Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 25 Ekim 2014 - 14:33 Yorum: 0

Güneyimizde bir eşkıya var

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Güney sınırlarında, ülkemizin dışında da olsa o eşkıyayı Türkiye'ye saldırmaktan alıkoyan Türkiye'nin gücüdür, caydırıcılık gücüdür" dedi.

Güneyimizde bir eşkıya var

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 'Bakın güneyimizde bir eşkıya mevcut biliyorsunuz değil mi? Güney sınırlarında, ülkemizin dışında da olsa o eşkıyayı Türkiye'ye saldırmaktan alıkoyan şey haritanın üstündeki çizgi, sınırlar değildir. Eşkıyayı zaten haritanın üzerindeki, çizgiler, sınırlar tutmaz. Onu Türkiye'ye saldırmaktan alıkoyan şey, Türkiye'nin gücüdür, caydırıcılık gücüdür. dedi

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu Heykel'deki tarihsel valilik binasında ziyaret eden Yılmaz, daha öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı şekilde Bursa'ya geldiğini hatırlatarak, kentin hem kültürde hem turizmde ne kadar kocaman bir potansiyele sahip olduğunu bildiğini söyledi. 

Bakan  Yılmaz, '(Genelkurmay Başkanlığı) Güvenlikle ilgili bir düzenlemenin hangi hususlar da dikkate alınırsa, daha iyi olabileceği konusundaki bir yazılı görüşünü Başbakanımıza hem de bilgi olarak Milli Savunma Bakanlığına, bize göndermiştir. O ibare bünyesinde hiç bir yerde öyle bir siyasete atıf yoktur' dedi. 

Yılmaz, geldiği o günden bu güne Bursa'nın son derece güzelleştiğini anlatım ederek, 'Çevreye duyarlılık, tarihe saygı artmış. Tarihi eserleri ayağa kaldırma bilinci çağdaş ve bu, somut projelerle ortaya konulmuş. Bundan ötürü kocaman huzur duydum. Bursa, yapılan başka yeni yatırımlarla daha da güzelleşecek ve gelişecek' diye konuştu. 

'Siyasete atıf yoktur'

Bir gazetecinin 'Jandarmanın İçişleri Bakanlığına bağlanması gündemde. Bu konu için Genekurmay Başkanlığının 'Böyle bir şey olursa jandarma siyasallaşır' diye endişesini dile getirdiği matbuatta yer aldı. Bu konu için neler söyleyeceksiniz?' şeklindeki sorusu üstüne Yılmaz, şunları kaydetti: 

'Hayır, yok. Genelkurmay Başkanlığımız Türkiye'de en disiplinli enfazla çalışan kurumlarımızdan biridir. evvel biz hükümet şekilde güvenlikle ilgili her konuda, Genelkurmay Başkanlığımızın görüşünü alırız. Çünkü onlar güvenlikle ilgili konu için deneyimli kuruluşlardan birisidir. Geçmiş yılların tecrübesine dayanarak da yapılacak güvenlikle ilgili bir düzenlemenin hangi hususlar da dikkate alınırsa, daha iyi olabileceği konusundaki bir yazılı görüşünü Başbakanımıza hem de bilgi olarak Milli Savunma Bakanlığına, bize göndermiştir. O ibare bünyesinde hiç bir yerde öyle bir siyasete atıf yoktur. 'Şu hususlar dikkate alınırsa daha iyi olur' biçiminde başka kanunları da dikkate alarak, bir çalışmayı sunmuştur.'

Yılmaz, iddiaların uydurma olduğunu anlatım ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Burada 'siyasete tabi, bağlı olmak' demek, milletin iradesine müsait devinim etmek demektir. Türkiye'deki tüm yapılar, firmalar milletin iradesine zaten tabidir, istese de istemese de. Dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığımızın yazmış yer aldığı yazıyı içeriğini bilen biri şekilde söylüyorum; böyle bir ibare yoktur. Bakın ben de takip ediyorum. 'Böyle bir mana yükleniyor, olsa olsa budur' diyerek. Böyle bir vaziyet yok. Teknik bir iki hususta, itirazı var, 'itiraz' demeyelim de şu şu kanundaki bu husus da dikkate alınırsa ortaya çıkacak düzenleme fazla aşırı daha iyi olur... Hükümet ne yapacak? Genelkurmay Başkanlığımızın görüşünü aldıktan sonra Bakanlar Kurulunda değerlendirecek, hepimiz için en doğru, en müsait ne ise onu koyacak.'

'Güneyimizde bir eşkıya var'

Genelkurmay Başkanlığının çok iyi çalıştığını, Kuvvet Komutanlarının ve komuta kademesinin geçmiş devirde bulunmadığı kadar kendi görevlerini hakkıyla yerine getirdiğini vurgulayan Yılmaz, milletin bundan emin olması gerektiğini anlatım etti. 

Yılmaz, Türkiye'nin güney sınırlarında yaşanan gelişmelere de değinerek, şöyle konuştu: 

'Bakın güneyimizde bir eşkıya mevcut biliyorsunuz değil mi? Güney sınırlarında, ülkemizin dışında da olsa o eşkıyayı Türkiye'ye saldırmaktan alıkoyan şey haritanın üstündeki çizgi, sınırlar değildir. Eşkıyayı zaten haritanın üzerindeki, çizgiler, sınırlar tutmaz. Onu Türkiye'ye saldırmaktan alıkoyan şey, Türkiye'nin gücüdür, caydırıcılık gücüdür. Bu caydırıcılık gücü de Şayet sesimiz bu kadar gür çıkıyorsa, fazla aşırı net konuşabiliyorsak bu da hükümetimizin, milletimizin, devletimizin silahlı kuvvetlerin de desteğiyle silahlı kuvvetlerimizin bugün dünyadaki en modern, en canlı ve savaşa en hazır ordularından biri olmasıdır. Dolayısıyla bu konuyla ilgili öyle bir İzah yok. Öyle görünüyor. 'Yapılanlar teknik bir iki husus dikkate alınırsa daha iyi olur' biçiminde bir görüş açıklamasıdır. Hükümet sebebi ile değerlendirilecektir. Milletimiz için en hayırlı bulunan netice, imzalanarak Meclis'e sunulacaktır.' 

'Silahlı kuvvetlerimizin gereksinimi olup da almadığımız hiç bir şey yok'

Bir gazetecinin '12 yıllık iktidarınız süresince Milli Savunm Bakanlığı bütçesinin azaltıldığını, Milli Eğitim Bakanlığı bu şeklinde bakanlıkların ekonomik durumlarının daha da artırıldığını görüyoruz. Şimdi ülkenin arasında yer aldığı coğrafyada sıcak gelişmeler var. Önümüzdeki devirde bütçede bir artış görülüyor mu?' sorunu ise Yılmaz, şöyle yanıtladı: 

'Milli Savunma Bakanlığının bütçesi geçmiş yıllara kıyasla fazla aşırı kocaman bir artış gösterdi. evvel onu fazla aşırı net söyleyeyim. Ancak 'Milli gelirdeki 3 kat artış oranında, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde 3 kat artış oldu mu?' derseniz, 'Hayır olmadı' derim. Ancak biz şunu söylüyoruz; Milli Eğitime yapılan kazanç silahlı kuvvetlerin bizzat kendisine yapılan yatırımdır. Daha nitelikli kişilerin silahlı kuvvetlere gelmesi, silahlı kevvetlere kuvvet müdür destek midir? Destektir. Sağlığa yapılan kazanç silahlı kuvvetlere yapılan kazanç sayılır mı? Sağlıklı kişiler gelecek, sıhhatli mehmetçik gelecek, dolayısıyla sağlığa ve eğitime yaptığımız kazanç tıpkı sürede silahlı kuvvetlere oluşmuş bulunan yatırımdır.

Şimdi fazla aşırı net söylüyorum; stratejik nakliye uçağı diye 'A400M' aldık. Kaç adet aldık, kaç adet alıyoruz 10 tane. Demişler ki geçmişte '14 adet alalım.' 'Kusura bakmayın bu kadar paramız yok' demişler. Şu anda silahlı kuvvetlerimizin gereksinimi olup da almadığımız hiç bir şey bulunmamakta ve yaşama geçirmediğimiz de hiç bir plan yok.'

Yılmaz, Türkiye'nin bundan sonra kendi tankını, helikopterini yaptığına dikkati çekerek, şunları söyledi: 

'ATAK helikopterimizi yaptık, 5 tanesini de Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik. Kendi insansız hava aracımızı yapıyor muyuz? Yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Türk ülke tarihinin, düzen değişir lakin süreklilik aynıdır, işte Şura-yı Devlet. Nedir Osmanlı çağının müessesesi Danıştay hala devam etmiştir. 'Divan-ı Muhasebat' nedir, Sayıştay. Dolayısıyla da ülkelerde bir süreklilik bulunur ve bugün Türkiye'nin yer aldığı devir son 2-3 sima yıllık Türk ülke tarihinin en canlı dönemindedir ve Türkiye Cumhuriyeti devleti de bugün yer aldığı halde tarihte hiç bulunmadığı kadar da cazibeyi, dikkati üstüne çeker durumdadır. O bakımdan eğitime ve sağlığa ayrılan payın silahlı kuvvetlerden bir alıntı biçiminde değil, silahlı kuvvetlere yardım şekilde düşünmek lazım.'

Bu konuda, NATO kriterlerine de yer veren Yılmaz, 'NATO kriterlerine kıyasla şu anda çoğunlukla prensip şu; ulusal gelirinizin yüzde 2'sini savunmaya ayırmak durumundasınız. Türkiye, geçmişte yüzde 2 oranının herzaman bir altında bir üzerinde dolaşıyor, NATO'nun arasında şu anda 8'inci sırada. Milli gelire oranı itibarıyla 1,75, 1,80'e yakın bir harcaması var. Biz de gene taahhüdümüz var; önümüzdeki devirde ulusal gelirin, gayri safi ulusal hasılanın yüzde 2'sini savunma için harcayacağız' değerlendirmesinde bulundu.  

Bedelli askerlik

Yılmaz, bir gazetecinin 'Bedelli askerlik devamlı ülkenin gündeminde. Bununla iligili son gelişmeler nedir?' şeklindeki sorusunu ise 'Tabii hepimizin görüşü alınır. Son, nihai kararı Başbakanımız Ahmet Davutoğlu verir. Sayın Başbakanımız en son ne söyledi? Muhakkak ki Numan Bey de (Numan Kurtulmuş) toplumda böyle bir istek var, bu talebi de siyasete taşımak istiyor ve dile getiriyor. Ancak Türkiye'nin de çevresindeki bu durumlarla ortak koşullar da dikkate alınarak, enfazla neticeyi Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun söylediğini, bundan da sonra da söyleyeceğini belirtmek isterim' diye cevapladı. 

 Bursa'da yapılması planlanan yeni hastanenin yerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, bakanlığına ilişkin Acemler'deki 100 dönümlük arazinin Sağlık Bakanlığına zamanı hakkında anlaşmanın sağlandığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığına protokolü gönderdiklerini belirten Yılmaz, 'Buraya gelmeden evvel de Sağlık Bakanlığının resmi yazısını aldık. Protokolde mutabakata vardık. Bu protokolün Maliye Bakanlığı ve TOKİ'nin de katılımıyla gerçekleştirilmesi konusunda, Sağlık Bakanlığımızın bir girişimi var. Bunu da belirtmek isterim' dedi.

Bakan Yılmaz, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi de tarihi binadaki makamında ziyaret etti.   

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber