Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 01 Ekim 2014 - 22:36 Yorum: 0

Güvenliğimiz için her türlü hareket içinde oluruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz kendi ülkemizin güvenliği, sınır güvenliğimiz ve ülkemize karşı tehditlere karşı her türlü hareket içinde oluruz" dedi.

Güvenliğimiz için her türlü hareket içinde oluruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin, 'Olayı sırf uçuşa yasak bölge şekilde görmemek lazım. Güvenli bölge ve bu güvenli bölgenin güvenliğini sağlamak için uçuşa yasak bölge' dedi.

Çavuşoğlu, TBMM'deki yeni yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Suriye topraklarında bulunan Süleyman Şah Türbesi'ne ait bir soru üstüne Türkiye'nin bu konu hakkında içeride ve dışarıda her türlü tedbiri aldığını belirten Çavuşoğlu, 'Böyle bir şey olmasını temenni etmeyiz fakat bir saldırı, mühtemel bir tehdit oluştuğu süre bizim de tedbirlerimiz hazır' diye konuştu. 

Çavuşoğlu, ABD'de fazla fazla sayıda münasebet yaptığı anlatım edilerek, 'Uçuşa yasak bölge konusu için Amerika'nın bakışı nedir?' sorusu üstüne de şunları kaydetti:

'Bu vakayı sırf uçuşa yasak bölge şekilde görmemek lazım. Güvenli bölge ve bu güvenli bölgenin güvenliğini sağlamak için uçuşa yasak bölge. Bu zulümlerden, terör ve rejimlerden ötürü kişiler yurtlarını terk etti. Sadece bizdeki 1,5 milyon değil, Lübnan'da da 1,2 milyon var. Ürdün'de de var. Bir de başka ülkeye gidememiş fakat yurt içinde yerinden edilmiş kişiler var. Türkiye'dekilere biz maksimum olanakları sağlıyoruz. Ürdün ve Lübnan'da öyle mi? Hayır. Ülke içinde başka yere göç etmek durumunda kalan kişiler iyi koşullarda mı? Hayır. Peki bu kişiler ne olacak? Biz kamplarda barındırıyoruz, okullarını da sağlıyoruz, mescidi de var, marketi de var. Fakat dışarıda yaşayanlar var. Bazı yerlere okullar yaptık. Bu küçükler hangi okullara gidecek. Sadece Türkiye'de 30 bin bebek doğmuş. Peki bu insanlar, bu çocuklar, okulları, sıhhat halleri ne olacak? Biz olasıdır bulunduğu kadar bizim sıhhat sistemine erişmelerini sağlıyoruz. Ama öteki yerlerde böyle değil. Bizim teklifimiz Suriye içinde güvenli bir bölge oluşsun ve burada onların gereksinimi bulunan şeyler, kamp, okullar, hastaneler, öteki ihtiyaçlar, alt yapıları ile kurulsun ve bunların da güvenliği sağlansın.'

Herşeyin dikkat çekici ülkelerden beklenemeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, 'Uçuşa yasak bölge güvenli bölge ile müşterek olmalı. Oranın güvenliğini sağlamak için oranın uçuşa yasak bölge olması lazım' dedi. 

Çavuşoğlu, 'Suriye'de ÖSO'nun silahlandırılması gündemde. PYD'nin de bu yönde talepleri var. Türkiye bu konu hakkında ne yapacak?' sorusuna ise şu cevabı verdi:

'Esas bulunan şudur; bir düzen var, Esad rejimi öteki taraftan Maliki vardı. Ve bugün bu terör örgütlerinin ortaya çıkması ve buradaki güvensizliğin, savaşların, tehlikenin nedeni bu rejimler. Irak'taki değiştirmek Suriye'de de yapmak lazım. Esad'ın gitmesi lazım. Esad nasıl gidecek? Burada ılımlı muhalefeti dediğimiz Birleşik Suriye Ordusu dahil ve bu işi demokratik yolla, Cenevre'de de onları temsil eden ve Cenevre Deklarasyonunda bulunduğu bu şeklinde bir siyasal dönüşüm lazım. Dolayısıyla bunu o ülkeye istikrarı getirebilmesi için bu şahısların hazırlanması lazım. Yani Esad rejimi gittiği zaman, IŞİD'in yerini Esad'ın doldurmaması lazım. Çünkü o da merhametsiz bir rejim. O nedenden dolayı istikrarın gelebilmesi için bu işin siyasal boyutunu da düşünmek lazım. Bizim kapsamlı bir iş dediğimiz bu. Burada istikrarı kim getirecek? Bu iş sırf onları silah şekilde eğitmek değil ki. İstikrarın gelebilmesi için İdare oluşması lazım. Seçimlerin olması lazım.' 

Türkiye'nin, silahların terör örgütlerinin eline geçmesine her süre karşı olduğunu, terör örgütlerinin 'nasıl olsa birileriyle çatışıyor' diye silahlandırılmasını, güçlendirilmesini tehlikeli bulduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sonra o terör örgütleriyle de savaş etme zorunluluğu doyduğuna işaret etti. 

Şu anda öyle bir alternatifimiz yok 

Çavuşoğlu, 'Güvenli bölgeyle ilgili Şayet koalisyon güçlerinin kararı gecikir ve ya böyle bir karar alınmaz ise Türkiye tek taraflı, Suriye tarafında böyle bir teşebbüste bulunabilir mi?' sorusunu da yanıtladı. Böyle bir konunun konuşulmadığını belirten Çavuşoğlu, 'Şu anda öyle bir alternatifimiz yok. Biz kendi ülkemizin güvenliği, hudut güvenliğimiz ve ülkemize karşı tehditlere karşı her türlü hareket içinde oluruz. Ama 'onlar katılmazsa, bu olur mu, o olur mu?',  biz bunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yapılmasını istiyoruz. Ve bunun insani boyutu ön plana alınarak yapılması lazım' diye konuştu. 

Muhabir: Seval Güler

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber