Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 28 Ocak 2015 - 11:18 Yorum: 0

Güneydoğu'nun tekstil ihracat artışı, Türkiye'yi geçiyor

Geçen yıl bölgeden yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 12,5 artışla 3 milyar 66 milyon dolar oldu

Güneydoğu'nun tekstil ihracat artışı, Türkiye'yi geçiyor

GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisinde lokomotif sektörlerin başında gelen tekstil ve hammaddeleri, ihracat artışını sürdürüyor. 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB)'nden yapılan yazılı açıklamaya göre,  bölgeden 2014 yılında yüzde 12,5 artışla 3 milyar 66 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirildi. 

Sektör, bölgede yüzde 12,5 ihracat artış oranıyla, geçen yıl Türkiye'nin yaptığı toplam tekstil ve hammaddeleri ihracat artışını ikiye katlamış oldu. Türkiye'den ise geçen yıl yüzde 6 oranında artışla 8 milyar 887 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapıldı. 

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, yaptığı değerlendirmede,  tekstil sektörünün gerek üretim kapasitesiyle yarattığı katma değerle gerekse büyük ihracat gücü ve genç nüfusa sahip Türkiye'de önemli bir istihdam kaynağı olarak ekonomide önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Sektörün, bölgede büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Konukoğlu, 2014 yılında GAİB'den gerçekleştirilen ihracatın yüzde 34'ünü tek başına tekstil ve hammaddeleri birliğinin yaptığına dikkati çekti. 

İhracatın ülkelere dağılımına bakıldığında ilk üç sırada 1 milyar 359 milyon dolarla Ortadoğu ülkelerinin, 1 milyar 17 milyon dolarla AB ve diğer Avrupa ülkelerinin, 228 milyon dolarla Afrika ülkelerinin bulunduğunu anlatan Konukoğlu, en önemli pazarlar olan Ortadoğu ve AB ülkelerine ihracatın olumlu seyir izlediğini vurguladı. 

Konukoğlu, bölgesel gelişmelerin bir yandan umut verirken, bir yandan da risk barındırmaya devam ettiğini belirterek şunları kaydetti: 

"Bölgesel pazarlarının bazılarında talep düşüşlerine ve küresel ekonomide durgunluğa rağmen ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Sektörümüz 2014 yılında önceki yıla göre yüzde 12,5 büyüyerek 3 milyar 66 milyon 996 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı da yüzde 6 oranında artışla 8 milyar 887 milyon 741 bin dolar oldu. Tekstil ve hazır giyim birlikte, Türkiye ihracatının lokomotif sektörü olma özelliğini korudu. Ekonomiye büyük katkı sağlamaya devam etti. 2015 yılının sektörümüz açısından daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz."

Gaziantep'in, geçmişte olduğu gibi bugün de tekstil sektörünün yoğunlaştığı önemli bir merkez konumunda bulunduğunu anımsatarak, "Esnek ve kaliteli iş gücü, yüksek üretim kabiliyeti, tasarım becerisi ve hızlı teslimatı ile Türk tekstil sektörünün yanı sıra, Gaziantep tekstil sektörü batılı ülkelerin alımlarında tekrar hak ettiği pazar payına ulaşmayı başarmıştır" dedi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber