Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Temmuz 2014 - 11:38 Yorum: 0

Gurbetçiler oy vereceği saat aralığını belirliyor

Yurt dışındaki seçmenler, bugün Türkiye saati ile 08.00'den itibaren YSK'nın internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını belirlemeye başlıyor.

Gurbetçiler oy vereceği saat aralığını belirliyor

Yurt dışındaki seçmenler, bugün Türkiye saati ile 08.00'den itibaren Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 'www.ysk.gov.tr' internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını belirlemeye başlıyor. Belirlenen oy eda gününde oyunu kullanmayan seçmenler, yalnızca gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oyunu kullanabilecek.

İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi için YSK'nın belirlediği takvim işliyor. 

Seçim takvimine göre, vatan dışında 54 vatan ve 103 temsilcilikte oy kullanacak 2 milyon 783 bin 660 seçmenin sistemden randevu alması işlemi bu sabah başladı.

Buna göre, vatan dışında yaşayan seçmenler, Türkiye saatiyle bugün saat 08.00'den itibaren YSK'nın 'www.ysk.gov.tr' internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını belirleyebilecek. Sistemden oy eda gün ve saat aralığını belirleme işlemi, 25 Temmuz 2014 Cuma günü saat 17.00'de sona erecek. 

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlere bu işlem sonunda oy eda gün ve saat aralığı ile hangi sandıkta oy kullanacağı sistem sebebi ile tıpkı anda bildirilecek. 

Sistem tarafından, seçmenden birinci ve ikinci oylama için oy eda gün ve saat aralığını belirlemesi istenecek. Seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, doğum tarihsel ve aile dizi numarasını girmek suretiyle, kendisiyle beraber tıpkı temsilcilikte kayıtlı bununla beraber 5 seçmenin de yalnızca Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını girerek oy eda gününü belirleyebilecek. 

Oy eda gününün güncellenmesi yada iptal edilmesi işlemi ise seçmenin yalnızca kendisi için yapabilecek. 

Seçmenlerin, belirlenen gün ve saat aralığında oylarını kullanmaları gerekecek, lakin bu saat aralığı dışında gelenler aynı gün arasında sıraya girmek koşuluyla oylarını kullanabilecek. 

Oy eda bitiş saati 17.00 itibariyle sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenlere oyları kullandırılacak, saat 17.00'den sonra gelen seçmene ise oy kullandırılmayacak. 

Belirlenen oy eda gününde oyunu kullanmayan seçmenler, yalnızca gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek. 

Süreç şöyle işleyecek

Seçim takvimine göre, bundan sondaki süreçte, radyo ve televizyonda yayın için başvuran cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve süre sıralarının belirlenmesi için 24 Temmuz Perşembe günü YSK'ca kura çekilecek.

Gümrük kapılarında oy eda işlemine 26 Temmuz 2014 Cumartesi günü başlanacak. 

Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı 31 Temmuz Perşembe günü bununla beraber vatan dışı temsilciliklerde oy eda işlemine başlanmış olacak. Yurt dışı temsilciliklerinde oy eda işlemi 3 Ağustos Pazar günü sona erecek.

Adaylar, radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına 3 Ağustos Pazar günü başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması 4 Ağustos Pazartesi günü tamamlanacak.

Seçim propaganda dönemi 9 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek. 10 Ağustos Pazar günü vatan arasında oy verilecek ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.

İkinci oylamaya ilişkin takvim

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde seçimin ikinci oylaması 24 Ağustos Pazar günü yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçimi ilk turunun geçici sonuçlarının ilan edileceği 11 Ağustos Pazartesi, propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlar gene bu tarihte saat 17.00'ye kadar yapılacak. Üçüncü maddede yapılan itirazlar, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna itiraz, 12 Ağustos Salı saat 17.00'ye kadar yapılacak. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK'ya itiraz ise 13 Ağustos Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. 

İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın YSK'ca karara bağlanmasının son günü 14 Ağustos Perşembe olacak.

YSK'ca kati seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere 15 Ağustos Cuma gönderilecek. 

Gümrük kapılarında ve hariç temsilciliklerde oy eda işlemine 17 Ağustos Pazar günü başlanacak. Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda propaganda için başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak namzet yada temsilcisinin ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu temsilcisinin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü de bugün olacak.

18 Ağustos Pazartesi, radyo ve televizyonda yayın için başvuran cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve süre sıralarının belirlenmesi için YSK'ca kura çekilecek.

Adayların radyo ve televizyon propaganda konuşmaları 20 Ağustos Çarşamba günü başlayacak. İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, çoğaltılması sonlandırılan sandık seçmen listeleri dahil seçim vasıta ve gereçlerini içeren torbaların hazırlanması bitirilecek. Dış temsilciliklerde oy eda işlemi bugün sona erecek.

Seçim propaganda dönemi, 23 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek. 24 Ağustos Pazar oy verilecek ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.

25 Ağustos Pazartesi cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına saat 17.00'ye kadar itiraz yapılabilecek. İkinci maddede yapılan itirazlar, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına 26 Ağustos Salı saat 17.00'ye kadar itiraz yapılabilecek. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itiraz, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK'ya yapılacak itirazın son günü 27 Ağustos Çarşamba olacak.

İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın, YSK'ca karara bağlanmasının son günü ise 28 Ağustos 2014 Perşembe olacak. YSK'ca kati seçim sonuçları Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

ETİKETLER: Gurbetçiler Oy , YSK
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber