebze de olsa uygun sulama ücretiyle tarımı sübvanse ediyoruz. Ülke tarımımız bundan olumsuz etkilenecektir.'

"Ciddi bir çalışmanın içine gireceğiz"

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise Türkiye'deki örgütlü yapı açısından çok sıkıntılı günler yaşandığını ifade etti. "Sulama Birlikleri'nin belediyelere devri" konusunda iktidar milletvekilleriyle görüşeceğine işaret eden Tümer, "Bununla ilgili çok ciddi bir çalışmanın içerisine gireceğiz. Tarımda Türkiye'nin nereye geldi ortada. Açıkçası Ziraat Odalarından, Çiftçi Birliklerinden gereken tepkiyi de göremiyoruz. İnsanın da zoruna gidiyor" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Ayhan Barut'da tarıma hizmet eden bu kuruluşların uygun bir modelle yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçilere hizmet veren Birliklerin önünün kesilmemesi gerektiğini hatırlatan Barut, "Her şey olabilir; ama aç kalamayız. Dolayısı ile bu tür kurumlara sahip çıkmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan: "Sulama birlikleri kapatılmamalı"

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan: "Sulama birlikleri kapatılmamalı"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber