Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
09:12 İzmir’de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz iddiasıyla aranan şüpheli yakaland...09:11 Bayburt’ta 59 bin 563 seçmen sandık başına gidecek09:10 Gönüllü gençler mezarlığı temizledi09:07 Kamyonete çarpmamak için manevra yapan ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı09:01 Gaziantep’te kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı09:00 İnşaat sahasından elektrik kablosu çalan şahıs suçüstü yakalandı08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
Sami Er
Ekonomi 22 Kasım 2014 - 11:33 Yorum: 0

Güneydoğulu tekstilciler rotayı Rusya ve Ukrayna'ya çevirdi

Dünyanın birçok ülkesine tekstil ihraç eden Güneydoğulu tekstilciler, Rusya ve Ukrayna'ya ihracatı artırmayı hedefliyor

Güneydoğulu tekstilciler rotayı Rusya ve Ukrayna'ya çevirdi

GAZİANTEP (AA) - ADEM YILMAZ - Dünyanın 186 ülkesine tekstil ihracatı yapan Güneydoğulu tekstilciler, ihracatta istenilen seviyede olmayan Rusya ve Ukrayna'yı hedef pazar olarak belirledi. 

Bu yılın 10 ayında 2 milyar 553 milyon 67 bin dolarlık tekstil ihracatına imza atan bölge tekstilcileri, hedef pazarı genişletmek için çalışıyor.

Ağırlıklı olarak Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan iş adamları, rotayı ihracatın düşük olduğu ülkeye çevirdi. Bu kapsamda Rusya ve Ukrayna'yı hedef pazar belirleyen sanayiciler, iki ülkenin tekstildeki payını artırmayı hedefliyor.

Geçen yılın 10 ayında Rusya'ya 63 milyon 132 bin dolar, Ukrayna'ya da 36 milyon 665 bin dolarlık ürün satan tekstilciler, bu yılın aynı döneminde Rusya'ya 38 milyon 582 bin dolar, Ukrayna'ya da 26 milyon 836 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Düşüşün yaşandığı ülkelerin dış satımını artırmak isteyen tekstilciler, en kısa süre içinde iki ülkeye daha fazla ihracat yapmak istiyor.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre tekstil ihracatını yüzde 13 artırmayı başardıklarını söyledi.

Konukoğlu, bazı kalemlerdeki düşüşe rağmen tekstil ve hammaddelerindeki artışın devam ettiğini belirtti.

-"Her ülkeye ihracat yapan kent durumundayız"

Güneydoğu'nun, özellikle de Gaziantep'in öteden beri tekstil üretim ve ticaretinde önemli merkez olduğuna işaret eden Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Elimizdeki kayıtlar 17. yüzyıldan itibaren Gaziantep'in bölgenin tekstil ticaret ağında kritik rol oynadığını gösteriyor. Bu durum 1950'li yıllardaki tarıma dayalı sanayi hamlesi ve özellikle 1980'den itibaren uygulanan ihracata dönük sanayileşme sayesinde belirginleşmiş ve Gaziantep bölgesel değil dünya ölçeğinde dikkati çeken tekstil kenti haline gelmiştir. Bugün her ülkeye ihracat yapan kent durumundayız."

Konukoğlu, yalnızca düşük katma değerli ürünlerde değil nitelikli ürünler ihracatında da önemli yol aldıklarını aktardı.

Ürünlerin satın alma gücü yüksek piyasalarda rağbet görmesinin bu tespitlerini doğruladığını dile getiren Konukoğlu, "Rekabeti yüksek sektörün, ülkemizin coğrafi konumu, girişimci insan yapısı, bilgi birikimi Türk malına ilgi ve benzeri etmenlerin sağladığı avantajlarla dünya ticareti içerisindeki payının yükseleceği öngörülmektedir" dedi.

-Yeni pazar arayışları sürüyor

Bu yıl ihracat büyüme hedefini yüzde 10 olarak öngördüklerini hatırlatan Konukoğlu, gerçekleşen artışın planladıkları rakamın üzerinde olduğunu vurguladı. Konukoğlu, Irak ve Suriye'deki karışıklıklara rağmen gerçekleşen artışı sektörün sağlamlığına bağladı. 

Yeni pazar arayışlarının devam ettiğini anlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektörümüz için önemli gördüğümüz pazarlar arasında Rusya ve Ukrayna da bulunmaktadır. Bu ülkelere ihracat yapıyoruz. Fakat yüksek potansiyele sahip olduğunu düşündüğümüz için çalışmalarımızı Rusya ve Ukrayna'da yoğunlaştırmak istiyoruz. Bu ülkelere yönelik çalışmalarımızın yanı sıra Amerika kıtası ülkelerinde önemli bir potansiyel görüyoruz ve buralarda da önemli işler yapacağımızı düşünüyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber