Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 21 Kasım 2014 - 17:48 Yorum: 0

Güven güçlü değilse mali adımlar sonuç vermiyor

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Eğer güven yeterince güçlü değilse maalesef çoğu zaman mali adımlar sonuç vermiyor, parasal politikalar da başarıya ulaşmıyor" dedi.

Güven güçlü değilse mali adımlar sonuç vermiyor

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kriz sonrasında modern devletlerin de gelişmekte bulunan devletlerin de tıpkı masa etrafında oturup içtenlikle küresel ekonomi konusu için konuşmalarının gereğinin ortaya çıktığını, bunun dünya nüfusunun 4'te 3'ünü, dünya GSYİH'sinin de yüzde 85'ini ilgilendirdiğini anlattı.

Büyüme denildiği süre G20 ülkelerinin tümünün taahhütlerde bulunduğunu, G20'nin en muvaffakiyetli çıktılarından birinin finansal düzenleme olduğunu aktaran Babacan, Türkiye'nin G20 çağ başkanlığı sırasında, KOBİ'ler ve düşük gelirli kalkınmakta bulunan devletler olmak üzere 2 ciddi temayı öne alacaklarını kaydetti.

Hem gelişmiş, hem de büyümekte bulunan devletlerde istihdamı yapan grubun KOBİ'ler olduğunu vurgulayan Babacan, 'Yani KOBİ'ler her gündem maddesinin altında kendilerine yer bulsunlar istiyoruz' dedi.

Bu fikirlerin her ikisinin de başka G20 üyelerinden çok aşırı müspet tepkiler aldığını ve çalışmalarına başladıklarını bildiren Babacan, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ile de dünyanın ilk KOBİ Forumu'nu organize etmek için çalıştıklarını, bunun Türkiye'nin çağ başkanlığında bir yenilik olacağını söyledi.

Kadın girişimcileri için W20

Babacan, bayan girişimcileri içeren bir W20 olması için önerileri olduğunu belirterek, 'Bir çok aşırı yurt 'Çok çok 20 oldu, bundan sonra daha çok 20 icat etmeyelim' diyor. Dışarıyı reddetmeye olanak bulunmamaktadır lakin gene de söylüyoruz, yine de bunun iyi bir düşünce olduğunu düşünüyoruz. Bunu resmi şekilde yapabiliriz fakat bir konsensüse varılamazsa gayri resmi şekilde da yapabiliriz' diye konuştu.

Kasım ayında bir çok aşırı toplantı olacağını ancak enerji bakanları toplantıları için hala tereddütlü devletler bulunduğu bilgisini sağlayan Babacan, bu devletler ikna edilebilirse ilk G20 enerji bakanları toplantısının gerçekleşebileceğini dile getirdi.

'Bu koşullar altında merkez bankaları mucize yaratamaz'

Ali Babacan, 'Belki en kötüsünü aştık diye seviniyoruz lakin bilhassa Avrupa'da gelişim son derece zayıf, dengesiz ve kırılgan. Ayrıca deflasyon risklerini de düşünürsek, yüksek işsizlik ve yaşlanan nüfus… Avrupa ekonomisi tüm bu yüklerin altında hala zor halde benzeri görünüyor' dedi. 

Avrupa Merkez Bankası'nın çok aşırı şey yapmaya çalıştığını ancak, bu koşullar altında merkez bankalarının mucize oluşturamayacağını vurgulayan Babacan, doğru yapısal reformların pek çok aşırı Avrupa ülkesinde lüzumlu olduğunu söyledi.

ABD'nin daha sürdürülebilir biçimde büyüdüğünü, işsizlik oranının düştüğünü ve bunun iyi bir gelişim olduğuna belli eden Babacan, Japon ekonomisine dair son haberlerin pek iyi olmadığını kaydetti.

Özellikle modern devletler açısından güvenin çok aşırı odaklanılması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Babacan, 'Ne tür nakit politikaları, ne tür mali politikalar benimsersek benimseyelim, eğer itimat yeterince diri değilse ne yazık ki çoğu süre mali adımlar netice vermiyor. Parasal politikalar da başarıya ulaşmıyor.'

Kaynak: AA

ETİKETLER: Ali Babacan , Güven , Güç , Sonuç
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber